Ψήφισμα για τις «διαθεσιμότητες» των διοικητικών υπαλλήλων

Tweet

Ψήφισμα για τις «διαθεσιμότητες» των διοικητικών υπαλλήλων

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες κατάταξης των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια της χώρας προς «διαθεσιμότητα»: 1.145 εργαζόμενοι/ες στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ της χώρας από τους/τις 6.239 συνολικά υπαλλήλους οδηγούνται στην ανεργία. Μεταξύ αυτών και 169 εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του Α.Π.Θ. Οι 3 από αυτούς μάλιστα, εργαζόμενοι στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

του Αριστοτελείου. Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση συνολικά του δημοσίου κατά 150.000 εργαζόμενους/ες που θα προέλθουν από τον χώρο της παιδείας, της υγείας και των υπόλοιπων κοινωνικών υπηρεσιών, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το έργο που παράγουν στους κλάδους της φύλαξης, της μηχανογράφησης, της διαχείρισης δικτύων η κυβέρνηση θέλει να το παραδώσει στους εργολάβους που έχουν ήδη στηθεί γι’ αυτό το σκοπό και οι οποίοι θα απασχολούν όχι μισθωτούς με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά σκλάβους μιας χρήσης. Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΔΝΤ/ΕΕ πλήττουν ανεπανόρθωτα τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, προωθώντας μαζικές απολύσεις (τις οποίες βαφτίζουν «κινητικότητα» ή «διαθεσιμότητα»), επιβάλλοντας δίδακτρα αρχικά στις μεταπτυχιακές σπουδές για να επεκταθούν στη συνέχεια και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται χιλιάδες παιδιά λαϊκών στρωμάτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπερασπιζόμενοι οι διοικητικοί υπάλληλοι -πέραν του δικαιώματος για εργασία- το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο. Ο αγώνας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, λόγω της δυναμικής του, έχει ήδη αντίκρυσμα (π.χ. ο Υπουργός στη συνάντησή του με την ΟΔΠΤΕ δεσμεύτηκε πολιτικά ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση και ότι οι 1.145 θα πληρώνονται κανονικά όλο το μισθό).

Τον αγώνα των διοικητικών προσπαθεί να κάμψει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας αυταρχικές και βαθιά αντιδημοκρατικές μεθόδους. Τις προάλλες ο υπουργός Παιδείας έστειλε σε πειθαρχικό όσους/όσες, υλοποιώντας την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και ασκώντας το δικαίωμά τους στην απεργία, δεν απογράφηκαν. Υπό την απειλή Πειθαρχικού Συμβουλίου βρίσκεται και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για «παράβαση καθήκοντος», μιας «και κρατά το Ίδρυμα κλειστό». Διώκονται όσοι/όσες δεν υποτάχθηκαν, όσοι/όσες δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά απεναντίας αποφάσισαν να παλέψουν, παραδίδοντας μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας. Ο υπουργός, ακόμη, διαμηνύει δημοσίως πως είναι έτοιμος να θέσει σε λειτουργία τα πανεπιστήμια με τη «συνοδεία» των ΜΑΤ. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση θέλει να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται. Γι΄ αυτό και τελευταία προβάλλεται όλο και περισσότερο από κυβερνητικά χείλη και από τα προπαγανδιστικά δελτία των 8 η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει το θύτη με το θύμα, γι΄ αυτό και πληθαίνουν τα ρεπορτάζ με τους «αγανακτισμένους φοιτητές που ζητούν εδώ και τώρα ανοιχτές σχολές», αποκρύπτοντας τεχνηέντως πως τις σχολές δεν τις κλείνουν οι απεργοί διοικητικοί, αλλά το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και με τις απολύσεις που προωθεί.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και καταγγέλλουμε απερίφραστα την αυταρχική πολιτική κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ που διαλύει τη δημόσια παιδεία σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών , μέχρι να αποσυρθούν οι πειθαρχικές διώξεις και να ανακληθούν συνολικά οι διαθεσιμότητες. Καλούμε όλους/όλες τους/τις φοιτητές/τριες, προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές, τα μέλη ΔΕΠ και τους/τις υπόλοιπους/ες υπαλλήλους του ΑΠΘ να αντιταχθούμε με συντονισμένες δράσεις σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Βρασταμνός Αναστάσιος Χεππάκη Αναστασία

Θεσσαλονίκη, 6/12/2013

Tags: διοικητικοί υπάλληλοι Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα