Πώς να προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας από τη ζέστη

Οι τετράποδοι φίλοι μας υποφέρουν, ίσως και περισσότερο απο εμάς και πρέπει να τα φροντίσουμε ώστε να αποφύγουνε τη θερμοπληξία.

Είτε λοιπόν τα αφήσουμε σπίτι, είτε στην αυλή, είτε τα έχουμε μαζί μας, πρέπει να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε απο τις υψηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά, δεν αφήνουμε για κανέναν λόγο τα κατοικίδια στο αυτοκίνητο ακόμη και αν πρόκειται για λίγα λεπτά.

Πως να προστατεύσουμε το κατοικίδιο μας απο τη θερμοπληξία:

Καταρχάς πρέπει να λάβουμε υπόψη το βάρος, την ηλικία αλλά και το ιατρικό ιστορικό του ζώου μας. Αν για παράδειγμα, είναι μεγάλο

σε ηλικία και έχει περάσει θερμοπληξία στο παρελθόν ή χειρουργήθηκε πρόσφατα, τότε θέλει τη διπλάσια προσοχή μας.

Είδη κατοικίδιου:

Σκύλος: Οι σκύλοι είναι φτιαγμένοι για να διατηρούν τη θερμότητα. Ιδρώνουν μόνο στην άκρη της μύτης τους και στις πατούσες και ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος απο το στόμα τους. Οι γρήγορες ανάσες φυσικά δεν είναι αρκετό για να τους δροσίσει σε μια ζεστή μέρα. Λαχανιάζοντας και πίνοντας νερό δροσίζονται αρκετά αλλά όταν αναπνέουν μόνο καυτό αέρα μπορεί να πάθουν εγκεφαλικές και οργανικές βλάβες μόλις σε 15 λεπτά της ώρας. Ιδιαίτερα κάποιες ράτσες με κοντή μύτη όπως τα bulldogs, κουτάβια, ηλικιωμένα σκυλιά και υπέρβαρα, ζώα με καρδιο-αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας είναι ιδιαιτέρως ευπαθή στη ζέστη.

Γάτα: Οι γάτες ιδρώνουν μόνο από τα πατουσάκια τους, πράγμα που δεν αρκεί για να τις δροσίσει όταν κάνει πολλή ζέστη. Έτσι, όταν ζεσταίνονται, οι γάτες γλείφουν τη γούνα τους περισσότερο από συνήθως για να δροσιστούν, καθώς η υγρασία εξατμίζεται ρίχνοντας τη θερμοκρασία τους. Ένα πρώτο σημάδι λοιπόν, είναι το επίμονο γλείψιμο της γούνας.

Η ληθαργική συμπεριφορά είναι άλλο ένα σημάδι ότι η γάτα ζεσταίνεται πολύ. Είναι συνηθισμένο το καλοκαίρι οι γάτες να κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αναπτύσσοντας δραστηριότητα τις δροσερές ώρες της νύχτας. Επιλέγουν από μόνες τους σκιερά και δροσερά μέρη, όπως είναι πχ ο νιπτήρας ή η μπανιέρα, καθώς η πορσελάνη μένει πάντα λίγο πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει πολύ (πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου) είναι πιθανό η γάτα να εμφανίσει δύσπνοια, λαχανιάζοντας όπως οι σκύλοι. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι της τρέχουν τα σάλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να τη βοηθήσετε άμεσα για να ρίξετε τη θερμοκρασία της. Επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, όπως επίσης εμετός ή διάρροια, καρδιακή αρρυθμία και αφυδάτωση είναι σημάδια θερμοπληξίας και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Κουνέλια: Τα οικόσιτα κουνελάκια απο την άλλη είναι υπερβολικά ευαίσθητα στη ζέστη. Σιγουρευτείτε ότι βρίσκονται σε κλιματιζόμενο χώρο και έχουν πλακάκι να ξαπλώσουν, το οποίο παραμένει δροσερό κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας. Βάλτε μερικά παγάκια στο νερό του και βρέξτε του μόνο τις κορυφές των αυτιών καθώς από εκεί ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Επίσης μπορείτε να βάλετε παγωμένα μπουκάλια τυλιγμένα σε πετσέτα κάπου κοντά του ώστε να ξαπλώσει πάνω τους χωρίς κίνδυνο. Σε καμία περίπτωση μην το κάνετε μπάνιο καθώς τα κουνελάκια δεν το αντέχουν.

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Καταρχάς θα πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε τα συμπτώματα. Ελέγξτε το ζώο για σημάδια έντονου λαχανιάσματος, γυαλιστερά μάτια, ταχυκαρδία, ανησυχία, υπερβολική δίψα, λήθαργο, πυρετό, ζαλάδα, έλλειψη συντονισμού, έντονη σιελόρροια, εμετός, κόκκινη ή μωβ γλώσσα και αναισθησία.

Στα κουνελάκια απο την άλλη που δεν κάνουν εμετό και σπάνια δείχνουν την αρρώστια τους, ελέγξτε αν τα αυτιά τους είναι κόκκινα. Ένα απο τα σίγουρα σημάδια θερμοπληξία είναι ο λήθαργος και η έλλειψη διάθεσης ή και κίνησης. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του και αν είναι πάνω απο 39 βαθμούς επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Εάν το ζώο παρουσιάζει συμπτώματα εμφράγματος, να κατεβάσετε σταδιακά τη θερμοκρασία σώματος ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή :

-Μετακινήστε το ζώο στη σκιά ή σε κλιματιζόμενο χώρο.

-Αφήστε το ζώο να πιει μικρές ποσότητες νερού ή να γλύψει μερικά παγάκια.

-Πηγαίνετε το ζώο στον κτηνίατρο.

Τατιάνα Τζινιώλη
alimosonline.gr/

κατοικίδιαζέστη
Keywords
Τυχαία Θέματα