Σκέψεις και προτάσεις στο σχέδιο νόμου για τη ΔΕ, του Κωνσταντίνου Χατζησταμάτη

Tweet

ΣΚΕΨΕΙΣ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.:

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ 2005 ΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πιστεύοντας πως κάθε Υπουργός Παιδείας με το επιτελείο του αλλά και κάθε παράγοντας που ασχολείται με τον χώρο της εκπαίδευσης επιθυμεί το καλύτερο γι αυτήν βάζοντας μάλιστα και την ονομαστική σφραγίδα του σε κάθε μεταρρύθμιση και έχοντας 20 ετή και πλέον

εμπειρία και καθημερινή ενασχόληση με την εκπαίδευση πρακτικά και επιστημονικά αλλά και ως μέλος σε Επιστημονικές Ενώσεις θα επιχειρήσω να καταθέσω κάποιες σκέψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις για το Σχέδιο Νόμου (Σ/Ν) που κατέθεσε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Πριν από χρόνια και στο πλαίσιο πρότασης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ε.Ε.) στη χώρα μας που κατέληξε στην νόμο 3475/13-7-2006, η ΕΛΜΕ Χίου διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2005 σχετική εκδήλωση όπου δημοσιοποιήθηκε πρόταση από τον γράφοντα το παρών άρθρο που διαγραμματικά παρουσιάζει ομοιότητες με τον Ν.3475/2006 αλλά διαθέτει πολύ περισσότερες ομοιότητες με το σημερινό Σ/Ν του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η πρόταση του 2005 με τις επεξηγήσεις της περιλαμβάνεται περιληπτικά στο site http://users.sch.gr/convichat/?cat=5 ενώ διάγραμμά της περιλαμβάνεται στο τέλος του παρόντος κειμένου. Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι η πρόταση είναι εμπειρική και δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνη την εκδήλωση παρουσιάσθηκε και η πρόταση της Ο.Λ.Μ.Ε. για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την οποία υποστήριξε, ως εισηγητής, το μέλος τότε του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. και νυν πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.

Στόχος συνεπώς του παρόντος άρθρου είναι να επισημανθούν παράγοντες που οφείλεται να προσεχθούν ιδιαίτερα και να προταθούν πιθανές λύσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία στην μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Το σημερινό Σ/Ν ως φιλοσοφία εκπαιδευτικού συστήματος για την Ε.Ε. αποτελεί συνέχεια του Ν.3475. Τριχοτομεί την Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αν μπορεί να αναφέρεται πλέον έτσι, αφού ως εκπαίδευση αρχικά διχοτομείται σε δυο Λύκεια και το τρίτο μέρος της είναι κατάρτιση ενώ παράλληλα επιχειρεί να επιλύσει κορυφαία ζητήματα που αφορούν:

- Την ύπαρξη και κατανομή ειδικοτήτων στο δίπολο Επαγγελματικό Λύκειο-Σχολή έχοντας παρόμοιες ειδικότητες και στους δυο πόλους όμως σε ότι αφορά κυρίως τις Τεχνικές ειδικότητες διότι το μεγάλο μέρος των καθαρά Επαγγελματικών Ειδικοτήτων καταργήθηκε πρόσφατα.

- Την δυνατότητα στους μαθητές μετά το Γυμνάσιο να εισαχθούν στις Σχολές και όχι μετά την Α΄Λυκείου. Σχολές, που όμως δεν ανήκουν πλέον στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά στην άτυπη.

- Την δυνατότητα σε όσους εισαχθούν στις Σχολές να διδαχθούν και Γενικά Μαθήματα.

- Την εισαγωγή πλέον επίσημα της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας. Δυο ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα λόγω προκατάληψης αλλά και θεμάτων ουσίας. Κυρίως της αναγκαίας εποπτείας που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει σε ότι αφορά την ηλικία για εργασία που παρότι επίσημα έχει ορισθεί στα 16 χρόνια θέλει για τα Ελληνικά δεδομένα ακόμη ιδιαίτερη προσοχή.

- Ζητήματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις.

Ας δούμε λοιπόν πως η εμπειρία της πρότασης του 2005 μπορεί να δώσει χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις σε σχέση με το προτεινόμενο Σ/Ν:

- Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην ύπαρξη Σχολής κατάρτισης μπορεί να επιλέξει να παρέχει αποκλειστικά όλη την Αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δημιουργώντας την Διεύθυνση Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης διευρύνοντας τις αρμοδιότητες και μετονομάζοντας την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η διεύρυνση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα και την ένταξη της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης. Παράλληλα αποκλείει τα λεγόμενα ¨συναρμόδια Υπουργεία¨ από τον συγκεκριμένο χώρο. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ποικίλα προβλήματα θα είχαν αποτραπεί με τον τρόπο αυτό διότι η συνεργασία δεν ήταν και δεν είναι πάντα αγαστή στην Ελληνική πραγματικότητα ιδίως όταν εμπλέκονται τα λεγόμενα ¨συναρμόδια υπουργεία¨. Πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται σε εκπαιδευτικά θέματα που δεν διαθέτουν την πολυετή εμπειρία του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει καταγγελθεί ότι το διδάσκων εκπαιδευτικό προσωπικό δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να διδάξει συγκεκριμένα αντικείμενα, κυρίως παιδαγωγικά. Με τον τρόπο αυτό επίσης τα ΜεταΓυμνασιακά ΙΕΚ που ατόνησαν στην χώρα μας αλλά και τα Μεταλυκειακά θα εντάσσονταν στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και θα στελεχώνονταν από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Έτσι επιτέλους θα εκπληρωθεί στη χώρα μας και το διαχρονικό αίτημα για τη δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Εξ αυτού οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση θα μετονομασθούν σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

- Το Υπουργείο Εργασίας θα ασκεί αποκλειστικά την ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ μέσω των υποδομών των ΙΕΚ & ΚΕΚ που εντάσσονται στην άτυπη εκπαίδευση. Σήμερα ως γνωστόν ο Ο.Ε.Ε.Κ. δεν υφίσταται πλέον και τις αρμοδιότητές του έχει ο ΕΟΠΠΕΠ ενώ έχομε την Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και θα μπορούσε ένα τμήμα της για παράδειγμα να πάει στο Υπουργείο Εργασίας και ένα τμήμα της να ενισχύσει την Νέα Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.

- Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το νέο πλέον Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που θα συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους, Επιστημονικές Ενώσεις και Σωματεία και γιατί όχι με την Αγορά Εργασίας (όπου έχει λόγο) θα έχει αντικείμενο όλη την Αρχική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Έτσι, θα οριοθετεί τους εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους, θα ξεκαθαρίζει τα μαθήματα, Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα, τα βιβλία, και την ύλη που είναι αναγκαία με βάση και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Για παράδειγμα πρέπει απαραίτητα να ληφθεί υπόψη ο απαιτούμενος αριθμός ωρών που είναι αναγκαίος ώστε να υπάρχει ισοτιμία πτυχίων της χώρας μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αρχίσει από το Δημοτικό. Ένας τρόπος να ξεπεράσεις το ζήτημα των συνεχών εξετάσεων είναι να μάθεις γι΄ αυτό και να ζεις μαζί του. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη από συνεχείς εξετάσεις κάποιες συνειδητοποιούμε και κάποιες όχι. Όλες όμως οι εξετάσεις έχουν κάποιο αποτέλεσμα και κάποια αξία. Στις δυο τελευταίες τάξεις προτείνεται να υπάρχουν εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα προκειμένου να διαπιστωθούν μαθησιακά κενά των μαθητών και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα από το Δημόσιο σχολείο. Η αξιολόγηση και οι εξετάσεις από το Δημοτικό που είναι διαγνωστικές και δεν στοχεύουν να απορρίψουν τον μαθητή αλλά να διαπιστώσουν το πρόβλημα και να το επιλύσουν συνηθίζουν τον μαθητή από μικρή ηλικία στην διαδικασία ώστε να αμβλύνουν το άγχος που πιθανόν θα είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι εξετάσεις όπως στην περίπτωση της Γ΄ Γυμνασίου δεν είναι πλέον ¨αθώες¨. Αντίστοιχα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα λειτουργούν και στο Γυμνάσιο. Ο μαθητής παράλληλα με το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλους & καθηγητές) θα παρακολουθείται και θα υποβοηθείται από Συμβούλους: Σχολικό Ψυχολόγο και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ενώ θα συνοδεύεται από σχετικό φάκελο που θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ότι αφορά τα μαθησιακά κενά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να υποβοηθείται αναλόγως.

- Στην Λυκειακή βαθμίδα θα εισάγονται οι μαθητές κατόπιν Πανελληνίων Εξετάσεων. Να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο μαθητές Λυκείου να μην γνωρίζουν βασικές αριθμητικές πράξεις και να συντάξουν στοιχειωδώς ένα κείμενο. Στη βαθμίδα Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα περιλαμβάνονται δυο ισοδύναμοι τύποι σχολείων με διαφορετικές όμως κατευθύνσεις (Γενική & Επαγγελματική) και ειδικότητες. Επίσης θα περιλαμβάνεται και μια αναμορφωμένη Μεταγυμνασιακή Επαγγελματική Σχολή που θα αντικαταστήσει το ανύπαρκτο ως σήμερα Μεταγυμνασιακό ΙΕΚ όπου εκεί θα κατευθύνονται όσοι αποτυγχάνουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο και όσοι ακόμη το επιθυμούν προκειμένου να αποκτήσουν χαμηλά επαγγελματικά προσόντα και να εισέλθουν σύντομα στην Αγορά Εργασίας. Στην Σχολή θα διδάσκονται και Γενικά Εφαρμοσμένα Μαθήματα όπως: Μαθηματικά, Φυσική, Αγγλικά, Τεχνολογία και θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες Σ.Ε.Π. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει η συνδεσιμότητα όπως δίνεται μέσα από το σχεδιάγραμμα του 2005 μεταξύ των Λυκείων και της Σχολής σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο. Επίσης θα πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης πτυχιούχων παλαιότερων τύπων σχολείων.

- Το Γενικό Λύκειο μπορεί να περιλαμβάνει σαν Κατευθύνσεις (Τομείς) την Θεωρητική, την Θετική, την Μουσική, την Αθλητική κ.λ.π. Η Τεχνολογική κατεύθυνση καταργείται. Το Γενικό Λύκειο θα παρέχει απολυτήριο χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

- Το Επαγγελματικό Λύκειο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις Ανώτερες Επαγγελματικές Κατευθύνσεις (Τομείς) Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι των Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων ξεχωριστά από των, Ηλεκτρονικών, Δομικών (Κατασκευών), Οικονομίας & Διοίκησης, Πληροφορικής, Υγείας & Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Γεωπονίας, Ναυτιλιακός, Αισθητικής, κ.λ.π.. Ακόμη και αυτές που προσφάτως κακώς καταργήθηκαν δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνον στους εκπαιδευτικούς που οδήγησε χιλιάδες στην ανεργία μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων κλάδων αλλά και προβλήματα στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές και τις οικογένειές τους. Δημιούργησε επιπροσθέτως προβλήματα κυρίως το γυναικείο φύλο από περιορισμό των εκπαιδευτικών επιλογών τους ενώ δεν θα είναι μηδαμινά τα προβλήματα τώρα το Σεπτέμβριο με τους μετεξεταστέους των συγκεκριμένων ειδικοτήτων που δεν θα έχουν εξεταστή καθηγητή. Για όσους δε έχουν να παρακολουθήσουν και το 2ο έτος σε ΕΠΑΣ θα έχουν μια δύσκολη σχολική χρονιά από έλλειψη εκπαιδευτικών. Σε ότι αφορά δε τις ειδικότητες να σημειωθεί επίσης πως πιθανόν απαιτείται ο επανακαθορισμός τους σε κάποιους τομείς όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Δομικών ή στην αποσαφήνιση ειδικοτήτων στην περίπτωση των Ηλεκτρονικών και των Πληροφορικών. Το Επαγγελματικό Λύκειο θα χορηγεί Απολυτήριο και Πτυχίο με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

- Προάγονται και εισάγονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση μόνον όσοι έχουν Απολυτήριο ή Πτυχίο και Μ.Ο. στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα πάνω από την βάση (10).

- Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης δύνανται αναλόγως των συνθηκών να λειτουργούν σχολεία ως Ημερήσια και Νυκτερινά ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ θα διαθέτουν αναλόγως των αναγκών τμήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.) για τους αδύνατους μαθητές.

- Στα νησιά και ειδικά τα παραμεθόρια θα υπάρχει ειδική πρόνοια προκειμένου να λειτουργούν τομείς και ειδικότητες και με μειωμένο αριθμό μαθητών αναλόγως των αναγκών.

- Να δημιουργηθεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για άτομα που επιθυμούν σε μεγαλύτερη ηλικία να παρακολουθήσουν ένα τύπο σχολείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και ειδικό σχολείο για άτομα με ειδικές δεξιότητες (ιδιαίτερες ικανότητες).

- Να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος του ΣΕΠ και να ξεκινήσει από το Δημοτικό ενώ ένα Γραφείο Συμβούλων θεωρείται απαραίτητο σε κάθε σχολική μονάδα που θα στελεχώνεται με Συμβούλους Σχολικούς Ψυχολόγους και Επαγγελματικού Προσανατολισμού προκειμένου να διεξάγονται και τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και να βοηθούνται οι μαθητές ποικιλοτρόπως. Σε ότι αφορά δε τα Σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τα συγκεκριμένα Γραφεία θα μπορούσαν να εποπτεύουν την Πρακτική Άσκηση αλλά και την Μαθητεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικό του εκάστοτε τομέα.

- Το μάθημα της Τεχνολογίας & της Πληροφορικής να εισαχθεί από το Δημοτικό, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου με το περιεχόμενο που διαθέτει διεθνώς. Διευκρινίζεται ότι το projct που εισήχθη προσφάτως στα σχολεία είναι μέθοδος διδασκαλίας και όχι μάθημα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο διδασκαλίας που χρησιμοποιεί το μάθημα της Τεχνολογίας. Σε ότι αφορά δε το Γενικό Λύκειο αποτελούσε μαζί με την Πληροφορική την μοναδική τεχνολογική γνωστική του συνιστώσα που ήταν εξ αυτού του λόγου και μόνον απαραίτητη και ως γνωστόν δυστυχώς καταργήθηκε.

- Να καθορισθούν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες με βάση την ισχύουσα πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα πραγματοποιούνται από Φορέα που θα συμπεριλαμβάνει τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα Επιμελητήρια.

- Οι εργαστηριακές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται όλες στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα που θα ανήκουν στις σχολικές μονάδες Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της τυπικής εκπαίδευσης με την υπάρχουσα διοικητική δομή. Η πρακτική άσκηση και η μαθητεία σε περιοχές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις να πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου σε ειδικά διαμορφωμένους εργαστηριακούς χώρους στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα προκειμένου να μην απαιτείται να ξενιτευτούν οι μαθητές ειδικά της νησιωτικής χώρας.

- Να δημιουργηθούν κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και για τις ήδη υπάρχουσες προκειμένου να συμμετέχουν στα προγράμματα αφού πιστοποιηθούν για τα προγράμματα Πρακτικής Άσκησης και Μαθητείας.

- Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρησιμοποιείται ως μόνιμο προσωπικό στους παραπάνω τύπους σχολείων.

- Επειδή διαπιστώνεται σύγχυση σε ότι αφορά την Α΄ τάξη που στο ολοκληρωμένο Σ/Ν χαρακτηρίζεται ως τάξη προσανατολισμού και στις αρχικές διαρροές είχε ειπωθεί πως θα πραγματοποιείται επιλογή Τομέα προτείνεται μια ακόμη λύση σε σχέση και με αυτήν που είχε κατατεθεί το 2005:

Η τελευταία τάξη του Γυμνασίου να χαρακτηρισθεί ως τάξη προσανατολισμού ως προς την εκπαιδευτική επιλογή αλλά και την επιλογή κατεύθυνση (τομέα). Έτσι απαιτείται για έναν ακόμη λόγο και η ενισχυμένη παρουσία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Γ΄ Γυμνασίου.

Στην Α΄ Λυκείου να πραγματοποιείται επιλογή Κατεύθυνσης (Τομέα) με μαθήματα για παράδειγμα για την Κατεύθυνση (Τομέα) των Μηχανολόγων: Αρχές Μηχανολογίας 4h Τεχνικό Μηχανολογικό Σχέδιο 2h Επαγγελματικός Προσανατολισμός & Υγιεινή Ασφάλεια 2h.

Στην Β΄ Λυκείου πραγματοποιείται η επιλογή ειδικότητας που ολοκληρώνεται στην Γ΄ Λυκείου με το Δ΄ έτος μαθητείας ως μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης ενταγμένο στο Υπουργείο Παιδείας με την μαθητεία όμως να πραγματοποιείται με την ευθύνη του σχολείου του Υπουργείου Παιδείας.

- Σε ότι αφορά τις τράπεζες θεμάτων θα πρέπει να διαθέτουν διαβαθμισμένα θέματα, εφ’όλης της ύλης, έγκυρα, αξιόπιστα, σταθμισμένα καθώς και Φύλλο Απαντήσεων ώστε να εξασφαλισθεί ενιαία βαθμολόγηση των γραπτών. Ζητήματα που απαιτούν χρόνο προετοιμασίας, όπως και αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα, βιβλία κλπ. Από τα προαναφερθέντα δεν φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για έναρξη της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης από το επόμενο σχολικό έτος όπως προωθείται από το Υπουργείο χαρακτηρίζοντας το Σ/Ν ως κατεπείγον για ψήφιση. Επίσης δεν έχει γίνει κατανοητό το 50% από τράπεζα θεμάτων και όχι το 100%.

- Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών¨. Η ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ και η διάδοχη ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελούν την μοναδική και βασική Σχολή εκπαίδευσης λειτουργών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Είναι θετικό ότι το Υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε το αίτημα της Σχολής αλλά και φορέων της για αυτόνομη λειτουργία σε ότι αφορά στο σχέδιο ¨ΑΘΗΝΑ¨.

Είναι επίσης θετικό ότι το άρθρο 29 επιλύει επιτέλους μετά από σχεδόν μια δεκαετία το πρόβλημα των 4+1 χρόνων φοίτησης που παρείχε δυο πτυχία στους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ προκαλώντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα αφού αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός μετά το βασικό πτυχίο να παρακολουθείς ακόμη 1 έτος, ουσιαστικά μεταπτυχιακών σπουδών, παρέχοντας στους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ δεύτερο πτυχίο. Παράλληλα επιλύει και το πρόβλημα ουσίας που ήταν η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων ειδικότητας επαναφέροντας την ομαλότητα και στιβαρότητα του curriculum της ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ αφού πλέον θα επανασχεδιασθεί εξ ολοκλήρου στην νέα ΑΣΠΑΙΤΕ.

Παρόλα τα προαναφερθέντα εξακολουθεί να αποτελεί κόλαφο για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα και ειδικά για το ¨κύρος¨ της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας το γεγονός πως συνεχίζεται η λάθος πολιτική επιλογή που χάραξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το 2002 δημιουργώντας με το Ν.3027/28-6-2002 για τη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. το κενταυροειδές μοντέλο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (Ανώτατη αλλά με αποστολή συμπίπτουσα με τα Τ.Ε.Ι.), μη εντάσσοντάς την στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα όπως ισχύει και πολύ σωστά ίσχυσε για όλες τις λεγόμενες ¨Καθηγητικές¨ αλλά και Παιδαγωγικές Σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρόλη την υπερπεντηκονταετή αξιοζήλευτη παρουσία της ΣΕΛΕΤΕ στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι μοναδική ευκαιρία σήμερα να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα ώστε να επιλυθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα εκτός των άλλων και όλων των αποφοίτων που παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματά της όπως για παράδειγμα οι απόφοιτοι της Συμβουλευτικής και της Γενικής Τεχνολογίας, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να το επισημαίνουν στην πολιτεία ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες νομοθετικές διατάξεις και να μην αδικούνται. Έτσι θα ολοκληρωθεί και το όραμα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που ίδρυσε την ΣΕΛΕΤΕ μετά από την εισήγηση της αείμνηστης καθηγήτριας κας Αντωνακάκη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι χρειάζεται διόρθωση το 1γ « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. αποτελεί τυπικό προσόν το οποίο παρέχει το δικαίωμα διδασκαλίας ως διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, …»

Συμπερασματικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το Σ/Ν, που δεν σχετίζεται με το Τεχνολογικό Λύκειο, αποτελεί συνέχεια του Ν.3475/2006 και συγκεκριμένης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας προσπαθώντας να διορθώσει προβλήματα που έχουν εντοπισθεί αλλά συνάμα δημιουργώντας νέα προβλήματα που κυρίαρχα είναι:

- το πρόβλημα της κατάργησης των περισσότερων τομέων της καθαρόαιμης επαγγελματικής εκπαίδευσης με το προσωπικό της σήμερα σε διαθεσιμότητα ενώ δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του Σ/Ν τι θα απογίνει το εκπαιδευτικό προσωπικό εντείνοντας την ανασφάλεια και το άγχος του. Γεγονός αρνητικότατο που καθιστά ανασφαλή εξ ορισμού την όποια επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

- το πρόβλημα της ένταξης της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης στην άτυπη εκπαίδευση.

- Την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης της πρότασης και του απαιτούμενου χρόνου συζήτησής της με την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να πεισθεί ενώ υφίσταται μηδαμινός χρόνος προετοιμασίας όσων απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοσθεί όπως εξαγγέλλεται από την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014.

Ας ελπίσουμε ότι ακόμη και ετούτη την ύστατη ώρα θα ληφθούν οι παραπάνω σκέψεις και προτάσεις υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μετατραπεί στην πράξη η σημερινή κρίση σε ευκαιρία.

Χίος 19-8-2013

Mε εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ1702

ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2005

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΒΙΚΤΩΡ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX

Tags: Κωνσταντίνος Χατζησταμάτης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
σκεψεις, σχεδιο, κωνσταντινου, υπουργείο παιδείας, tweet, σχεδιο, χωρα, ελμε, site, http, sch, οφείλεται, συγκεκριμένο, ιεκ, εκπαιδευση, κεκ, υφίσταται, εοππεπ, νέα, σχολεια, πανελληνιες 2013, επασ, σεπ, τεστ, λύση, τραπεζες, ασπαιτε, κας, art, design, tags, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, πανελληνιες 2011, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, αξια, τραπεζα της ανατολης, αθηνα, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, οφειλετες δημοσιου, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, η ζωη, εοππεπ, sch, υπουργειο εργασιας, χωρες, ασπαιτε, εργασια, ηγεσια, ημερησια, ιεκ, ισοτιμια, καθημερινη, μουσικη, νησια, πλαισιο, σημερινη, σχολες, τεστ, υλη, υπουργείο παιδείας, φυσικη, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγχος, αρθρο, αξιζει, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, δευτερο, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δομη, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, ειπωθει, εκπαιδευση, ελλειψη, ελμε, εξετασεις, επασ, επιτυχια, ετη, ετος, ευθυνη, τεχνολογια, ζωη, ηλικια, ισχυει, υφίσταται, θετικο, κας, κεκ, κειμενο, κυρια, λαθος, λειτουργια, λυκειο, λύση, λογο, μαθηματικα, μηχανικος, νεες επιχειρησεις, παντα, οραμα, ουσιαστικα, οφείλεται, πληροφορικη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πτυχιο, σεπ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σφραγιδα, σχολειο, τμημα, υπουργος παιδειας, φυλο, φυλλο, χρονος, χρονικα, κωνσταντινος, ανηκει, art, ασφαλεια, http, design, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεθοδος, tweet, site, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα