Σύλλογοι εκπαιδευτικών 30ου και 39ου γυμνασίου και ΓΕΛ Αθηνών: Διαμαρτυρία για συγχωνεύσεις σχολείων

Ανακοινώσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 30ου Γυμνασίου και ΓΕΛ

και 39ου Γυμνασίου και ΓΕΛ Αθηνών

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας,

Προς τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Προς τον κ. Διευθυντή Α΄ Διεύθυνσης,

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκε στην δημοσιότητα, θα θέλαμε να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, ένα τεράστιο λάθος που πρόκειται να γίνει τόσο σε βάρος της τοπικής μαθητικής κοινότητας όσο και σε βάρος της υγείας, της ασφάλειας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών των 30 και 39 Λυκείων και Γυμνασίων.

Νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε ότι η επικείμενη συγχώνευση των ανωτέρω σχολείων επιχειρείται σε τέσσερα ιστορικά Γυμνάσια και Λύκεια από τα πλέον πολυπληθή σε όλη την Αθήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη:

· το 2808/28-3-2012 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας,

· τα σχέδια αιθουσών που αναφέρουν τη χωρητικότητά τους σε μαθητές

· το πλήθος των τουαλετών που προσφέρονται σε αναλογία με τους μαθητές

Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός γιγαντιαίου σχολείου με μαθητικό δυναμικό που ξεπερνά τους 900 μαθητές (500 μαθητές Λυκείου και 400 μαθητές Γυμνασίου) θα έχει τις εξής δραματικές επιπτώσεις, τις οποίες οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπόψη:

1. Αδυναμία δημιουργίας του κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος που θα στηρίξει τα παιδιά μιας ήδη υποβαθμισμένης περιοχής με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η δημιουργία μεγάλων τμημάτων με ετερόκλητο μαθητικό δυναμικό υπονομεύει τη μαθησιακή τους εξέλιξη.

2. Προβληματική σχολική ζωή και συνθήκες που ευνοούν άλλοτε φαινόμενα σχολικής βίας και παραβατικότητας και άλλοτε αποθάρρυνσης και σχολικής διαρροής.

3. Δυσλειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων και αδυναμία ουσιαστικής επαφής εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

4. Η προβληματική υποδομή του κτηρίου δεν επιτρέπει την επικείμενη συγχώνευση (λίγες και μικρές αίθουσες με συνολική χωρητικότητα 600 μαθητών που καλούνται να στεγάσουν 900 παιδιά, ανεπαρκής φωτισμός και εξαερισμός, έλλειψη στοιχειώδους ηχομόνωσης, 20 τουαλέτες για 900 παιδιά, αγόρια και κορίτσια…).

5. Τις ευθύνες που θα προκύψουν για τους αρμόδιους φορείς σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς και μεταδοτικών νοσημάτων

Η παραπάνω πραγματικότητα επιτάσσει την αυτοψία στο χώρο και τον επιτόπιο έλεγχο των δεδομένων που προαναφέρθηκαν από τις προϊστάμενες αρχές που τόσο αβίαστα αποφάσισαν τη συγχώνευση των μεγαλύτερων σχολείων της Αθήνας.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα οδηγήσει στην ακύρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των 30ου και 39ου Λυκείων και Γυμνασίων.

Οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών των 4 σχολείων

Tags: συγχωνεύσεις σχολείων
Keywords
Τυχαία Θέματα