Πανελλαδικές Εξετάσεις: Oι πρώτοι των πρώτων

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Τι λένε για τις εξετάσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα και το μέλλον τους «Ήταν μια δύσκολη περίοδος σε όλους τους τομείς και για εμάς και για όλον το κόσμο. Ο φόβος μας ήταν ότι εν μέσω δυο εκλογικών αναμετρήσεων, μπορεί να μην δινότανε η ανάλογη βαρύτητα στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και τελικά έγινε», λέει στο «Βήμα» ο 17χρονος Μάνος Τραϊτοράκης (στη φωτογραφία δεξιά), μαθητής του Αρσακείου Αθήνας,
που συμπλήρωσε στις εξετάσεις του Μαΐου 19.620 μόρια. Ο Μάνος από το τρίτο επιστημονικό πεδίο όπου είχε διαλέξει, μπορεί πλέον να πανηγυρίζει για την είσοδο του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Για τις εξετάσεις λέει ότι εφέτος έγιναν λάθη και αβλεψίες που «σκότωσαν τα παιδιά που διαγωνίζονταν», ενώ κρίνει ως απαράδεκτη την διατύπωση του περίφημου προβλήματος της Φυσικής που προκάλεσε άγχος και ανησυχία στους υποψήφιους. Ακόμη πιο απαράδεκτη όμως χαρακτηρίζει την κίνηση της ακύρωσης του. Όπως λέει επρόκειτο για μια «απόλυτα βεβιασμένη κίνηση που ελήφθη λίγες ώρες μετά την λήξη των εξετάσεων και η οποία εάν υιοθετούνταν θα αδικούσε πολύ περισσότερα παιδιά».

Πως χειρίστηκε ο ίδιος το θέμα; «Εντόπισα αμέσως το λάθος στην διατύπωση του θέματος και αφιέρωσα δυο σελίδες στην λύση του, αντί για μισή σελίδα που απαιτούσε η άσκηση. Προσπάθησα διπλωματικά να καλύψω και τις δυο περιπτώσεις. Δεν μου προκάλεσε ιδιαίτερο άγχος, αλλά θεωρώ το χειρισμό του θέματος απαράδεκτο» δηλώνει.
Εξηγεί επίσης ότι και τα θέματα των Μαθηματικών εφέτος ήταν δύσκολα, αλλά ήταν τελικά λογικής διαβάθμισης. «Είναι άλλο να συναντάς στην πορεία την δυσκολία και να τη αντιμετωπίζεις ανάλογα με το πόσο καλά είσαι προετοιμασμένος και άλλο να το βρίσκεις από το πρώτο ερώτημα και να απογοητεύεσαι» δηλώνει. Τώρα πάντως που ηρέμησε από το στρες των εξετάσεων, είναι ενθουσιασμένος από την επιτυχία του και σχεδιάζει τις διακοπές του.
Η Χριστίνα Αθανασούλη (στη φωτογραφία δεξιά), μαθήτρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, συμπλήρωσε 19.883 μόρια (δικαίως χαρακτηρίζεται από τους «πρώτους των πρώτων») και δηλώνει ότι αγαπάει τα Μαθηματικά. Μιλώντας στο «Βήμα» εμφανίζεται σίγουρη για τον εαυτό της. Δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το μηχανογραφικό της αλλά η επιλογή της θα είναι το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το αν ήταν δύσκολα ή όχι τα θέματα είναι υποκειμενικό. Για εμένα ήταν ασκήσεις που τις είχαμε δουλέψει» δηλώνει. Εξηγεί ότι το επίμαχο θέμα της Φυσικής που δημιούργησε εφέτος προβλήματα το είχε λύσει, οπότε τυχόν ακύρωση του προφανώς θα την αδικούσε. «Δεν με άγχωσε, ήξερα ότι έχω γράψει καλά», λέει. Χαρακτηρίζει την εμπειρία των πανελλαδικών εξετάσεων ως μία καλή επειρία και, σε κάθε περίπτωση προτιμάει την Ελλάδα για να πάρει το πρώτο πτυχίο της και στην συνέχεια θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Η
Keywords
Τυχαία Θέματα