Πρώτες εμπειρίες από την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σπουδών, της Βίκυς Κοτρίκλα

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2011-2012

Βίκυ Κοτρίκλα, ΠΕ 02 Φιλόλογος, Γυμνάσιο Βαγίων Αθήνα, 18-3-2012

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κάθε υπουργός Παιδείας που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να κάνει και μια μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, για να μείνει στην ιστορία! Βασικό συστατικό κάθε μεταρρύθμισης τα τελευταία 30 χρόνια είναι η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια. Έτσι ασχολούμαστε κυρίως με το Λύκειο, καθώς εκεί επικεντρώνονται συνήθως οι περισσότερες αλλαγές. Η τελευταία υπουργός Παιδείας όμως καινοτόμησε: ήρθε

για να τα αλλάξει όλα. Έτσι ξεκίνησε φέτος η λειτουργία των πιλοτικών σχολείων των πρώτων βαθμίδων μέσα στα οποία θα εφαρμοστούν τα καινούρια προγράμματα σπουδών τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο φιλοδοξεί να τα εφαρμόσει καθολικά. Ο επόμενος υπουργός Παιδείας απλώς συνέχισε…

Οι αλλαγές που προβλέπονται στο Γυμνάσιο είναι πολύ σημαντικές, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση που στοχεύει σε μια ριζικά διαφορετική λειτουργία, η οποία θα υλοποιήσει βασικές αρχές / κατευθύνσεις του Υπουργείου και της ΕΕ. Στόχος τους οι αλλαγές αυτές να γίνουν περισσότερο αποδεκτές και συνηθισμένες στη συνέχεια και στο Λύκειο, ταυτόχρονα βέβαια με τις αλλαγές που γίνονται ήδη στο Λύκειο.

Οι βασικές κατευθύνσεις αυτές εκφράζονται καθαρά στα κείμενα του Υπουργείου :

«Στο Νέο Σχολείο υπηρετούνται οι εκπαιδευτικοί στρατηγικοί στόχοι, κοινοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η προώθηση της δια βίου μάθησης, βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, ενίσχυση της καινοτομίας, δημιουργικότητας και επιχειρηματικού πνεύματος» (« ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ- Πρώτα ο μαθητής»)
«Τα νέα προγράμματα σπουδών έχουν ενσωματώσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Βελτίωση των Ικανοτήτων για τον 21ο Αιώνα» (Ιούλιος 2008), τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νοέμβριος 2009), καθώς και τις μελέτες αξιολόγησης που έγιναν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» (Ανακοίνωση τύπου του ΥΔΒΜΘ/ 14-9-2011).


1.Η δημιουργία των πιλοτικών γυμνασίων

Η δημιουργία σχολείων νέας μορφής, τα οποία στην αρχή αποκαλούνταν «ολοήμερα γυμνάσια» ή «ολοήμερα λύκεια», συζητιέται τουλάχιστον από το 2006. Τα πιλοτικά γυμνάσια δημιουργήθηκαν τελικά φέτος (2011-2012) στα πλαίσια του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ενός σχολείου το οποίο έχει προπαγανδιστεί ότι θα έχει προτεραιότητα ο μαθητής(;) (το περίφημο σλόγκαν «Πρώτα ο μαθητής»), ότι θα είναι «χωρίς τοίχους», με αξιοποίηση «κάθε σύγχρονου εργαλείου» με τον «διαδραστικό πίνακα, το ηλεκτρονικό βιβλίο, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, το προσωπικό μαθητικό υπολογιστή», ένα σχολείο «πράσινο», «ανοιχτό στην κοινωνία σε αρμονική σύνδεση με τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης», (δηλαδή ένα σχολείο Καλλικρατικό), ένα σχολείο «ολοήμερο» .

Το εργαλείο υλοποίησης του προγράμματος είναι το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013) το οποίο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε «Κάθε μέ

Keywords
Τυχαία Θέματα