Προσκλητήρια ρύθμισης σε 1.000.000 οφειλέτες

Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνουν άμεσα 1.000.000 φορολογούμενοι με χρέη προς το δημόσιο, καθώς από την Πέμπτη ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών η νέα ρύθμιση - εξπρές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επείγεται για την ενίσχυση των εσόδων, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και τα χρονικά περιθώρια για την κάλυψή τους στενά, λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε και η αποστολή ειδοποιητηρίων σε 1 εκατομ. οφειλέτες ώστε να προσέλθουν στις εφορίες τους να πληρώσουν εφάπαξ, ή μέρος του χρέους τους, γλιτώνοντας ταυτόχρονα

τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Στόχος εξάλλου της ρύθμισης - εξπρές είναι να διευκολυνθούν πρωτίστως οι μικροί οφειλέτες, με δεδομένο ότι συνολικό χρέος έως και 3.000 ευρώ έχουν 3,5 εκατομ. πολίτες.

Με τη ρύθμιση, που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους την Τετάρτη, οπότε και θα ψηφιστεί από τη Βουλή, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο να γλυτώσουν από το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το κεφάλαιο που χρωστούν, ή να διαγράψουν προσαυξήσεις και πρόστιμα σε ποσοστό ανάλογο της οφειλής που αποπληρώνουν, έως και τις 27 Μαρτίου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος με συνολικό χρέος 3.000 ευρώ, εκ των τα 1.000 ευρώ είναι το κεφάλαιο και οι υπόλοιπες 2.000 ευρώ οι προσαυξήσεις, σπεύσει έως τις 27 του τρέχοντος μηνός και καταβάλλει στην εφορία τα 1.000 ευρώ του κεφαλαίου θα γλυτώσει από τις προσαυξήσεις, αφού οι 2.000 ευρώ θα διαγραφούν.

Εάν στο ανωτέρω παράδειγμα ο υπόχρεος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο του κεφαλαίου, αλλά το 50% αυτού δηλαδή τα 500 ευρώ, τότε η εφορία θα διαγράφει και το 50% των προσαυξήσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις 1.000 ευρώ. Επομένως η οφειλή που θα απομένει θα ανέρχεται συνολικά στα 1.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα είναι το κεφάλαιο, ενώ τα 1.000 ευρώ οι προσαυξήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

πηγή: naftemporiki.gr

Συμπλήρωσε το newsletter της Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγή 200€

Tags: ρύθμισηοφειλέτες
Keywords
Τυχαία Θέματα