Στην τελική ευθεία η μάχη της αξιολόγησης. Ο αγώνας τώρα μεταφέρεται μέσα στα σχολεία μας, του Σάββα Σεχίδη

Tweet

Στην τελική ευθεία η μάχη της αξιολόγησης. Ο αγώνας τώρα μεταφέρεται μέσα στα σχολεία μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν οι περισσότεροι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων της περιοχής μας με θέμα την αυτοαξιολόγηση και τη συγκρότηση ομάδων. Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού κανένα σχολείο της περιοχής μας δεν έχει συγκροτήσει μέχρι και σήμερα ομάδες. Όλα τα σχολεία

στα οποία συνεδρίασαν οι Σύλλογοι Διδασκόντων πήραν ομόφωνες αποφάσεις κατά της συγκρότησης ομάδων εργασίας, σύμφωνα με τις θέσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας (1ο Δημ. Σχολείο Σπάτων, 1ο Δημ. Σχολείο Γλυκών Νερών, 2o Δημ. Σχολείο Πικερμίου , 3ο Δημ. Σχολείο Γέρακα, 6ο Δημ. Σχολείο Παλλήνης, Ειδικό Σχολείο Παμμακάριστου, Δημ. Σχολείο Μαραθώνα, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νταού). Επιπλέον όπως καταγράφηκε από τη συγκέντρωση υπογραφών στη συντριπτική πλειοψηφία οι συνάδελφοι στο Σύλλογό μας τάσσονται ενυπόγραφα κατά της αξιολόγησης - χειραγώγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας :

· Από την πρώτη στιγμή, λειτούργησε ενωτικά, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων και τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης.

· Όπου χρειάστηκε κατήγγειλε σχολικούς συμβούλους και προκήρυξε στάσεις εργασίας

· Έδωσε το αγωνιστικό παρόν σε όλες τις δράσεις της Δ.Ο.Ε.

· Επίσης όπου υπήρξαν πληροφορίες πως κάποιοι Διευθυντές ή Σύμβουλοι προσπαθούσαν να πιέσουν τους συναδέλφους σχετικά με το θέμα της αυτοαξιολόγησης, τα μέλη του Δ.Σ. με διακριτικότητα επισκέφθηκαν άμεσα αυτές τις σχολικές μονάδες, κάτι που εξακολουθούν να το κάνουν και τώρα.

Δυστυχώς όπως σε κάθε μάχη υπάρχουν και "εφιάλτες" έτσι και εδώ μαθαίνουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς ελάχιστες , έχουμε σχολικούς συμβούλους που προτρέπουν Δ/ντές να προσεγγίζουν έναν έναν τους συναδέλφους της σχολικής τους μονάδας για να τους πείσουν να συναινέσουν στη συγκρότηση των ομάδων, Δ/ντές σχολείων να παραπληροφορούν ότι τάχα τα περισσότερα σχολεία έχουν ήδη συγκροτήσει ομάδες, να τρομοκρατούν, να κινδυνολογούν, να εκφοβίζουν και να χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, σε συνεργασία μερικές φορές με τους Σχολικούς Συμβούλους ή με διευθυντές άλλων σχολείων, για να πετύχουν τη συγκρότηση ομάδων. Φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία του Υπουργείου για να στηρίξουν τις θέσεις και να επιβάλουν τη συγκρότηση των ομάδων.

Οι συνάδελφοί μας Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές πρέπει να αποφασίσουν έμπρακτα "με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν". Πάντα τους θεωρούσαμε και τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι μας, αλλά δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδείξουν πως θέλουν να είναι από τη μεριά των εκπαιδευτικών και όχι του διοικητικού και πολιτικού αυταρχικού μηχανισμού. Εδώ να θυμίσω ότι στο σύνολο τους εργάστηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα σε ένα σχολείο παιδαγωγικής και δημοκρατικής ελευθερίας που κερδήθηκε έπειτα από τους αγώνες όλων μας, κάτι που τους έδωσε το δικαίωμα (με την μετεκπαίδευση, τις εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές, τις αποσπάσεις στο εξωτερικό κτλ ) να αποκτήσουν τα προσόντα για να διεκδικήσουν τις θέσεις τους. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να συναινούν τώρα με τη συμμετοχή τους στην κατάργηση αυτής της παιδαγωγικής ελευθερίας. Το θέμα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αφού δεν αφορά μόνο την υπηρεσιακή κατάσταση του κάθε εκπαιδευτικού αλλά την προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Οι πολιτικές αυτές μαυρίζουν τη ζωή μας. Άραγε το ζητούμενο για τα στελέχη είναι να πάρουν τα εύσημα από τους προϊσταμένους τους ή να μπορούν και αύριο που πιθανόν θα αλλάξουν τα πράγματα ή όταν θα συνταξιοδοτηθούν να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά και να κοιτούν τους συναδέλφους τους στα μάτια;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο αγώνας μας τώρα μεταφέρεται στα σχολεία μας. Σας καλώ στη συνεδρίαση του σχολείου σας να αρνηθείτε τη συμμετοχή σας σε ομάδες εργασίας. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι αν περάσει η αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση θα πρέπει να ξεχάσουμε το σχολείο όπως το ξέρουμε σήμερα.

Καλώ τους συναδέλφους μου διευθυντές να μην κάνουν προσωπική τους υπόθεση τη συγκρότηση των ομάδων, να μην γίνουν τα εκτελεστικά όργανα των πολιτικών που θα μας εξοντώσουν. Το πρακτικό που προτείνει η Δ.Ο.Ε. και ο Σύλλογος μας τους βγάζει από τη δύσκολη θέση.

Όπου υπάρχουν πιέσεις για τη συγκρότηση των ομάδων να ενημερώνεται άμεσα το Δ.Σ.

Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα, χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, να ζητήσω μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή και δράση και των δύο τακτικών αιρετών του ΠΥΣΠΕ για το θέμα της αξιολόγησης.

Η ιστορία του κλάδου μας αποδεικνύει ότι ενωμένοι ξέρουμε να κερδίζουμε τις μεγάλες μάχες όπως έγινε και επί υπουργίας Αρσένη , Κοντογιαννόπουλου , Σουφλιά , Γιαννάκου , Διαμαντοπούλου, οι οποίοι ούτε βουλευτές δεν επανεξελέγησαν εξαιτίας των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που προσπάθησαν να εφαρμόσουν.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε αξιοπρέπεια και δεν συναινούμε με τη συμμετοχή μας στη διαθεσιμότητα , στην απόλυση , στον αυταρχισμό και στην κατάργηση της παιδαγωγικής ελευθερίας στα σχολεία μας.

Με ενότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα σε κάθε σχολείο

Σάββας Σεχίδης

Πρόεδρος του Συλλόγου "Αλέξανδρος Δελμούζος"

Γραμματέας Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών " Αλέξανδρος Δελμούζος"

16-3-2013

Tags: Σάββας Σεχίδηςαυτοαξιολόγησηαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα