Ποιο θα ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα εάν ψήφιζε το twitter

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το twitter για να προβλέψουμε τα αποτελέσματα των εκλογών; Ως ένα βαθμό, ναι. Στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ αναλύσεις των tweets χρησιμοποιήθηκαν για την πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος Στην Ελλάδα ωστόσο, το μέσο δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και

μία πρόβλεψη αυτή την περίοδο θα εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο. Το δεδομένο είναι ότι τα tweets που αναφέρονται στα κόμματα είναι δεκάδες χιλιάδες και η ανάλυσή τους δίνει με σαφήνεια την κομματική προτίμηση των χρηστών του twitter.

Η Media Perception Analytics συγκέντρωσε περισσότερα από 1.8 εκατομμύρια tweets που αφορούν τις πολιτικές παρατάξεις, από το Μάιο του 2014 έως και σήμερα. Τα tweets αυτά αναλύθηκαν με τη χρήση εξελιγμένων στατιστικών μεθόδων και προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων


ΣΥΡΙΖΑ ο αδιαμφισβήτητος νικητής

Στο διάστημα από το Μαίο του 2014 ως σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια αδιαμφισβήτητη πρωτιά στον αριθμό των μηνυμάτων στο twitter. Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απόλυτη (Διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1. Γενικές τάσεις Μάιος ’14 – Ιανουάρος ’15:
Ο αριθμός των tweets για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνει κυριαρχία του αριστερού κόμματος. Η ψαλίδα αυξάνει από τον Δεκέμβριο και έπειτα.

Φυσικά, πολλά από τα μηνύματα αυτά είναι χιουμοριστικά, κάποια υβριστικά ή απλά αντίθετα στην παράταξη. Ωστόσο, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές, και διακρίνεται και σήμερα, οι αναφορές και μόνο, είναι μια σαφής ένδειξη ενδιαφέροντος. Με τη χρήση της στατιστικής επιστήμης μπορούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα tweets μετατρέπονται σε ψήφους. Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιήθηκε στις ευρωεκλογές και μας έδωσε με ακρίβεια την κατάταξη των πέντε πρώτων πολιτικών παρατάξεων (Διάγραμμα 2). Στο μέλλον, καθώς αυξάνει ο αριθμός των χρηστών του twitter και στη χώρα μας, θα υπάρχει δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης. Για τώρα όμως, μπορούμε να μείνουμε στα δεδομένα.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πρώτο κόμμα σε αναφορές στο twitter και εμφανίζει μια ιδιαίτερη δυναμική. Τα μοντέλα εξομάλυνσης δείχνουν πως το κόμμα έχει ανοδική τάση, ιδιαίτερα από τις αρχές Ιανουαρίου και έπειτα. Το πρώτο διάγραμμα έδειξε τη μεγάλες διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, διαφορά που διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Διάγραμμα 2. Ευρωεκλογές 2014
Ο αριθμός των tweets (διακεκομμένη γραμμή) και οι γενικές τάσεις (συνεχής γραμμή) δείχνουν την τελική κατάταξη των δημοφιλέστερων παρατάξεων.

Τσίπρας vs Σαμαράς

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έχει πολλές αναφορές στο πρόσωπο του, υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει σταθερά πολλά σχόλια και αναφορές γύρω από το πρόσωπο του. Μάλιστα, ενώ οι αναφορές στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν πάντα σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες στο κόμμα, η εικόνα είναι ανεστραμμένη στη δεξιά παράταξη, με τον Σαμαρά να έχει σχεδόν καθημερινά περισσότερες αναφορές από ότι η Νέα Δημοκρατία. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν λιγότερες αναφορές. Εξαίρεση αποτελεί ο Γιώργος Παπανδρέου, που εμφανίζεται συχνά τρίτος ακόμα και πριν την ανακοίνωση των προθέσεων του να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ.

Δίαγραμμα 3. Αριθμός tweets για Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε περισσότερα tweets από ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Το ΠΟΤΑΜΙ, μπήκε δυναμικά στη πολιτική ζωή του τόπου το Φεβρουάριο του 2014 και τράβηξε πολλά διαδικτυακά βλέμματα. Τον Μάιο του 2014 προβλέψαμε πως θα ήταν το πέμπτο κόμμα των εκλογών. Σήμερα, διατηρεί δυναμική παρουσία με κάποιες διακυμάνσεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ωστόσο, έχει χάσει σημαντικό μέρος από το ενδιαφέρον που αρχικά έδειξαν οι χρήστες του twitter. Απομένει να δούμε πως θα μεταφραστεί αυτό στις κάλπες. Σταθερή παρουσία, με ελάχιστες διακυμάνσεις έχει το ΚΚΕ, αν και το κόμμα επίσημα δεν ασχολείται με το twitter. Έχει ενδιαφέρον πως ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλο πλήθος tweets για το ΚΚΕ, οι αναφορές στον Δημήτρη Κουτσούμπα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό tweets καθημερινά. Τα περισσότερα όμως από αυτά είναι επικριτικά. Θα ήταν δύσκολο να μετατραπούν οι αναφορές αυτές σε ψήφους, αν και -στο twitter πάντα- οι απώλειες του κόμματος φαίνονται λιγότερες από αυτές που παρουσιάζονται δημοσκοπικά.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Τα μικρότερα κόμματα έχουν αντίστοιχα μικρότερη παρουσία στο twitter. Είναι χαρακτηριστική η απουσία της Χρυσής Αυγήςη οποία συγκέντρωσε αρκετά -συνήθως αρνητικά ή ενημερωτικά- μηνύματα την περίοδο που έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στελεχών της. Ωστόσο, οι χαμηλές αναφορές στη ΧΑ δε πρέπει να συνδέονται με χαμηλή δημοφιλία. Είναι πιο πιθανό πως μεγάλη μερίδα των οπαδών του κόμματος δε χρησιμοποιεί το twitter. Επίσης μικρό είναι το πλήθος των μηνυμάτων γύρω από τους ΑΝΕΛ. Ως νέο κόμμα το ΚΙΔΗΣΟ δεν πρόλαβε να αποκτήσει παρουσία στο δίκτυο. Από την άλλη ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται συχνά σε tweets, τα περισσότερα από τα οποία είναι επικριτικά ή χιουμοριστικά.

Η «ψήφος» του twitter

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάζουμε τα ποσοστά των κομμάτων εάν «ψήφιζε» το twitter. Τονίζουμε πως τα ποσοστά αυτά ΔΕΝ βασίζονται σε δημοσκόπηση και αφορούν μόνο τον πληθυσμό που έχει πρόσβαση και προχωράει σε αναρτήσεις στο twitter. Βεβαίως, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί την Κυριακή, μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σίγουρα, στις επόμενες εκλογές, όταν το twitter θα έχει διεισδύσει περισσότερο στις ζωές μας, θα μπορούν και στη χώρα μας να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.

Αν οι εκλογές γίνονταν στο twitter, τα αποτελέσματα θα ήταν:



Για την Media Perception Analytics
Άρης Περπέρογλου

Πηγή: Το ΠοντίκιTags: εκλογές 2015εκλογέςtwitter
Keywords
Τυχαία Θέματα