Προεκλογικός εκβιασμός υπέρ του ευρωμονόδρομου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ «ΜΕΣΑ `Η ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ»

Σε επικοινωνία με τον Κ. Παπούλια, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε να στηθούν διπλές κάλπες στις 17 Ιούνη

Σε ωμό και απροκάλυπτο πολιτικό εκβιασμό, για να γονατίσει ο λαός μπροστά στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προχώρησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, προτείνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, στις 17 του Ιούνη.

Η πρόταση της Α. Μέρκελ έγινε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Κ. Παπούλια χτες το πρωί και δημοσιοποιήθηκε το βράδυ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του Κ. Παπούλια προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ενημέρωσε για το «περιεχόμενο της συνομιλίας».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Α. Μέρκελ «μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Ελληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Α. Μέρκελ πρότεινε στον Κ. Παπούλια «να εξεταστούν οι δυνατότητες για να στηθούν μαζί με τις κάλπες των εθνικών εκλογών, δεύτερες κάλπες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Α. Μέρκελ «ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Αργά το βράδυ, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας διοχέτευσε δήλωση στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία «αυτές οι αναφορές (σ.σ. για το δημοψήφισμα) δεν αληθεύουν». Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει ήδη την ανακοίνωση του Μέγαρου Μαξίμου από την Αθήνα, έκαναν λόγο για «σύγχυση». Ανταπαντώντας, κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα».

Προσχήματα και υποκρισία

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα στην Ελλάδα, αποδοκίμασαν στα λόγια τον εκβιασμό, αλλά δεν είπαν λέξη για την ταμπακιέρα, δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ. Ο Α. Σαμαράς, που έχει ήδη προσδώσει στις νέες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος «μέσα ή έξω από το ευρώ», στη δήλωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχή» την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου «γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα» (!)

Οι φραστικοί λεονταρισμοί περίσσεψαν και στη δήλωση του Α. Τσίπρα, αλλά επί της ουσίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αμφισβητήσει και πολύ περισσότερο να έρθει σε ρήξη με τον ευρωμονόδρομο. «Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολ

Keywords
Τυχαία Θέματα