Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης: Ένας άλλος κόσμος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ένας άλλος κόσμος

Ναι είναι ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος των μάχιμων εκπαιδευτικών. Σεβόμαστε και εκτιμούμε το έργο των ερευνητών της εκπαίδευσης. Επιθυμούμε τη δημιουργική αντιπαράθεση απόψεων και θέσεων, μέσα σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο ελευθερίας και αλληλοσεβασμού.

Θα τοποθετηθούμε θετικά στην πρόκληση του κ. Κάτσικα με λίγες μόνο σκέψεις και αναφορές στην καθημερινότητά μας, ως Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τους συναδέλφους μας και

αγωνιζόμαστε καθημερινά, όλοι μαζί, να κρατήσουμε ανοικτό το δημόσιο σχολείο μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον (διαθεσιμότητες, μετατάξεις, ελλείψεις προσωπικού, νέο πειθαρχικό δίκαιο, λειτουργικά έξοδα σχολικών μονάδων και Διευθύνσεων , μεταφορές μαθητών, κ.ά. ). Με τη διαφορά ότι, από τη μια το «Υπουργειοκεντρικό» εκπαιδευτικό μας σύστημα (με την έλλειψη προγραμματισμού των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, την υποστελέχωση των Διευθύνσεων και τους ελέγχους των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης) δοκιμάζει καθημερινά τις ανθρώπινες ανοχές και αντοχές μας. Από την άλλη οι γονείς, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα, βγάζουν το θυμό και την οργή τους σ΄ αυτούς που μπορούν να δουν και να συναντήσουν πιο εύκολα και γρήγορα, δηλαδή τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η μη αναφορά κάποιων προβλημάτων στην ανακοίνωσή μας, δε συνιστά και υποβάθμισή τους. λ.χ. δεν αναφέρθηκε το πρόβλημα των κενών στα σχολεία, διότι η ύπαρξή του δεν αμφισβητείται από κανένα. Όπως δεν αμφισβητείται και η αναγκαιότητα αντιμετώπισής του. Άλλωστε το θέμα αυτό έχει απορροφήσει το σύνολο του επαγγελματικού και προσωπικού μας χρόνου από την έναρξη του σχολικού έτους.

Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε σε όλους την αυτονόητη υποχρέωσή μας για συμμόρφωση με τους νόμους της πολιτείας. Την υποχρέωση αυτή έχουν άλλωστε όλα τα στελέχη και όλοι οι εκπαιδευτικοί, πολύ περισσότερο όμως εμείς που καθημερινά έχουμε έξω από την πόρτα του γραφείου μας τους Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης, τους Εισαγγελείς και προσφάτως την ΟΛΜΕ που μας απειλεί με μηνύσεις.

Ναι ήταν επιλογή μας να βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση και επιλογή μας είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά, συντεταγμένα πλέον, για να κρατούμε ανοικτό και ζωντανό το δημόσιο σχολείο.

Η προσπάθειά μας, με την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης, έχει να κάνει κυρίως με την ενοποίηση των δράσεών μας για την αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας. Έχει να κάνει, ακόμη, με την ευθεία σύγκρουση με παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, που θέλουν τους Διευθυντές Εκπαίδευσης πειθήνια όργανα προσωπικών, μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών επιδιώξεων. Στο πλευρό αυτών, θέλουμε να πιστεύουμε ασυνείδητα, συντάσσονται -δυστυχώς- και αρκετοί απ’ όσους αποδοκιμάζουν (θεωρητικά τουλάχιστον) τις εν λόγω λογικές και πρακτικές.

Στρατηγικός μας στόχος είναι να εδραιώσουμε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική είτε με την κάλυψη των κενών είτε με τη στελέχωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Σε αυτή την προσπάθεια αναζητούμε συμμάχους.

Ζητούμε, με μεγάλη αγωνία και καθημερινό αγώνα, από όλο το πολιτικό και συνδικαλιστικό σύστημα να μην «παίζει» με τα σχολεία και τους μαθητές. Να μπει σε μια λογική συναίνεσης και μέσα από την κρίση να βγούμε με ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και στα όνειρα των νέων ανθρώπων. Η ΄Ενωσή μας, σ΄ αυτή την προσπάθεια, θα συμβάλλει οργανωμένα και συντεταγμένα με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που διαμορφώνονται από τις ομάδες εργασίας που έχει συγκροτήσει και στις οποίες συμμετέχουν μέλη της από όλη την επικράτεια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Πάρις Βεντήρης Κωνσταντίνος Ραμπίδης

Tags: Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα