Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού: ΧαράΖΩ το μέλλον μου στο …NBA!

Σήμερα, Κυριακή μεσημέρι και ενώ είχα ολοκληρώσει την προετοιμασία και οργάνωση της αυριανής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, διάβασα στο διαδίκτυο κάποιες οδηγίες-βίντεο που μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε κάποιος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής. «Μα, τελευταία στιγμή το θυμήθηκαν;» αναρωτήθηκα. «Ας τα δω, μπορεί να είναι κάτι καλό».

Το πρώτο βίντεο (από το utube βεβαίως, βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο πλέον…) ήταν μία διαφήμιση του Milko με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος μας εξηγούσε τι είναι μπάσκετ κάνοντας τα θεαματικά του καρφώματα, κοψίματα και «χλατσωτά!» τρίποντα.

Εξεπλάγην αρνητικά, αλλά προχώρησα στο δεύτερο (παπούτσια Nike Air Jordan), όπου συνέχισα να θαυμάζω παλιούς και νέους αστέρες του NBA να επιδίδονται σε εντυπωσιακές ενέργειες. Ακολούθησαν πολλά ακόμα βίντεο παρόμοιου στυλ και αισθητικής, που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν ως παρακίνηση για τους μαθητές/τριες των Ελληνικών σχολείων. Το γράφει άλλωστε και στο utube: motivation video! Πέρασαν μπροστά μου όλες οι διασημότητες του παγκόσμιου αθλητισμού και φορείς του ολυμπιακού ιδεώδους: Messi, Bolt, Lemaitre, Federer και άλλοι που μπορούν να καλλιεργήσουν την αξία της άθλησης στα παιδιά μας και να τους δείξουν πώς να χαράξουν το μέλλον τους. Τι κι αν στα σχολεία οι υποδομές και το αθλητικό υλικό είναι πενιχρά, τι κι αν οι ώρες της Φυσικής Αγωγής είναι ελάχιστες; Τα παιδάκια από τις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης και της Αθήνας πώς καταφέρνουν δηλαδή και γίνονται διάσημοι και πάμπλουτοι πρωταθλητές;

Ευτυχώς, τη λίστα των προτεινόμενων βίντεο συμπλήρωσαν και κάποια (μετρημένα) με θέμα τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας και την αξία της άσκησης.

Τα ερωτήματα προς τους Σχολικούς Συμβούλους και το Υπουργείο Παιδείας είναι απλά:

Ποια ακριβώς μηνύματα θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές/τριες μέσα από τη Φυσική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού; Να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι υπεραθλητές ή να υιοθετήσουν τη δια βίου άσκηση;Ποια-ποιοι πρέπει να είναι τα πρότυπα που τους υποδεικνύουμε; Οι αστέρες της αθλητικής show-biz που ακόμα και αύριο μπορεί να αποδειχτούν ντοπαρισμένοι ή ο αθλητής-πρότυπο της τοπικής ομάδας και ο ανώνυμος δρομέας αναψυχής;Τι είδους αθλητισμό προσπαθούμε να φτιάξουμε: μαζικό ή πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου;

Δεν έχω τίποτα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ούτε με κανέναν άλλο διάσημο αθλητή, τους θαυμάζω κι εγώ - σε έναν βαθμό. Πιστεύω όμως ότι το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να έχει στοχευμένο θέμα, ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία και ποιότητα. Πέντε λεπτά αναζήτησης στο ίδιο εκπαιδευτικό εργαλείο με οδήγησαν στις εξής ενδεικτικές προτάσεις, την προβολή των οποίων θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:

«Ο τερματισμός», ντοκιμαντέρ της Ελιάνας Αμπραβανέλ: Η ιστορία τριών ηλικιωμένων μαραθωνοδρόμων.«Free to run»: ντοκυμαντέρ για την ιστορία του κινήματος ανεξάρτητων δρομέων.Η ιστορία των Κάρλος, Σμιθ και Νόρμαν στους Ολυμπιακούς του ’68. https://www.youtube.com/watch?v=Ud2uWUFtDwM (δίπλα θα βρείτε κι άλλα, θα πρέπει να τα ξεδιαλέξετε όμως…).

Είναι η τέταρτη χρονιά που υλοποιείται η ημέρα σχολικού αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν έχουν φροντίσει να προμηθεύσουν τα σχολεία εγκαίρως με, έστω ενδεικτικό, πλην όμως αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι το έργο των Σχολικών Συμβούλων είναι δύσκολο και άχαρο και τα περιθώρια δράσης τους στενά. Όμως, περιμένουμε να αναγνωρίζουν και αυτοί τις δικές μας δυσκολίες και να προβαίνουν σε όποιες ουσιαστικές ενέργειες είναι μέσα στις δυνατότητές τους, πέρα από το να μας υποδεικνύουν αμφίβολης αξίας και ποιότητας βιντεάκια στο utube.

Κατερίνα Λαμπροπούλου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Κεντρική Φωτογραφία: Όταν το 1968 ο Τόμι Σμίθ και ο Τζον Κάρλος ύψωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς του Μεξικό (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Κατερίνα Λαμπροπούλουαθλητισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα