Ψήφισμα καθηγητών του 4ου ΕΠΑΛ και 9ου ΓΕΛ Πάτρας

Tweet

Ψήφισμα καθηγητών του 4ου ΕΠΑΛ και 9ου ΓΕΛ Πάτρας

(σχολικό συγκρότημα Αγυιάς)

Σήμερα 2-9-2013 οι κάτωθι υπογεγραμμένοι καθηγητές του 4ου ΕΠΑΛ και του 9ου ΓΕΛ Πάτρας αποφάσισαν την επίδοση ψηφίσματος που αφορά:

1. Στην κατάργηση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών – συναδέλφων και στη κατάργηση των οργανικών τους θέσεων με το ν.4172/2013, πριν την κατάργηση του αντικειμένου εργασίας του .

2. Στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα την «Αναδιάρθρωση

της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας λειτουργεί στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση από την ίδρυσή της. Είναι τομέας με μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές, οι οποίοι εκτός από το απολυτήριο και το πτυχίο ειδίκευσης που έπαιρναν, είχαν τη δυνατότητα εισαγωγής, μετά από ειδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα και μάλιστα η πλειοψηφία χωρίς φροντιστήρια (Πανελλήνιες - Ομάδα Α), να εισαχθούν στα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας των ΤΕΙ. Επιπλέον, λόγω του προγράμματος σπουδών του, έδινε την δυνατότητα στους μαθητές να προάγονται γνωστικά, να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και πρόληψης και να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, οι μαθητές του είχαν συμμετοχή σε πολλά καινοτόμα προγράμματα (ευρωπαϊκά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας, πολιτιστικά) και ευαισθητοποιούσαν όλη τη σχολική κοινότητα σε θέματα πρόληψης.

Επίσης, γνωρίζοντας από κοντά και μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, τους συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δηλώνουμε ότι ήταν όλοι τους αξιόλογοι, είχαν προσφέρει πάρα πολλά στο σχολείο, στήριζαν τους μαθητές, ήταν αυξημένων προσόντων και προσέφεραν υψηλού επιπέδου διδακτικό και εξωδιδακτικό έργο.

Μετά από συζήτηση κρίναμε:

1. Εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη την παράγραφο 5 του άρθρου 82 του ν.4172, σύμφωνα με την οποία για την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στις ειδικότητες της Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ, προκηρύχθηκαν θέσεις για ωρομίσθιους! Ειδικότερα, το αντικείμενο που είχαν και πάνω στο οποίο εργάζονταν μέχρι σήμερα συνάδελφοι μας, μόνιμοι καθηγητές με οργανική θέση στο σχολείο μας, τώρα θα καλυφθεί από ωρομίσθιους!!!

2. Αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος άρθρο 4 «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» παρ. 2 «Οι ‘Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» τη μεταχείριση όσων παιδιών θα ήθελαν και δε θα μπορούν να ολοκληρώσουν το Λύκειο και να πάρουν απολυτήριο και πτυχίο ειδίκευσης, παρακολουθώντας τμήματα του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Αντίστοιχα και άνισα, το δικαίωμα αυτό το διατηρούν οι συμμαθητές τους από άλλους τομείς, οι οποίοι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές μέσα στη τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φοιτήσουν σε κάποιο ΙΕΚ και να σπαταλήσουν επιπλέον χρόνο (2,5 χρόνια) και χρήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε:

- την επαναφορά του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στο ΕΠΑΛ και

- την επιστροφή των συναδέλφων στις θέσεις εργασίας τους.

Παρακαλούμε για την πρωτοκόλληση του Ψηφίσματος στο Πρωτόκολλο του Σχολείου και για την αποστολή του στον Υπουργό Παιδείας από τον Διευθυντή του Σχολείου δια της Υπηρεσιακής οδού (μέσω της Δ.Δ.Ε και της Π.Δ.Ε.).

Ακολουθούν οι υπογραφές των εκπαιδευτικών

Tags: 4ο ΕΠΑΛ Πάτρας9ο ΓΕΛ Πάτρας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα