Σήμερα τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα: Νέα αντεργατικά μέτρα υπό το μανδύα των «μεταρρυθμίσεων»

Την ανάγκη λήψης νέων αντεργατικών μέτρων, υπό τον μανδύα των «μεταρρυθμίσεων», επισημαίνουν σε δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της επιστροφής των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, από σήμερα Τρίτη για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Το ύψος των μέτρων υπολογίζεται στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 3,6 δισ. ευρώ, χρήματα που καλείται να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη των κερδών του

κεφαλαίου και περιλαμβάνουν:

- τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αγορά εργασίας
- το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην φορολογία και τις συντάξεις, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο 902.gr, σε αυτό το πνεύμα είναι και οι δηλωσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «οι λύσεις μπορούν να βρεθούν» ενώ χαιρέτισε τη «συναντίληψη» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, που ουσιαστικά επικύρωσε την κατεύθυνση της λήψης νέων αντεργατικών μέτρων και μετά το 2018.

Οπως πρόσθεσε, «στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του στο «Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», εστίασε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός «ισορροπημένου» πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα «πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε μακροπρόθεσμο διάστημα».

Τα συγκεκριμένα μέτρα, θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες πρόσθεσε και δεν πρέπει να ανατρέψουν τις ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σε διάφορες γερμανικές εφημερίδες του ομίλου «Funke», ανάμεσα στις οποίες και η «Berliner Morgenpost».

Ο Ιταλός πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις επιταγές των πιστωτών. Θα πρέπει ωστόσο να δώσουμε στους Έλληνες, για διάφορους λόγους, μια ακόμα ευκαιρία».

«Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ θα ζημίωνε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα μια αποχώρηση θα ερμηνευόταν ως ευρωπαϊκή ήττα με πολύ πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικότερο συμφέρον, το οποίο είναι η διασφάλιση της συνοχής στην ΕΕ».

κουαρτέτο
Keywords
Τυχαία Θέματα