Προϋπολογισμός ΟΑΕΔ για το 2013: Εξαθλίωση για τις στρατιές των ανέργων που αυξάνονται

Κοινωνία

Προϋπολογισμός ΟΑΕΔ για το 2013: Εξαθλίωση για τις στρατιές των ανέργων που αυξάνονταιΣταθερά χρόνο με το χρόνο μειώνεται το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας

Πρόκληση για το πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, αλλά και για το σύνολο της εργατικής τάξης αποτελεί ο νέος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ

για το 2013. Προβλέπει νέα μείωση των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τις εισφορές των εργαζομένων, για να απασχολούν τζάμπα εργάτες μέσα από τα διάφορα προγράμματα.

- Το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, από 1,820 δισ. ευρώ το 2012 σε 1,124 δισ. ευρώ το 2013.
- Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται κατά 50 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από 500 εκατ. σε 450 εκατ. Το 2011 ήταν 750 εκατ. ευρώ.
- Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ εμφανίζεται ισοσκελισμένος, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα κύρια έσοδα του Οργανισμού προέρχονται από το ΙΚΑ (εισπράττει τις εισφορές για λογαριασμό των ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ) και προϋπολογίζονται για το 2013 στα 2,227 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτά όμως περιλαμβάνεται το ποσοστό 30% από τις εισφορές που εισπράττονται μέσω ΙΚΑ, αλλά με το νόμο 3863 θα παρακρατηθούν για τον κλάδο σύνταξης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Παράλληλα, προϋπολογίζονται και εισφορές παρελθόντων ετών που εισέπραξε το ΙΚΑ, αλλά δεν τις έχει αποδώσει (χρωστάει περίπου 7 δισ. στον ΟΑΕΔ και γύρω στα 2,5 δισ. προς τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας). Με δεδομένη την κακή οικονομική του κατάσταση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τελικά αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν.

Καταψήφισε ο Θ. Γκόγκος

Ο Θ. Γκόγκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Στη σχετική συνεδρίαση κατήγγειλε ότι η «νέα μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το πετσοκομμένο κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας σε συνθήκες κατακόρυφης αύξησης των απολύσεων, αποτελούν πρόκληση. Να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση να βρει χρήματα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έχει την πολιτική ευθύνη για τον άθλιο προϋπολογισμό που φέρνει στο ΔΣ του ΟΑΕΔ για έγκριση».
Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι εντελώς στον αέρα, καθώς καταγράφονται λογιστικά και όχι πραγματικά έσοδα, που ακόμα κι αυτά είναι πετσοκομμένα και πίσω από τις σημερινές ανάγκες των ανέργων και των εργαζομένων. Τα συσσωρευμένα χρέη από το ΙΚΑ, τα οποία δεν καταβάλλονται, προϋπολογίζονται ως έσοδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φαινομενικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που αφετηριακά ξεκινάει με έλλειμμα.
Σημείωσε ότι «για τους καταργηθέντες οργανισμούς του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας υπάρχει κενό. Νέο κατασκευαστικό έργο αναφέρει η κυβέρνηση πως δε θα υπάρξει, οι οικισμοί που είναι σε εξέλιξη έχουν παγώσει, όπως αντίστοιχα έχουν παγώσει και τα δάνεια, με τα παραχωρητήρια υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη καθυστέρηση, η επιδότηση του ενοικίου βρίσκεται στο 2009 και την ίδια στιγμή προϋπολογίζονται ελάχιστα χρήματα μακριά από τις ανάγκες των δικαιούχων και των εργαζομένων για φτηνή λαϊκή στέγη».
Και κατέληξε λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω «αποτελούν επιμέρους πλευρές του βασικού προβλήματος. Είναι προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της μελλοντικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ανάκαμψη που θα πατήσει πάνω στον εξαθλιωμένο λαό, που εντελώς αποδυναμωμένος θα δουλεύει για ένα ξεροκόμματο χωρίς δικαιώματα. Ανάκαμψη που έχει ως μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια που αξιοποιούν την ανεργία, για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, για να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός την κρίση του συστήματος».

«Ενοχλητική» η φωνή του ΠΑΜΕ

Πόσο «ενοχλητική» είναι η φωνή του ΠΑΜΕ φάνηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, καθώς τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και της κυβέρνησης κάλεσαν ευθέως τον Θ. Γκόγκο να παραιτηθεί, αφού δεν στηρίζει τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, έδιναν και έπαιρναν οι έμμεσες απειλές για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και τη θέση του στο ΔΣ καθώς πολλές φωνές έλεγαν ότι «είναι "πολυτέλεια" να έχουμε τόσο μεγάλο το Διοικητικό Συμβούλιο» και ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία είναι διαφορετική η δομή των ΔΣ, κ.λπ.

902.gr

Tags: ΟΑΕΔεπίδομα ανεργίαςάνεργος
Keywords
Τυχαία Θέματα