Ποιοι χάνουν το τρένο των μετεγγραφών στα ΑΕΙ

Ολική ανατροπή στους – πρόχειρους όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται – εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς αρκετών προηγούμενων ετών που αφορούσαν τις μετεγγραφές φοιτητών και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, προκαλούν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την πρώτη, που εκδόθηκε χθες, κρίθηκε αντισυνταγματικό το «τσουνάμι» των σχεδόν 10.000 μετεγγραφών που αναστάτωσε πέρυσι τα πανεπιστήμια, αποψιλώνοντας τα περιφερειακά και προκαλώντας ασφυξία

στα κεντρικά. Ωστόσο από την απόφαση θίγονται άμεσα μόνο αυτοί που είχαν ζητήσει μετεγγραφή προς τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ (και τώρα πρέπει να επιστρέψουν στις σχολές όπου πρωτοεισήχθησαν) καθώς οι άλλες σχολές δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Με τη δεύτερη απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και όσες προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, δικαιώνοντας εκπαιδευτικούς που είχαν περάσει στον διαγωνισμό του 2008 αλλά δεν διορίστηκαν, ενώ διορίστηκαν στη θέση τους άλλοι εκπαιδευτικοί από διάφορους πίνακες βάσει προϋπηρεσίας.

Και οι δύο αποφάσεις προκαλούν τώρα πονοκέφαλος στο υπουργείου Παιδείας. Πάντως αυτοί που πραγματικά θίγονται δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί εν προκειμένω, που πληρώνουν τους ατελείς σχεδιασμούς.

Για τις μεν μετεγγραφές, ο Αριστείδης Μπαλτάς έχει ήδη δηλώσει ουσιαστικά ότι το επόμενο έτος θα γίνουν με το σταγονόμετρο. «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες» είχε πει στις 27 Μαρτίου στη Βουλή. Έχοντας πλέον ως οδηγό και την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να βάλει πολύ αυστηρά κριτήρια αφήνοντας εκτός μετεγγραφών το μεγαλύτερο τμήμα πολυτέκνων και τριτέκνων, που μέχρι τώρα τις λάμβαναν ελευθέρως. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι πέρυσι η πεποίθηση πολλών υποψηφίων ότι μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη είχε εκτοξεύσει τις βάσεις και αρκετών τμημάτων που δεν συγκαταλέγονταν στα δημοφιλή.

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει έναν γόρδιο δεσμό καθώς συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Οι μεν επιλεχθέντες του ΑΣΕΠ έχουν το δίκιο – και τον νόμο πλέον – με το μέρος τους και πρέπει να απορροφήσουν, αλλά και όσοι ανέμεναν αν διοριστούν λόγω προϋπηρεσίας και συγκέντρωναν μόρια έχουν επίσης ένα δίκιο, το οποίο τώρα ίσως χάσουν εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης διαδικασίας προσλήψεων που ακολούθησε για πολλά χρόνια η πολιτεία.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Tags: μετεγγραφέςΑΕΙπανεπιστήμιαμετεγγραφές φοιτητών
Keywords
Τυχαία Θέματα