Πέθανε ο Ντι Στέφανο - Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Tweet

Ένας απο τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών, προδομένος απ’ την καρδιά του μετά το έμφραγμα που υπέστη πριν λίγες μέρες.

Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, και βρισκόταν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από έφραγμα, που είχε υποστεί!

Από το 2005 είχε και βηματοδότη

Όπως αναφέρει στην βιογραφία του το wikipedia ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο ήταν

Αργεντίνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής, γεννημμένος στις 4 Ιουλίου 1926. Μερικοί τον θεωρούν ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Έπαιξε σε τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες , στην Αργεντινή (7 συμμετοχές), στην Κολομβία (2 συμμετοχές) και στην Ισπανία (31 συμμετοχές).

Έπαιξε στις ομάδες: Ρίβερ Πλέιτ 1944-45 και 1946-49, Ουρακάν 1945-46, Μιγιονάριος Μπογοτά 1949-53, Ρεάλ Μαδρίτης 1953-64 και Εσπανιόλ 1964-66.

Σε όλη την καριέρα του έδωσε 1.166 αγώνες πρωταθλήματος σε Αργεντινή, Κολομβία και Ισπανία και σημείωσε 829 γκολ.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του bankwars.gr για τον Ντι Στέφανο. Ακούραστος στο γήπεδο, δεινός γκολτζής και ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ο πλανήτης. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα που άφησε τη δική του εποχή και ακόμα και σήμερα το όνομα του συζητείται για τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα. Από την Αργεντινή, στο Μεξικό, στην Ισπανία και γενικά όπου και αν αγωνίστηκε άφησε τη σφραγίδα του.

Ο λόγος για τον μοναδικό Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 (4 Ιουλίου) σε μια φάρμα πολύ κοντά στο Μπουένος Αίρες από Ιταλούς γονείς. Τα παιδιά εκείνη την εποχή μόλις γίνονταν σε ηλικία που μπορούσαν να δουλέψουν βοηθούσαν τις οικογένειες τους στις δουλειές που είχαν και στην προκειμένη περίπτωση ο Ντι Στέφανο ανάλαβε δράση στις δουλειές του κτήματος των γονιών του.

Τον είχε όμως κερδίσει από μικρό παιδί το ποδόσφαιρο και η μοίρα του ήταν προδιαγραμμένη. Έγινε μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου και όλος ο κόσμος τον θαύμαζε για τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, καθώς και για τις αντοχές του. Το μυστικό ήταν κρυμμένο στην παιδική του ηλικία εκεί όπου η σκληρή εργασία του έδωσε μεγάλες αντοχές.

Η αρχή και η Ρίβερ Πλέιτ

Από νωρίς είχε δείξει την κλίση που είχε για το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 12 χρονών εντάχθηκε στην ερασιτεχνική Λος Καρντάγιες και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας οδηγώντας την στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι μεγάλες ομάδες της Αργεντινής άρχισαν να τον πολιορκούν και η Ρίβερ Πλέιτ τον ένταξε στο δυναμικό της το 1941. Δεν ήταν εύκολο να βρει θέση στη μεγάλη ομάδα της Αργεντινής από τα πρώτα του χρόνια και είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού σε διάφορες άλλες ομάδες όπως η Ουρακάν και η Ατλάντα.

Κατάφερε στη Ρίβερ Πλέιτ να πάρει φανέλα βασικού στα 20 του χρόνια και ήταν αναντικατάστατος. Οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1947 και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 27 γκολ σε 30 αγώνες. Την ίδια χρονιά κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα της χώρας του όπου πραγματοποίησε τις πρώτες και τελευταίες του εμφανίσεις με τον εθνόσημο στο στήθος.

Στην Κολομβία

Προέκυψε μια μεγάλη απεργία των ποδοσφαιριστών το 1949 στην Αργεντινή που ανάγκασε τους περισσότερους να μετακομίσουν στο πρωτάθλημα της Κολομβίας, το οποίο δεν τελούσε υπό την έγκριση της ΦΙΦΑ. Οι Κολομβιανοί είχαν τη δυνατότητα να δίνουν μεγάλους μισθούς αφού δεν ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν σε άλλες ομάδες για μεταγραφές από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζονταν από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ο Ντι Στέφανο μετακόμισε στην Κολομβία για λογαριασμό της Μιλιονάριος και έμεινε εκεί για μια τετραετία, όπου πέτυχε 267 γκολ σε 292 αγώνες που συμμετείχε, ενώ είχε και τέσσερις συμμετοχές στην Εθνική Κολομβίας. Εκεί του κόλλησαν και το προσωνύμιο «ξανθιά σαΐτα» και έμελε να ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην καριέρα του που του άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα πορεία.

Περιπετειώδης μεταγραφή στη Ρεάλ

Η σημαντικότερη χρονιά στην καριέρα του Ντι Στέφανο ήταν το 1953, όταν η Μιλιονάριος έκανε περιοδεία στην Ισπανία και η «ξανθιά σαΐτα» εντυπωσίασε τους μεγάλους συλλόγους της χώρας Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Κινήθηκαν για την απόκτηση του και έπρεπε όμως να αποταθούν στην Ρίβερ Πλέιτ που διατηρούσε τα δικαιώματα του και η Μπαρτσελόνα είχε συμφωνήσει με την ομάδα της Αργεντινής. Ωστόσο οι ανθρώποι της Ρεάλ ήταν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να τον εντάξουν στο δυναμικό της ομάδας τους, όπως και έγινε. Συμφώνησαν με τη διοίκηση της Μιλιονάριος και ουσιαστικά απήγαν τον παίκτη από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, φέρνοντας τον στη Μαδρίτη.

Προέκυψε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους δύο μεγάλους ισπανικούς συλλόγους και κλήθηκε να δώσει τη λύση μια 15μελής επιτροπή και αποφάσισε πως τα δικαιώματα του Ντι Στέφανο θα έχουν και οι δύο ομάδες και ο ποδοσφαιριστής θα αγωνιζόταν εκ περιτροπής μια χρονιά στους «Μαδριλένους», και μια στους «Καταλανούς». Η διοίκηση ωστόσο της Μπάρτσα αποφάσισε να αποσυρθεί για να μην δώσει συνέχεια στη φαρσοκωμωδία και άφησε τον Ντι Στέφανο στη Ρεάλ.

Ηγέτης της ομάδας

Αμέσως έγινε ο μεγάλος σταρ της ομάδας και κέρδισε με το καλημέρα της παρουσίας του στην ομάδα της Μαδρίτης την αναγνώριση του κόσμου. Έγινε ο μεγάλος ηγέτης της ομάδας που κατέκτησε τα πρώτα πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο ρεκόρ αφού σκόραρε και στους πέντε τελικούς. Κατέκτησε επίσης 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα κύπελλο και το Διηπειρωτικό του 1960.

Πέντε φορές ήταν πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος και δύο φορές του απονεμήθηκε η «Χρυσή Μπάλα» σαν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης. Αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σαν ποΕίχε συνολικά 228 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα και πέτυχε 228 γκολ (218 με τη Ρεάλ και 10 με την Εσπανιόλ), ενώ σε Ισπανία και Αργεντινή πέτυχε συνολικά 377 γκολ. Αν υπολογίσουμε και τα γκολ που πέτυχε όταν αγωνιζόταν στην Κολομβία, οι αριθμοί «ζαλίζουν» αφού ο Ντι Στέφανο πέτυχε 790 γκολ.

Στις Εθνικές

Σε όσες χώρες αγωνίστηκε, κλήθηκε και στις Εθνικές ομάδες ο Ντι Στέφανο. Είχε λίγες συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής, αγωνίστηκε επίσης και στην Εθνική Κολομβίας, ενώ φόρεσε 31 φορές και τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας, που συμπλήρωσε το τρίο των εθνικών ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε, και πέτυχε 23 γκολ.

Προπονητής

Με το ποδόσφαιρο συνέχισε να ασχολείται και μετά που κρέμμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Εργάστηκε σε πολλές ομάδες σαν προπονητής και συγκεκριμένα στην Μπόκα Τζούνιορς, την Ρίβερ Πλέιτ, την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και την Βαλένθια, κατακτώντας παντού τίτλους.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν ξεχνούν ποτέ πως το σημερινό μεγαλείο της ομάδας οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στον Ντι Στέφανο και οι φίλοι των Μαδριλένων λατρεύουν και αναγνωρίζουν αυτό τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή που γέννησε ο πλανήτης.

Tags: Ντι Στέφανο Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα