Δωρεάν στο Διαδίκτυο χιλιάδες αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από το παν. του Τέξας!

Σε μία κίνηση που αναμένεται να ενθουσιάσει τόσο το κοινό όσο και όσους ασχολούνται με τη λογοτεχνία και τον σπουδαίο Κολομβιανό νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες προχώρησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Συγκεκριμένα ανήρτησε στο Διαδίκτυο περίπου τα μισά αρχεία του μεγάλου λογοτέχνη!

Πρόκειται για περίπου 27.500, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες που βρίσκονται στην κατοχή του Κέντρου Χάρι Ράνσομ, το ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου, το οποίο αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατομμυρίων

δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μάρκες, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

"Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ θέλαμε πάντοτε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό", ανέφερε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ένας από τους γιους του μεγάλου "Γκάμπο".

"Τα ντοκουμένα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική", εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.

Για την ψηφιοποίηση των αρχείων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθοικονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.

ΕΔΩ οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα 10 βιβλίων του συγγραφέα, καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

λογοτεχνίαΓκάμπριελ Γκαρσία ΜάρκεςψηφιοποίησηΗΠΑ Tweet Stickers: Λογοτεχνία
Keywords
Τυχαία Θέματα