Πανελλήνια Ενωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Ανακοινώσεις

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τα όσα προβλέπει το non paper των Υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο καταργούνται οι ειδικότητες των Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, Φωτογραφίας και Διακόσμησης από τα Τεχνικά και επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές.

Με την πρόταση αυτή για κατάργηση των 52 ειδικοτήτων – και μεταξύ αυτών οι ειδικότητες όπου εργάζονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ

Αθήνας - συνεχίζεται η βίαιη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης από ένα Υπουργείο Παιδείας που φαίνεται ξεκάθαρα ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία εξαφάνισης της δημόσιας εκπαίδευσης και της εξαφάνισης επιτυχημένων σχολών και τμημάτων στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οδηγούνται έτσι βίαια στην άμεση ανεργία ΟΧΙ ΜΟΝΟ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις ειδικότητες που καταργούνται αλλά και εκατοντάδες πτυχιούχων οι οποίοι εργάζονται επί πολλά χρόνια ως ωρομίσθιοι, στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές.

Η πρόταση αυτή, κινείται στην ίδια λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” με την οποία εξαφανίζονται οι γραφικές τέχνες από το τίτλο της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Κ.Σ. του ΤΕΙ Αθήνας και ουσιαστικά καταργείται το μοναδικό Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην Ανώτατη εκπαίδευση με 40 χρόνια αυτόνομης λειτουργίας – από το 1973!! Όπως ακριβώς αποφασίστηκε - χωρίς την οποιαδήποτε μελέτη και τεκμηρίωση - η κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας, το ίδιο γίνεται και με τις ειδικότητες των Επαγγελματικών και Τεχνικών Λυκείων και Σχολών!

Από την ανάγνωση του «non paper» προκύπτει ότι η μοναδική «μελέτη» στην οποία έχει βασιστεί η πρόταση αυτή για την κατάργηση των ειδικοτήτων είναι η απόλυση εργαζομένων όπως επιτάσσει η τρόικα και οι δανειστές.

Είναι το λιγότερο εκτός πραγματικότητας να αναφέρεται ότι “…επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας, δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!” Υπάρχουν πλήθος μελετών και στοιχείων που καταδεικνύουν την ύπαρξη και συνεχή αναβάθμιση επαγγελμάτων των γραφικών τεχνών. Ενδεικτικά αναφέρονται oι μελέτες:

· “Trends, Developments and State-of-Play in the Printing and Publishing Sector in the EU, 8 December 2008”

· “Restructuring forum - Sectors’ new skills for new Jobs”

· «www.mediencommunity.de»

· CEDEFOP “ΙCT practitioner skills and training: graphic arts and media sector / Anastasios E. Politis [and] Hans Danielson. - www.cedefop.europa.eu/en/Files/5148_EN.PDF. Μελέτη η οποία αποτελεί βάση αναφοράς για την διαμόρφωση των επαγγελμάτων των γραφικών τεχνών διεθνώς, όπως προκύπτει από τις σχετικές ετεροαναφορές πολλών εθνικών οργανισμών της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, για παράδειγμα: http://trove.nla.gov.au/work/9605105?versionId=11146263.

Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ανατρέξει στην ανάλυση των επαγγελματικών περιγραμμάτων του ΕΟΠΠΕΠ – πρώην ΕΚΕΠΙΣ, όπου αναλύονται διεξοδικά τα επαγγέλματα των γραφικών τεχνών για τα οποία απαιτείται τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση (http://db.ineobservatory.gr/sitefiles/ep45.pdf), http://www.eoppep.gr/index.php/el/search-for/professional-outlines#τεχνικός-γραφικών-τεχνών).

Ενδεικτικά επίσης αναφέρεται ότι ο κλάδος της κομμωτικής βρίσκεται στην 12 θέση στη λίστα των 20 πιο περιζήτητων επαγγελμάτων που προσφέρονται από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και την τεχνική εκπαίδευση στην Ελβετία (Vocational and Professinional Education and Training in Switzerland, Swiss Federal Office for Professional Education and Technology - OPET 2012, www.vetplus.ch).

Η ανεκδιήγητη όσο και τραγική αναφορά του non paper ότι «σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πρώην ΚΑΤΕΕ & ΚΑΤΕ», δηλώνει ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι οι απόφοιτοι των ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕ είναι απόφοιτοι Β’ κατηγορίας!! Στην προβοκατόρικη αυτή αναφορά, θα θέλαμε να απαντήσουμε ότι τα ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ είναι οι πρόδρομοι των ΤΕΙ και στην εποχή τους λειτούργησαν ώστε να υπάρξουν πτυχιούχοι με υψηλού επιπέδου σπουδές στην Τριτοβάθμια - Τεχνολογική εκπαίδευση. Για τους συντάκτες του non paper, πτυχιούχοι με 30-40 χρόνια προϋπηρεσία, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά που είναι απόφοιτοι ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ πρέπει να εξοντωθούν!

Τη στιγμή που στις προηγμένες εκπαιδευτικά και τεχνολογικά χώρες, τα Υπουργεία Παιδείας στηρίζουν και ενισχύουν διαρκώς τις δομές της Δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όπου το ποσοστό όσων επιλέγουν συνειδητά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται σε ποσοστά της ταξης του 70-75% (στην ηλικία των 15 ετών και άνω), την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η επι χρόνια υποβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης νομοτελειακά οδηγεί τους μαθητές:

· είτε στην διαδρομή: γενικό λύκειο – φροντιστήρια – ΑΕΙ –ανεργία,

· είτε στην διαδρομή: ιδιωτική σχολή με δίδακτρα…

Η συνειδητή αυτή επιλογή της κυβέρνησης έχει το χαρακτηριστικό της απαξίωσης σπουδών, επαγγελμάτων και γνωστικών αντικειμένων έτσι ώστε να είναι η εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο ασαφής, ώστε οι μαθητές να στερούνται επιλογών, να μην έχουν χειροπιαστές σπουδές με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας και έτσι να γίνονται ευάλωτοι σε εξευτελιστικές αμοιβές και μισθούς πείνας… Προκύπτει συνεπώς η ουσιαστική παράδοση της εκπαίδευσης στις ιδιωτικές σχολές, αποκλείοντας τους εναλλακτικούς δρόμους για τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών!

Είναι προφανές ότι η συνειδητή αυτή επιλογή του Υπουργείου έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη υποβαθμισμένη δευτεροβάθμια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Κι’ αυτό την στιγμή που οι ειδικότητες των Γραφικών Τεχνών διδάσκονται στο επίπεδο του τεχνίτη και τεχνικού σε πλήρη ανάπτυξη στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες και αποτελούν στη κυριολεξία κόσμημα στα εκπαιδευτικά συστήματα της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Ενωμένο Βασίλειο (ενδεικτικά).

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών απαιτεί την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και την επαναφορά της νομιμότητας που δεν είναι άλλη από την διατήρηση των ειδικοτήτων των Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικης Φωτογραφίας και Διακόσμησης στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές και στην ανάκληση της διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών μονίμων και ωρομισθίων. Ως επιστημονικός φορέας των Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, είμαστε στην διάθεση του οποιουδήποτε για να συμβάλλουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας

Για την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών,

Ο Πρόεδρος

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης

Ο Γενικός Γραμματέας

Τσιγώνιας Μάριος

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με το Προεδρικό Διάταγμα 95/2013 με το οποίο καταργείται το μοναδικό Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας παράλληλα με την μετονομασία της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών σε Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Παρά το ότι, έχουμε τεκμηριώσει με πολλαπλά μας έγγραφα και υπομνήματα μέσω της συνεργασίας με τους καθηγητές και τους φοιτητές του Τμήματος, την αναγκαιότητα της συνέχισης της αυτόνομης λειτουργίας του παλαιότερου Τμήματος της Σχολής Γραφικών Τεχνών, παρατηρούμε μία ανεξήγητη επιμονή στην εξαφάνιση του Tμήματος από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Τόσο η κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών όσο και η διαγραφή από τον τίτλο της Σχολής του όρου “ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ” δηλώνει μία ανεπίτρεπτη άγνοια από το Υπουργείο Παιδείας που σχεδιάζει την εκπαίδευση των νέων, στους σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς και τους κλάδους της βιομηχανίας και της παραγωγής. Για εμάς, είναι απαράδεκτο να αποφοιτούν οι μελλοντικοί πτυχιούχοι και εν δυνάμει συνάδελφοί μας από μία Σχολή “Καλλιτεχνικών Σπουδών” με την οποία δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση.

Εμείς οι Πτυχιούχοι της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εργαζόμαστε με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βιομηχανία και την παραγωγή των γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων, εκδόσεων, του τύπου και της συσκευασίας. Στελεχώνουμε την οργάνωση, την διαχείριση, τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγής εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων της οπτικής επικοινωνίας με εργασία σε υπεύθυνες θέσεις - κλειδιά, με άμεση σχέση και ανταπόκριση των μαθημάτων του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, όπου σπουδάσαμε και της αγοράς εργασίας όπου εργαζόμαστε.

Συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές ερευνητικό πεδίο των γραφικών τεχνών και του ευρύτερου επιστιμονικού χώρου των Media, με επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε επιστημονικές και συντακτικές επιτροπές ερευνητικών συνεδρίων και Journals, με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια και σε διεθνή ερευνητικά έργα.

Έχουμε σαφέστατα διαφορετικό αντικείμενο εργασίας με τους γραφίστες που είναι μόνο μία ειδικότητα από τις πολλές των γραφικών τεχνών και ενδεικτικά περιλαμβάνει τα premedia και την εξειδικευμένη προεκτύπωση, την χρωματική διαχείριση, την οργάνωση, επιμέλεια και διαχείριση των συστημάτων παραγωγής εντύπων, τις εκτυπώσεις και την βιβλιοδεσία, κυτιοποιία, τον σχεδιασμό και την παραγωγή συσκευασιών, το υψηλού επιπέδου ερευνητικό και μελετητικό έργο, την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού κλπ.

Το Προεδρικό Διάταγμα 95/2013 θίγει τους πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με την εξαφάνιση του Τίτλου σπουδών του Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια με την διακοπή της αποφοίτησης πτυχιούχων της τεχνολογίας γραφικών τεχνών.

Ο ακριβής τίτλος του πτυχίου που διαθέτουν οι πτυχιούχοι της Τεχνολογίας των Γραφικών Τεχνών T.E. αποδίδεται ακριβέστερα με τον τίτλο «Μηχανικός Γραφικών Τεχνών ΤΕ». Ο τίτλος αυτός προκύπτει από το περιεχόμενο των σπουδών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον βασικό τίτλο σπουδών του «Μηχανικού» στην ειδικότητα, το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο και το επαγγελματικό και επιστημονικό πεδίο των Γραφικών Τεχνών που οδηγεί σε δίπλωμα Ανώτατης – Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Β.Eng – Bachelor of Engineering in Graphic Arts and Media Technology» κατά τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί έστω και καθυστερημένα ότι η δρομολογούμενη κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί καθώς γίνεται στα πλαίσια συγχώνευσης δύο τμημάτων που ανήκουν σε μια Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών. Το τμήμα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ανήκοντας στο ευρύτερο Τεχνολογικό Πεδίο των Μηχανικών (με τίτλο σπουδών αντίστοιχο του B.Eng/B.Ing) δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στο Τμήμα της Γραφιστικής (που απονέμει τίτλο σπουδών ΒΑ) ούτε σε μια Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών που δεν έχει καμία σχέση με σπουδές μηχανικών.

Σε κάθε περίπτωση η Ένωσή μας θα υπερασπιστεί με κάθε έννομο μέσο τη αυτοτέλεια και αυτοδυναμία του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα από το οποίο αντλεί το ανθρώπινο δυναμικό της όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα του ανθρώπινου αυτού δυναμικού τα οποία σύμφωνα με το ΠΔ. 357/1989 είναι εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού στην Αγορά Εργασίας (δικαιώματα μηχανικού παραγωγής - βιομηχανίας) από τα αντίστοιχα του Τμήματος Γραφιστικής (δικαιώματα σχεδιαστή δημιουργικού τμήματος).

Για την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών,

Ο Πρόεδρος,

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης

Ο Γενικός Γραμματέας

Τσιγώνιας Μάριος

Tags: απολύσεις εκπαιδευτικώναπολύσεις καθηγητών
Keywords
ενωση, ενωση, υπουργείο παιδείας, τει, αθηνα, τροικα, sector, forum, cedefop, media, europa, pdf, http, gov, εοππεπ, εκεπισ, education, switzerland, swiss, office, τίθενται, ελλαδα, αει, αποσυρση, ιουνίου, bachelor, ing, tags, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εοππεπ, εκεπισ, αμοιβες, χωρες, γερμανια, εργασια, σχολες, τει αθηνας, υπουργείο παιδείας, cedefop, office, pdf, swiss, switzerland, αγνοια, αγορα, αγορα εργασιας, αει, αυστρια, ανεργια, τει, βρισκεται, γινεται, γινονται, δευτεροβαθμια, δημοσιο, δωσει, δυναμικο, διπλωμα, εγγραφα, υπαρχει, εκπαιδευση, ελβετια, ενεργα, εργα, επαγγελματα, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, κοσμημα, λυκειο, ουσιαστικα, παιδια, πεδιο, προγραμματα, σεμιναρια, τίθενται, τμημα, τιτλος, φροντιστηρια, bachelor, http, δικαιωματα, education, europa, forum, gov, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, media, μελετη, play, sector, θεσεις
Τυχαία Θέματα