Παραδόθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 στον πρόεδρο της Βουλής

Τον προϋπολογισμό του 2015 παρέδωσε σε στικάκι σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελλης στον πρόεδρο της βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Το σχέδιο προϋπολογισμού όπως παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με το φετινό 1,8%.

Παράλληλα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης,

ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% , ενώ προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το φετινό 24,8% στο 22,6%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Στο σχέδιο, μάλιστα, ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από φέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Βέβαια όλες αυτές οι προβλέψεις δε λαμβάνουν υπόψιν τις εκτιμήσεις της τρόικας περί 2,6 με 3,6 δις ευρώ, οπότε μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός κλίματος τεχνητής ευφορίας.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου. Η συνεδρίαση της ολομέλειας ορίστηκε για τις 3 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκέμβρη με ονομαστική ψηφοφορία.

Tags: ΠροϋπολογισμόςΓκίκας ΧαρδούβελληςΒουλήΥπουργείο Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα