Σε μπερδεύει και σένα το "εξ απαλών ονύχων"; Μάθε να μιλάς σωστά την ελληνική γλώσσα

Πλήθος γίνεται πλέον οι δημοσιεύσεις που αφορούν στην ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας. Πιο κάτω θα δείτε και το σχετικό tag οπότε μπορείτε να διαβάσετε και τις προηγούμενες αναρτήσεις. Τα περισσότερα άρθρα δείχνουν εύχρηστους τρόπους που μπορεί να μάθει κάποιος εύκολα ορθογραφία, συντακτικό.

Τα άρθρα αυτά που παρέχουν συμβουλές για την τάξη, "κόλπα" και άλλα, δίνουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν έξυπνους τρόπους για εκμάθηση ορθογραφίας μέσα στην σχολική τάξη.

Διαβάστε εδώ ό,τι έχει γραφτεί για την
ορθογραφία

Αρχαιοελληνικές και λόγιες παροιμιακές και γνωμικές εκφράσεις

ΦΡΑΣΗ

ΣΩΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Εξ απαλών ονύχων

από τη βρεφική ηλικία ή την πρώιμη ηλικία· η έκφραση χρησιμοποιείται για να δηλωθεί κάποια εκ γενετής ή πρώιμη, θετική ή αρνητική, ιδιότητα ενός προσώπου. Γράφουμε και λέμε:
υπήρξε πλούσιος εξ απαλών ονύχων· η δεσποινίς Καίτη είχε την τύχη να μάθει γαλλικά και πιάνο εξ απαλών ονύχων.

Εξ όνυχος τον λέοντα

από το νύχι καταλαβαίνει κάποιος το λιοντάρι. Ή έκφραση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του συνόλου από μία χαρακτηριστική λεπτομέρεια. Γράφουμε και λέμε:

κάποτε και μόνον ο τόνος της φωνής προδίδει τον χαρακτήρα του ανθρώπου - εξ όνυχος τον λέοντα.

Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση (-σιν)

= η έκφραση προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη, (αναφέρεται στην πανομοιότυπη δημιουργία του ανθρώπου από τον Θεό), και κακοποιείται συνήθως ποικιλοτρόπως:

ή εναλλάσσεται η ψίλωση και η δάσυνση των δύο ουσιαστικών (καθ' εικόνα και κατ' ομοίωση)· ή προστίθεται -ν- στην τριτόκλιτη αιτιατική εικόνα.

Μέτρον άριστον

το παν, που συνήθως προτάσσεται, περιττεύει και πάντως δεν ανήκει στην πρωτότυπη γνωμική πρόταση.

Παραπέμπω στις ελληνικές καλλένδες

αυτή είναι η σωστή διατύπωση της παροιμιακής έκφρασης, η οποία σημαίνει: αναβάλλω μια απόφαση σε αόριστο και ανύπαρκτο χρόνο (ελληνικές καλλένδες δεν υπάρχουν· υπάρχουν μόνον ρωμαϊκές καλλένδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η έκφραση δεν έχει καμία σημασιολογική σχέση με τη λόγια επίσης φράση αβρόχοις ποσί, η οποία σημαίνει δίχως να διακινδυνεύσει κάποιος καθόλου. Γράφουμε και λέμε:

πέρασε την εποχή της δικτατορίας αβρόχοις ποσί.

Κλειώ Ιωάννουελληνική γλώσσαορθογραφίαπαιδαγωγικά θέματαviral
Keywords
Τυχαία Θέματα