Στους δήμους η διαχείριση των παραλιών

Προβλέπει ότι «…θα πρέπει να έχουν συναφθεί οι συμβάσεις παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους και να έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι προκηρύξεις δημοπρασίας μέχρι 23.6.2017».

Στο ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017 δημοσιεύτηκε η Κ.Υ.Α. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017 των Υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με θέμα: «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης

και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών».

Η ισχύς της θα είναι μέχρι 31/12/2019 και προβλέπει δημοπράτηση από ένα έως τρία έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019.

Σκοπός παραχώρησης
Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών (εφεξής αιγιαλού, παραλίας), γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου, με την διαδικασία και τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 . Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ ) επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 15 της παρούσας και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Δικαιούχοι Παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης
Δικαιούχοι παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, με αντάλλαγμα του άρθρου 7 και μέχρι το χρονικό όριο του άρθρου 6, με δικαίωμα παραχώρησης
α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εταιρίες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης
β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και
γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από ΓΓΑ εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους, έναντι ανταλλάγματος, για την άσκηση των δραστηριοτήτων του.

Υποχρεώσεις Δήμων
Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.

Περιορισμοί - υποχρεώσεις - απαγορεύσεις
Σε αυτούς στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης για την άσκηση των δραστηριοτήτων του άρθρου 1 της παρούσας υπόκεινται στους παρακάτω περιορισμούς - υποχρεώσεις - απαγορεύσεις:
(α) Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.
(β) Οφείλουν να εξασφαλίζουν και να μην εμποδίζουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τον αιγιαλό, εκτός αν τούτο επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας.
(γ) Οφείλουν να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς επίσης να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων και των διερχομένων στον παραχωρούμενο χώρο.
(δ) Οφείλουν να τηρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και τα αναφερόμενα στο παράρτημα 4 «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ»,
(ε) Ο υπέρ ου δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά το δικαίωμα του σε άλλον ή να συνάψει οποιαδήποτε σχέση γι’ αυτό με ή χωρίς αντάλλαγμα, που να αφορά την έκταση που του παραχωρήθηκε χωρίς έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση δε που ο υπέρ ου είναι Δήμος και του Υπουργού Εσωτερικών.
(στ) Οφείλουν να παραδώσουν τους κοινόχρηστους χώρους στην αρχική τους κατάσταση αμέσως μετά τη λήξη της σύμβασης με οποιοδήποτε τρόπο.
(ζ) Οι περιορισμοί της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 ισχύουν μόνο για τις κατόπιν δημοπρασίας συμβάσεις παραχώρησης. Ο περιορισμός των 100 μέτρων ισχύει και για τις περιπτώσεις που η απλή χρήση ασκείται από τους ίδιους τους Δήμους ή τις δημοτικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 266 του ν. 3463/2006. Ο περιορισμός των 500 τ.μ. ισχύει και για όσα κέντρα αναψυχής και κάμπινγκ έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση απλής χρήσης άνευ δημοπρασίας σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001.
(η) Ο περιορισμός του β’ εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 των πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων για κάθε παραχώρηση δεν ισχύει για τις όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (σχετική η υπ’ αριθμ. 52/2005 γνωμοδότηση του Α’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
(θ) σύμβαση παραχώρησης που ο υπέρ ου συνάπτει με το Δήμο χωρίς να φέρει την προσυπογραφή της Π.Δ.Δ.Π. ή του Α.Γ.Δ.Π., όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 της παρούσας, είναι άκυρο και ο υπέρ ου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει το κοινόχρηστο χώρο.
Οι υπέρ ων υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της παρούσας και των παραρτημάτων της.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεως των όρων της παρούσας καθώς και εν γένει της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας [ν. 2971/2001 (Α΄ 285), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει], ανεξάρτητα από το καθορισθέν αντάλλαγμα, επιβάλλονται και όλα τα μέτρα προστασίας.

e-nomothesia.gr

παραλίαδιαχείριση παραλίας
Keywords
Τυχαία Θέματα