Στους 22 οι νεκροί από τη γρίπη

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη μέσα σε μία μέρα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να φτάσει τα 22.

Τελευταίο θύμα είναι ένας 57χρονος από το Παραδείσι της Ρόδου, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης και νοσηλευόταν στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση. Ύστερα από νοσηλεία δύο εβδομάδων ο 57χρονος υπέκυψε το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή τη στιγμή 30 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, από το τέλος Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, 66 άτομα έχουν χρειασθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Προειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των υγειονομικών αρχών, καθώς το στέλεχος που κυριαρχεί φέτος δεν καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο, και φαίνεται να «προτιμά» περισσότερο ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι συνιστούν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα με ΔΜΣ> 40kg/m2, και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία) έστω και τώρα, αφού το στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09 και τα λίγα απομονωθέντα στελέχη Β, μέχρι τώρα δείχνουν καλή αντιστοιχία με αυτά που περιέχονται στο εμβόλιο.
Η Ομάδα Εργασίας για την Εποχική Γρίπη του ΚΕΕΛΠΝΟ (Τζ. Κρεμαστινού, Χ. Χατζηχριστοδούλου, Σ. Τσιόδρας, Α. Μπάκα, Θ. Γεωργακοπούλου, Γ. Σπάλα, Κ. Γκολφινοπούλου και Ε. Μαλτέζου), βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών στοιχείων εκτιμά ότι φέτος το «κύμα» της εποχικής γρίπης θα έχει σημαντική ένταση, και θα αφορά κυρίως στις ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα θέτοντας τους σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών. Επιπλέον, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων για τις οποίες συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός είναι χαμηλή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη χρονική περίοδο 12-23 Δεκεμβρίου 2014 σε πανελλαδικό δείγμα 2.028 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι η συνολική εμβολιαστική κάλυψη για τη φετινή περίοδο ανέρχεται στο 22,2%. Από τα εμβολιασθέντα άτομα, το 41,4% ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Tags: γρίπη
Keywords
Τυχαία Θέματα