Πανελλήνιες 2014: Στο ίδιο έργο θεατές; του Παναγιώτη Βιώνη

Tweet

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2014.

Στο ίδιο έργο θεατές;

Δύο εβδομάδες απομένουν περίπου μέχρι την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων και το θερμόμετρο δυστυχώς "ανεβαίνει " επικίνδυνα.

...και λέω δυστυχώς για την κατευθυνόμενη, κατά τη γνώμη μου, τρομοκρατία που ασκείται σε μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς - τα τελευταία χρόνια - από την σκυταλοδρομία της ΟΕΦΕ και της Κ.Ε.Ε.

Για να εξηγούμαι, είμαι

μαθηματικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα( φροντιστήρια) . Παρ΄όλα αυτά κι ενώ το φροντιστήριο που διευθύνω έχει συμμετάσχει στα επαναληπτικά θέματα της ΟΕΦΕ , δεν μπορώ να παραβλέψω τα εξής:

1ο) Κάθε χρόνο παρατηρείται εκθετική αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων. Είναι απορίας άξιον αν τα θέματα και της επιτροπής και της ομοσπονδίας απευθύνονται σε μαθητές ή σε καθηγητές.

Κι αν απευθύνονται σε μαθητές , σε ποιούς ακριβώς απευθύνονται, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι το 2013 το ποσοστό των μαθητών της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης που έγραψαν από 18 μέχρι 20, ήταν 0,65% και 2,47% αντίστοιχα;

Φτάνουμε στο σημείο ό ένας καθηγητής να κάνει "καζούρα" στον άλλο αν κατάφερε να λύσει τα θέματα! Ο καθηγητής!

2ο) Η ασκησιοκεντρική δομή των θεμάτων την οποία ακολουθούν και τα βοηθήματα μαθηματικών , έχει αποτέλεσμα την στείρα "παπαγαλία". Για παράδειγμα σε ένα καθιερωμένο 4ο θέμα , θα συναντήσουμε την συνάρτηση ολοκλήρωμα.

Ο μαθητής έχει αποστηθίσει τον τρόπο που αυτή παραγωγίζεται και εκτελεί την παραγώγιση , ασχέτως από το τί ζητάει η άσκηση και πολύ χειρότερα, χωρίς να γνωρίζει την έννοια του ορισμένου ολοκληρώματος.

3ο) Παραδοσιακά τα θέματα της ΟΕΦΕ είναι δυσκολότερα από τα θέματα της Κ.Ε.Ε . Έτσι υποτίθεται αυξάνεται το κύρος των φροντιστηρίων και τονώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, οδηγώντας τους μέτριους και καλούς μαθητές στην απογοήτευση, δύο μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε αυτό το σημείο η Κ.Ε.Ε παίρνει την σκυτάλη.

Αφού τα παιδιά έχουν επαφή με τέτοιου είδους θέματα και τα έχουν διδαχθεί στο φροντιστήριο, δεν υπάρχει λόγος εκείνοι να προτείνουν πιο εύκολα θέματα . Έτσι φτάσαμε στο αποκορύφωμα δυσκολίας το 2013 και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Για να μη σχολιάζω χωρίς να προτείνω :

Καλώς διαβαθμισμένα θέματα που να εξετάζουν τον μαθητή στην πλήρη κατανόηση των βασικών εννοιών , χωρίς έμφαση σε ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα.

Μη ξεχνάμε ότι οι μαθητές είναι άνθρωποι...

Βιώνης Παναγιώτης

Μαθηματικός

Tags: ΟΕΦΕΠαναγιώτης Βιώνης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα