Πρωτοφανής ετυμολογία από καθηγητές στην Λέσβο: Παράνομος μετανάστης = λαθρομετανάστης

Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από τα νέα κρούσματα ξενοφοβίας στην Χίο όπου ξύπνησαν μνήμες Ωραιόκαστρου, και στη Λέσβο η τοπική ένωση των εκπαιδευτικών μέσης Εκπαίδευσης προκρύνει την χρήση του όρου "Λαθρομετανάστης" από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ύστερα από σχετική εισήγηση του του προέδρου της ΔΑΚΕ

εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ, Απόστολου Βαρελτζή.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ έρχεται σε αντίθεση με το σχετικό έγγραφο του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Στην απόφαση μειοψήφησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, από την παράταξη της Αγωνιστικής Παρέμβασης (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά - Παρεμβάσεις), της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΜΕ) και της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας (ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν σε μια "ετυμολογική" καταλήγωντας πως ο παράνομος μετανάστης λέγεται είναι λαθρομετανάστης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικα ειπώθηκαν τα εξής:

πρόσφυγας = εχει χρονικό όριο πρώτη χωρα μετακίνησης
μετανάστης = είναι νόμιμος με όλα τα απαραίτητα έγγραφα
πάρατυπος μετανάστης = έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και εχει εκρεμμότητες
παράνομος μετανάστης = λαθρομετανάστης

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη της ΔΑΚΕ τοποθετεί τέτοιου είδους ζητήματα στο διοικητικό συμβούλιο." Σημειώνει στο alfavita.gr η καθηγήτρια Έφη Γκίκα, εκπρόσωπος της παράταξης των Παρεμβάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, τονίζοντας πως στο παραλελθόν η εν λόγω παράταξη έχει προσπαθήσει να "ξεπλύνει" εθνικοσοσιαλιστή γυμνασιάρχη παρακάμπτωντας τις αποφάσεις της συνέλευσης των καθηγητών.

Θυμίζουμε παρακάτω την εν λόγω περίπτωση:

Με τίτλο «ο εθνικοσοσιαλιστής γυμνασιάρχης και το γλέντι με ΔΑΚΕ και Αθανασίου» και υπότιτλο «Πως η ΕΛΜΕ Λέσβου έφερε στο ίδιο τραπέζι τον πρώην υπουργό με τον υπόδικο εκπαιδευτικό» η εφημερίδα παρουσιάζει φωτογραφίες από πρόσφατο «γλέντι» της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών Λέσβου σε γνωστή ταβέρνα της πόλης, όπου ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν τόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, αλλά και ο γνωστός από τις πρόσφατες περιπέτειες του με τη δικαιοσύνη εκπαιδευτικός Β. Μακρυπούλιας.

Όπως είναι γνωστό, ο Βασίλης Μακρυπούλιας άρχισε να απασχολεί την επικαιρότητα όταν πρόβαλε σε σχολική εορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου βίντεο στο οποίο χαρακτηρίζεται «μύθος» η ύπαρξη νεκρών στα επεισόδια της εξέγερσης του 1973, ενώ εις βάρος του εκκρεμούν ακόμα τρεις υπηρεσιακές ΕΔΕ για ρατσιστικά άρθρα εθνικοσοσιαλιστικού περιεχομένου. Άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε blog αναρτημένο στο εσωτερικό δίκτυο του υπουργείου Παιδείας. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το εν λόγω ρεπορτάζ)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίας και δι’ αυτών στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφέρειάς τους, ζητάει την ορθή χρήση των νομικών όρων στα έγγραφά τους για την αποφυγή φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Η Εισαγγελίας δεν μένει μόνο στο ζήτημα της ενδοϋπηρεσιακής επικοινωνίας και δικογραφίας, αλλά ζητάει, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και άλλων φορέων που σχετίζονται κυρίως με ανήλικους, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση της γλώσσας και την αποτροπή μειωτικών χαρακτηρισμών. Κατόπιν τούτου, η Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου μετέφερε στον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη, το αίτημα της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, που απώτερο στόχο έχει την εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

ΕΛΜΕ ΛέσβουκαθηγητεςεκπαιδευτικοίφασισμόςπρόσφυγεςΜυτιλήνηΛέσβοςεκπαίδευση προσφυγόπουλωνρατσισμόςξενοφοβία
Keywords
Τυχαία Θέματα