Παρέλυσε το Βέλγιο από τη γενική απεργία κατά της λιτότητας - Προειδοποιούν για απεργία διαρκείας

Κορυφώθηκαν σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας, που εδώ και έναν μήνα έχουν ξεσπάσει στο Βέλγιο, με τη γενική απεργία που παρέλυσε ολόκληρη την χώρα, από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου κανένα αεροπλάνο δεν πρόκειται να απογειωθεί ή να προσγειωθεί, μέχρι τα νοσοκομεία, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η απεργία, που στρέφεται κατά πακέτου λιτότητας 11 δισ. ευρώ το οποίο

ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ, είχε ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής από τον κλάδο των μεταφορών: μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κανένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 600 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Τα τρένα σταμάτησαν επίσης να κινούνται την Κυριακή το βράδυ και σήμερα δεν προβλέπεται κανένα δρομολόγιο Thalys, TGV ή Eurostar (για το Λονδίνο) που να διέρχεται από το Βέλγιο. Η εμπορική ναυσιπλοΐα προς και από τα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας σταμάτησε από χθες για λόγους ασφαλείας.

Κανένα λεωφορείο, τραμ ή συρμός του μετρό δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα, στη Φλάνδρα όπως και στη Βαλλονία. Ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών απείλησε να αποκλείσει τους αυτοκινητοδρόμους από σήμερα το πρωί.

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι φυλακές, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα νοσοκομεία, όπου γίνονται δεκτά μόνον επείγοντα περιστατικά, συμμετέχουν επίσης στην απεργία αυτή που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από κοινού από όλα τα συνδικάτα, ενώ οι νεολαίες τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Σύλλογο Βιομηχάνων την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενες για την αύξηση του ορίου συνατξιοδότησης και τις περικοπές νεανικων επιδομάτων, μέτρα που ουσιαστικά μεγεθύνουν την ήδη υψηλή ανεργία των νέων.

Όσο για τη συνέχεια, το συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων απειλεί με απεργία διαρκείας, ενώ πολλά μέλη συνδικάτων ζητούν συνέχιση των κινητοποιήσεων αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: Βέλγιοαπεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα