Οι πρώτες τοποθετήσεις, οι πρώτες υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών ΠΕ, τα κενά στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης

Tweet

Ενημερ. φυλ.: 17

30/9/2013

Συνεδριάσεις του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης στις 26, 27 & 30/9:

Οι πρώτες τοποθετήσεις αλλά και

οι ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ εκπ/κών Π.Ε.

Α. Στη συνεδρίαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.:

1. Με πρωτοφανή καθυστέρηση λόγω της καθυστέρησης των υπηρεσιακών μεταβολών από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και της ελλιπούς στελέχωσης της Δ/νσης με προσωπικό, ξεκίνησε τη διαδικασία των τοποθετήσεων εκπ/κών

στα σχολεία της περιοχής μας. Μετά τη δημοσιοποίηση των λειτουργικών κενών, της κατάταξης με βάση τα μόρια των εκπ/κών κάθε ειδικότητας και κατηγορίας υπηρεσιακής μεταβολής και με βάση τις δηλώσεις προτίμησης των εκπ/κών, τοποθετήθηκαν ή αποσπάστηκαν:

>οι εκπ/κοί ειδικοτήτων που τοποθετήθηκαν μετά τις υποχρεωτικές μετατάξεις από τη Δ.Ε. στη Δ/νση Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης και συγκεκριμένα: 18 εκπ/κοι ΠΕ05-Γαλλικών, 32 ΠΕ07-Γερμανικών, 6 ΠΕ11-Φυσ. Αγωγής, 8 ΠΕ16-Μουσικής, 22 ΠΕ19-20 –Πληροφορικής και 10 ΠΕ08-Εικαστικών

>οι εκπ/κοί ειδικοτήτων που ήταν στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης και συγκεκριμένα: 1 εκπ/κός ΠΕ06-Αγγλικών, 29 ΠΕ11-Φυσ. Αγωγής και 6 ΠΕ16-Μουσικής

>οι εκπ/κοί που κατέχουν οργανική θέση σε μονάδες Ειδικής Αγωγής και αποσπάστηκαν σε άλλες μονάδες Ειδικής Αγωγής: 2 εκπ/κποι ΠΕ70-Δασκάλων στο 3ο Ειδικό Δ.Σ. και από ένας στα Τ.Ε. των 3ου Δ.Σ. Αμπ/πων, 1ου Δ.Σ. Σταυρούπολης και 8ου Δ.Σ. Ελευθερίου-Κορδελιού

Τα ονόματα και σχολεία τοποθέτησης των παραπάνω εκπ/κών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ/νσης ( http://dipe-v-thess.thess.sch.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2180)

Σημειώνουμε ότι μετά την τοποθέτηση των παραπάνω εκπ/κών και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης (πλην των 5 ΠΕ06-Αγγλικών και 7 ΠΕ11-Γυμναστών, αποσπασμένων κατά προτεραιότητα από άλλα Π.Υ.Σ.Π.Ε., οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας) και την 1η του Οκτώβρη η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Δ/νσης θα συνεχίσουν, να μη μπορούν να αναπτύξουν πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 402(!!!) κενά εκπ/κών ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να υπάρχουν 53 κενά σε Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης.

Μετά δε τον αστείο (μπροστά στις χιλιάδες των αιτήσεων) αριθμό των 157 αποσπάσεων εκπ/κών της β΄ φάσης και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ΕΣΠΑ) που ανακοινώθηκαν στις 28/9 και των οποίων η τοποθέτηση στα σχολεία δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 10 Οκτώβρη, θα συνεχίσουμε –αν δεν επιβάλουμε στο Υ.ΠΑΙ.Θ. με τη δράση μας– να έχουμε 294 περίπου εκπ/κών ειδικοτήτων και δασκάλων Ειδικής Αγωγής.

ΓΥΜΝ.

ΑΓΓΛ.

ΜΟΥΣ.

ΠΛΗΡ.

ΕΙΚΑΣΤ.

ΘΕΑΤΡ.

ΓΑΛΛ.

ΓΕΡΜ.

ΔΑΣΚ. ΕΙΔΙΚΗΣ

ΚΕΝΑ την 1η/10

67

97

28

83

57

56

2

12

53

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

(α΄& β΄ φάσης)

16

(7 + 9)

8

(5 + 3)

-

-

-

-

-

1

4

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

-

-

39

-

44

50

-

-

-

ΤΕΛΙΚΑ ΚΕΝΑ

(μέσα Οκτώβρη)

51

79

-

83

13

6

2

11

49

ΚΕΝΑ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ

Αλλά τι είναι 294 κενά σε μια και μόνη Δ/νση Π.Ε. μπροστά στο μεγάλο εθνικό στόχο του «πρωτογενούς πλεονάσματος»; Τι αξία έχει η μόρφωση των παιδιών μας μπροστά στους δείχτες που πρέπει να εμφανίσει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση νέων δανείων-δώρων σε τραπεζίτες και μεγαλεργολάβους; Και το Υπουργείο (παρά)Παιδείας μπορεί να συνεχίζει να …σφυρίζει αδιάφορα στο ερώτημα πώς και πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά, να ψάχνει πλεονάσματα εκπ/κών, να αδιαφορεί για χιλιάδες εκπ/κούς που περιμένουν μια απόσπαση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους…

2. Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε από το Δ/ντή Εκπ/σης ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης η κρίση ως υπεραρίθμων και η αποστολή στην Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. λίστας με 59 συναδέλφισσες νηπιαγωγούς για την υποχρεωτική απόσπασή τους σε άλλα ΠΥΣΠΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα μέρος (τις τελευταίες κατά σειρά απόσπασης) των 102 νηπ/γών που αποσπάσθηκαν στις 6/9/2013 (α΄ φάση) στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης, αριθμός που εξαρχής θεωρήθηκε δυσανάλογα μεγάλος (σε σχέση με τις δηλωθείσες από τη Δ/νση ανάγκες αλλά και το συνολικό αριθμό των αποσπάσεων) και προκάλεσε ερωτηματικά και σχόλια.

Από την πλευρά μας θεωρήσαμε δεδομένο και τονίσαμε επανειλημμένα στο Δ/ντή Π.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης και στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας ότι οι συγκεκριμένες εκπ/κοί είναι πραγματικά απαραίτητες (και πιθανόν όχι αρκετές…) για τη σωστή λειτουργία των νηπ/γείων της περιοχής μας, στα οποία πρέπει να γίνουν αναπτύξεις τμημάτων ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην αποκλειστούν τα προνήπια από την προσχολική αγωγή αλλά και για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (συνταξιοδοτήσεις, ασθένειες κ.ά.). Κάτι τέτοιο όμως απορρίφθηκε ασυζητητί από την εκπ/κή ιεραρχία, λόγω των σχετικών εντολών του Υ.ΠΑΙ.Θ. για λειτουργία των σχολείων μας με το λιγότερο δυνατό εκπ/κό προσωπικό. Η “δημιουργική λογιστική” μάλιστα του Υ.ΠΑΙ.Θ. πήρε στις 10/9/13 και τη μορφή εμπιστευτικής εγκυκλίου, με βάση την οποία ζητούνταν «μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τοποθετήσεις των εκπ/κών» και «μετά τις τοποθετήσεις (…) εφόσον υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, είτε με οργανική θέση είτε σε διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποχρεωτικών αποσπάσεων της §3 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 (…) αφού προηγουμένως έχει καταταχθεί το πλεονάζον προσωπικό με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (Π.Δ. 50/1996 και Π.Δ. 100/97) σε σχετικούς πίνακες και έχουν ανακοινωθεί τα σχετικά κενά. Με βάση την κατάταξη αυτή και μετά από αίτηση προτίμησης των πλεοναζόντων συντάσσονται πίνακες (…) για την απόσπαση σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητας άλλου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου».

