Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Νομικών - Πολιτικών Επιστημών για το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας

Tweet

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή, καταρχήν, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο, υπό την πίεση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης για τη χώρα μας συγκυρίας, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στο Λύκειο, θα προσφέρει γενική παιδεία, και ενασχόληση με γνωστικά αντικείμενα που δεν θα οδηγούν αποκλειστικά και μόνο στην εξειδίκευση, αλλά επιπλέον στην ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον,

θα θέλαμε να καταθέσουμε τη σύμφωνη γνώμη μας, όσον αφορά την επιλογή του Υπουργείου, να επαναφέρει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, το μέχρι σήμερα απαξιωμένο γνωστικό αντικείμενο της «Π ο λ ι τ ι κ ή ς Π α ι δ ε ί α ς». Θεωρούμε, καταρχήν, ως εξαιρετικά σημαντική την επιλογή αυτή, παρά τον εγκλωβισμό της μεταξύ δυο άλλων γνωστικών αντικειμένων. Ας σημειωθεί, ότι η άποψη μας, δεν εδράζεται σε λόγους συντεχνιακού συμφέροντος, αλλά μόνο σε λόγους ο υ σ ί α ς, δεδομένου ότι θεωρούμε το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθόσον συμβάλλει στην εκπαίδευση του ενεργού πολίτη, τόσο ως προς τη κατανόηση της λειτουργίας και της σημαντικότητας των πολιτικών δημοκρατικών θεσμών και αξιών, όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και προστασίας του πολιτικού συστήματος, με κεντρικό σημείο αναφοράς το εννοιολογικό περιεχόμενο του ν ο μ ι κ ο ύ κ α ν ό ν α.

Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μας να παραθέσουμε ορισμένα σχόλια, τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν επί του θέματος κατά την διαδικασία της διαβούλευσης.

1) Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πλέον επιτυχημένου αλλά δυστυχώς καταργηθέντος θεσμού των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων, στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, εκτός της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Οικονομίας, υπήρχε το μάθημα του Δ ι κ α ί ο υ, το οποίο διδάσκονταν σε ό λ ε ς τις τάξεις του Λυκείου. Επιπλέον, για λόγους ιστορικούς σας αναφέρουμε, ότι ο Αντιπρόεδρος της σημερινής Κυβερνήσεως, ως ακαδημαϊκός, είχε την εποπτεία και συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των εγχειριδίων του Δικαίου.

Με την υπενθύμιση αυτή, επιχειρούμε να καταδείξουμε την σημαντικότητα της δ ι α κ ρ ι τ ό τ η τ α ς των προαναφερθέντων γνωστικών αντικειμένων στο αναλυτικό πρόγραμμα, ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία επιστημονικά και παιδαγωγικά, να διακρίνουν, ανάμεσα στο θεμελιώδες της κοινωνικής συγκρότησης και στο θεμελιώδες της πολιτειακά συγκροτημένης κοινωνίας. Υπό την έννοια αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς ως Πολιτικός επιστήμονας, νομίζουμε ότι η παρουσία στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα οι Σ κ ο π ο ί του μαθήματος υπό τον τίτλο Π ο λ ι τ ι κ ή Π α ι δ ε ί α, δεν έχει νόημα, εφόσον α ί ρ ε τ α ι το ακριβές περιεχόμενο του, υπό το βάρος της Οικονομίας και της Κοινωνιολογίας (Οικονομία–Πολιτικοί θεσμοί κ Αρχές δικαίου–Κοινωνιολογία).

Η γνωστική σύνθλιψη του εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου της Πολιτικής Παιδείας, και ιδιαίτερα της αυστηρά νομικής διάστασης του, είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής.

Κατά συνέπεια, ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσετε τη ρύθμιση αυτή, και εφόσον στις προθέσεις σας δεν υφίσταται η επιλογή της διακριτότητας, νομίζουμε ότι θα ήταν ορθότερο, να υιοθετηθεί ο αρχικός τίτλος με τον οποίο είχε εμφανιστεί το μάθημα, δηλαδή ως «Ο ρ γ ά ν ω σ η και Λ ε ι τ ο υ ρ γ ί α της Π ο λ ι τ ε ί α ς», και για τις 3 τάξεις του Λυκείου.

2) Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης, στην Γ’ τάξη του Λυκείου φαίνονται τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού. Ένα από αυτά, το μάθημα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, περιλαμβάνεται στην ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών σπουδών. Το προαναφερόμενο μάθημα, ορίζεται ως ένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του τέταρτου Ε.Π.Ε. – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.

Παρόλα αυτά, και δεδομένου ότι φαίνεται σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα πανεπιστημιακά τμήματα να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τον καθορισμό του συντελεστή βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων, αναρωτιόμαστε μήπως θα ήταν σκόπιμη η εξής ρύθμιση.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση των επιστημονικών πεδίων όπως εμφανίζονται στο σχέδιο νόμου, η Νομική σχολή φαίνεται, και ορθώς κατά τη γνώμη μας, να περιλαμβάνεται στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Για λόγους λοιπόν επιστημονικής δεοντολογίας, θα προτείναμε, μ ό ν ο ν οι υποψήφιοι για τις νομικές σχολές, να εξετάζονται – κατ’ εφαρμογή της δ ι α κ ρ ι τ ό τ η τ α ς, στο μάθημα Πολιτικοί θεσμοί και Αρχές δικαίου.

Με βάση τη προηγούμενη ρύθμιση, τα εξεταζόμενα μαθήματα του Ε.Π.Ε. Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές, διαμορφώνονται ως εξής:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (11 ώρες),

β) Λατινικά (3 ώρες),

γ) Ιστορία (6 ώρες) ή Πολιτικοί θεσμοί κ Αρχές δικαίου (6 ώρες) για όσους υποψηφίους επιλέγουν τις Νομικές Σχολές.

Νομίζουμε ότι η ως άνω πρόταση δεν επιφέρει σημαντικές λειτουργικές αλλαγές, δεδομένου ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι για τα Παιδαγωγικά τμήματα εξετάζονται στο μάθημα των Αρχών Φυσικών Επιστημών, αντί του μαθήματος της Οικονομίας.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως σχολικοί σύμβουλοι των εκπαιδευτικών νομικών-πολιτικών επιστημών (ΠΕ13), δηλαδή των πλέον ίσως εξειδικευμένων για την διδασκαλία του ως άνω γνωστικού αντικειμένου, υπό την ιδιότητα μας ως επιμορφωτικών, συμβουλευτικών και καθοδηγητικών οργάνων, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό, κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό και δημιουργικό, ούτως ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη η μείζον και επιβεβλημένη από λόγους δημοσίου συμφέροντος εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι υπογράφοντες σχολικοί σύμβουλοι θέτουν εαυτούς στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε υποστήριξη ζητηθεί, ιδιαίτερα σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας.

· Αγγελική Ηλιοπούλου, πρώην Σχολική Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών επιστημών Δυτικής Ελλάδος,

· Ειρήνη Παπαδάκη, Σχολική Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών επιστημών Στερεάς Ελλάδος,

· Ιωάννης Γ. Αδαμόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Βορείου Ελλάδος,

· Λεωνίδας Κατσίρας, Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών επιστημών Αττικής, Πειραιώς και νήσων Αιγαίου,

· Ακριβή Γεωργούση, Σύμβουλος προώθησης πιλοτικών προγραμμάτων, πρώην Σχολική Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών Δυτικής Ελλάδος.

Tags: σχολικοί σύμβουλοιμάθημα πολιτικής παιδείας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα