ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ: Mε βάση τις ανάγκες δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στον Πειραιά, ενημέρωση των αιρετών του ΠΑΜΕ

Ανακοινώσεις

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά (ΑΡ.25 Μάης 2013 )

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ: Mε βάση τις ανάγκες δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στον Πειραιά

Το ΠΥΣΔΕ Πειραιά

συνεδρίασε την Τετάρτη 29/5/13 με θέμα την εκτίμηση κενών και πλεονασμάτων, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Αρ.70607/Δ2/ 23-5-13. Μετά από πρόταση του αιρετού του ΠΑΜΕ (πρόταση που προηγουμένως έγινε δεκτή από την ΕΛΜΕ) το ΠΥΣΔΕ Πειραιά αποφάσισε ν’ αναφέρει στη στήλη «Εκτίμηση ΠΥΣΔΕ για Ελλείμματα (-)/ Πλεονάσματα(+)» μόνο τα κενά και όχι πλεονάσματα. Αιτιολογεί δε την πρότασή του ως εξής: «Το ΠΥΣΔΕ Πειραιά με βάση την πείρα των προηγούμενων χρόνων και εκτιμώντας τις ανάγκες του σε εκπαιδευτικό προσωπικό ( π.χ. αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, διαθέσεις και μετατάξεις στην Α/θμια, αποσπάσεις, άδειες εκπαιδευτικών, τα τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που θα γίνουν το Σεπτέμβρη και άλλες ανάγκες) ενημερώνει το Υπουργείο ότι δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά.». Αναφέρθηκαν προ το Υπουργείο Παιδείας πολύ λίγα κενά τεχνικών ειδικοτήτων.

Βέβαια η απόφαση αυτή, για να γίνει πράξη απαιτεί εγρήγορση, αγώνες, γιατί η κυβέρνηση με το Υπουργείο παιδείας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση της οργανικής θέσης, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Όχι τυχαία η εγκύκλιος ζητάει, για πρώτη φορά, από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να στείλουν κι’ αυτοί ξεχωριστά τις δικές τους εκτιμήσεις. Άλλωστε η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε με σχετική πλειοψηφία (3- 2).

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εγκύκλιο (Αρ.70607/Δ2/ 23-5-13) για τον «υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013–‘14, προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί στη σύνταξη πινάκων κενών οργανικών θέσεων ανά περιοχή μεταθέσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Στην ουσία ζητάει από τα ΠΥΣΔΕ να επιβεβαιώσουν απλώς έως τις 30 Μάη, τα στοιχεία που το Υπουργείο έχει συγκεντρώσει μέσω του Survey και τα στοιχεία που απέστειλαν κατευθείαν στο Υπουργείο οι Διευθυντές των σχολείων με βάση το έγγραφο αρθ.58733/Δ2/ 26-04-2013.

Η εγκύκλιος αυτή (γνωστή ως πίνακας Γ΄) αποκτά φέτος άλλο χαρακτήρα κι εξυπηρετεί άλλους στόχους λόγω της αύξησης του ωραρίου και του επικείμενου Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Στην ουσία το Υπουργείο Παιδείας κατασκευάζει τις χιλιάδες υπεραριθμίες προετοιμάζοντας το έδαφος για υποχρεωτικές μεταθέσεις – αποσπάσεις, ίσως και απολύσεις.

Αν ο στόχος του Υπουργείου είναι, όπως λέει στην εγκύκλιό του, να «συντάξει τους πίνακες κενών οργανικών θέσεων ανά περιοχή μετάθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταθέσεων», τότε δε χρειάζεται ν’ αποσταλούν από τα ΠΥΣΔΕ τα λεγόμενα πλεονάσματα, αλλά μόνο τα κενά. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο:

1. Αυξάνονται οι ώρες για οργανικό κενό από -11 στο -12. Αυτό σημαίνει απώλεια αρκετών οργανικών θέσεων.

2. Στην προσπάθειά του να εμφανίσει πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί «τα τμήματα κατά τάξη καθώς και τα τμήματα κατευθύνσεων να λειτουργούν με αριθμό μαθητών εντός των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ορίων. Όπου αυτό δε συμβαίνει, ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει με βάση τη διόρθωση που επιβάλλεται να γίνει κατά την έναρξη του προσεχούς σχολικού έτους.». Τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία είναι το 25+10% μαθητές ανά τμήμα.

3. Για πρώτη φορά δεν υπολογίζονται στα κενά τα Διευθυντικά κενά (Διευθυντές, υποδιευθυντές, Σχολικοί σύμβουλοι, Υπεύθυνοι ΣΕΠ, ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής υγείας, κ.ά.).

4. Για τις ώρες Project: Κάθε τμήμα Project θ’ ανατίθεται σ’ έναν μόνο εκπαιδευτικό (η συνδιδασκαλία καταργείται). Η ανάθεση Project θα γίνεται τελευταία κι αφού έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις όλων των μαθημάτων. Θα υπάρχει δυνατότητα ανάθεσης έως και δυο το πολύ τμημάτων Project ανά εκπαιδευτικό οποιασδήποτε ειδικότητας, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, στους οποίους θα επιτρέπεται η ανάθεση ενός μόνο τμήματος.

Με την παραπάνω εγκύκλιο, που είναι ενταγμένη στη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική στο πλαίσιο και του νέου σχολείου, επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας να εμφανίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς ως υπεράριθμους, για να υλοποιηθεί ο στόχος του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, της κατάργησης της οργανικής θέσης, της υποχρεωτικής μετάθεσης και απόσπασης, του μη διορισμού εκπαιδευτικών. Αν μάλιστα συγκροτηθούν τα τμήματα με βάση το έως 20 μαθητές (παιδαγωγική θέση – αίτημα της ΕΛΜΕ Πειραιά), τότε δημιουργούνται 250 περίπου νέες θέσεις εκπαιδευτικών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Προτείνω το ΠΥΣΔΕ Πειραιά ν’ αποστείλει προς το Υπουργείο μόνο τα κενά κι όχι πλεονάσματα εκπαιδευτικών, τα οποία, όπως κάθε χρόνο αποδεικνύονται πλασματικά: π.χ. το 2012 οι φερόμενοι ως υπεράριθμοι ήταν 319 κι άλλοι 676 στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ (σύνολο 963) και όμως όλοι οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν και εργάζονται κανονικά στα σχολεία, ενώ προσλήφθηκαν επιπλέον 148 αναπληρωτές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος: πρόκειται για πλασματικούς πλεονάζοντες ( πάνω από 800, υπολογίζοντας και τα Διευθυντικά κενά), που στην πράξη όμως εργάζονται στα σχολεία (ακολουθεί η παραπάνω διατύπωση της αιτιολογίας).

Σάββας Σάββα - Κώστας Άννινος τακτικός κι αναπληρωτής αιρετός του ΠΑΜΕ στον Πειραιά

Tags: ΠΥΣΔΕ ΠειραιάΠΑΜΕαιρετός
Keywords
Τυχαία Θέματα