Με βάση λοιπόν την παραπάνω εγκύκλιο ζητείται από την Περιφερειακή Δ/νση και αποστέλεται στις 24/9/13 από τη Δ/νση Δ. Θεσ/νίκης (χωρίς καμιά ενημέρωση και εμπλοκή του ΠΥΣΠΕ) λίστα 59 νηπ/γών που θεωρούνται πλεονάζουσες και την επόμενη μέρα καλούνται από την Περιφερειακή Δ/νση (με τηλεφωνική ενημέρωση από τη Δ/νση Δ. Θεσ/νίκης και εντός ολίγων ωρών!!!) να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης σε (μόνο αριθμητικά αναφερόμενα) κενά άλλων ΠΥΣΠΕ της περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας.

Καλέσαμε τις νηπ/γούςνα υποβάλλουν ένσταση για το έκνομο της παραπάνω διαδικασίας και να μην υποβάλλουν δήλωση προτίμησης και σε παράσταση των Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. της Θεσ/νίκης στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κεντρ. Μακεδονίας σημειώσαμε μια σειρά από στοιχεία που την καθιστούν καταφανώς έκνομη και ζητήσαμε να μην προχωρήσει.

Συγκεκριμένα επισημαίνουμε:

α. Η αναφορά της εμπιστευτικής εγκυκλίου σε «πλεονάζον προσωπικό, είτε με οργανική θέση είτε σε διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου» αποτελεί διασταλτική και άρα όχι σύννομη ερμηνεία του σχετικού άρθρου του Ν. 3848/2010 το οποίο αναφέρεται σε εκπ/κό «που πλεονάζει στη σχολική μονάδα όπου ανήκει οργανικά». Και βέβαια οι συγκεκριμένες 59 νηπ/γοί δεν ανήκουν οργανικά στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης, αλλά τέθηκαν προσωρινά στη διάθεσή του, αποσπασμένες βάσει κοινωνικών κριτηρίων που αποτυπώνονται με συγκεκριμένα μόρια απόσπασης (όχι μετάθεσης)

β. Οι 59 νηπιαγωγοί δεν κρίθηκαν πλεονάζουσες από το ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης «με βάση τις ισχύουσες διατάξεις (Π.Δ. 50/1996 και Π.Δ. 100/97)». Δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία των τοποθετήσεων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού και πόσο είναι αυτό. Ταυτόχρονα δεν έγινε και ο αναγκαίος (και προβλεπόμενος από το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων) έλεγχος είτε ως προς τα ονόματα που αναγράφονται στη λίστα είτε ως προς τα (αγνώστου πηγής προέλευσης) μόρια.

γ. στη λίστα που στάλθηκε από τη Δ/νση Δυτ. Θεσ/νίκης στην Περιφερειακή Δ/νση αναγράφονται μόρια μετάθεσης (αντί απόσπασης), με βάση τα οποία θα γινόταν και η τοποθέτησή τους από το ΑΠΥΣΠΕ σε κάποιο από τα ΠΥΣΠΕ της δήλωσης προτίμησής τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναφέρεται πουθενά στο Ν.3848/2010 και η οποιαδήποτε υπουργική εγκύκλιος ή άλλη απόφαση οποιουδήποτε οργάνου(;) δεν μπορεί να υπερβαίνει και να θέτει άλλα κριτήρια από αυτά που τίθενται στο σχετικό με τις μεταθέσεις-αποσπάσεις νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο οι αποσπάσεις (και οι υποχρεωτικές, εφόσον δε διαχωρίζονται από το νόμο) προβλέπεται να γίνονται με μόρια αποσπάσεων. Η συγκεκριμένη πέραν του νόμου επιλογή προκάλεσε νέα ερωτηματικά και σχόλια ιδίως μεταξύ των υποχρεωτικά αποσπασμένων νηπ/γών: με τα μόρια μετάθεσης τυχαίνει και “οι τελευταίοι έσονται πρώτοι” και πηγαίνουν στο ΠΥΣΠΕ της επιλογής τους…

Με αυτό το σκεπτικό στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης διαφωνήσαμε για τη συζήτηση του θέματος για τυπικούς (θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς ενημέρωση των μελών του συμβουλίου) και ουσιαστικούς λόγους (ανάγκη ανάπτυξης τμημάτων νηπ/γείου στη Δυτ. Θεσ/νίκη, μη ολοκλήρωση διαδικασίας τοποθετήσεων και επομένως γνώσης “ελλείψεων ή πλεονασμάτων προσωπικού“ κ.ά.). Επιπροσθέτως θέσαμε το ζήτημα της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ την επόμενη μέρα (27/9), το οποίο μεταξύ των θεμάτων συζήτησης είχε και τη β΄ φάση και τις ανακλήσεις αποσπάσεων, από την οποία πιθανόν θα προέκυπταν νέα δεδομένα (και πράγματι επιβεβαιωθήκαμε αφού αποσπάσθηκαν από το ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσ/νίκης προς άλλα ΠΥΣΠΕ 7 νηπ/γοί).

Το αίτημά μας έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το ΠΥΣΠΕ και το θέμα δεν μπήκε σε συζήτηση.

Στη συνέχεια όμως και ενώ το ΠΥΣΠΕ συζητούσε τα θέματα ημερήσιας διάταξης υπήρχαν συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις από την Περιφερειακή Δ/νση προς τα διορισμένα μέλη του Συμβουλίου να αλλάξουν την ψήφο τους και «να επικυρωθεί η λίστα των 59 νηπ/γών που είχε αποσταλεί από το Δ/ντή Π.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης, έστω και χωρίς καμιά συζήτηση από το ΠΥΣΠΕ»!!! Τελικά και με την αλλαγή της ψήφου των διορισμένων μελών, η λίστα επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι δύο αιρετοί) και στάλθηκε στο ΑΠΥΣΠΕ.

Συνάδελφοι/ισσες,

Είναι φανερό πρώτα απ’ όλα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία στερείται εγκυρότητας και ως τέτοια μπορεί και πρέπει να προσβληθεί από τις θιγόμενες νηπ/γούς.

Είναι φανερό παραπέρα σε όλους μαςότι γι αυτούς που μας κυβερνούν οι έννοιες μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών είναι κενές περιεχομένου. Σήμερα που ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων (με την κατάργηση του δασκάλου του ολοήμερου, των Τμημάτων Ένταξης, της Ενισχυτικής διδασκαλίας κ.ά.) και κάνουν τον εκπαιδευτικό λάστιχο πετώντας από τη μια περιοχή στην άλλη ή πολύ σύντομα διαθέσιμο-απολυμένο, πρέπει να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο αυτή την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Να διεκδικήσουμε σήμερα, μαζί με όλα τα αιτήματα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, την:

Απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων-εγκυκλίων στη βάση των οποίων κρίνονται πλεονάζοντες οι εκπ/κοί και οδηγούνται σήμερα στις υποχρεωτικές αποσπάσεις και αύριο στη διαθεσιμότητα-απόλυση καθώς και του νόμου 3848/2010 και όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις υποχρεωτικές μετακινήσεις (αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις) εκπ/κών.

Β. Μετά την ανακοίνωση των υπεραρίθμων εκπ/κών ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Ν/γών και των μορίων τους, στις συνεδριάσεις του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης που έγιναν στις 27 και 30 Σεπτεμβρίου συζητήθηκαν

>οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων (9) και στη διάθεση (23) εκπ/κών ΠΕ60-Ν/γών

>οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων (67) και στη διάθεση (113) εκπ/κών ΠΕ70-Δασκάλων

Τα ονόματα και τα σχολεία τοποθέτησης των εκπ/κών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ/νσης Δυτ. Θεσ/νίκης

Tags: ριζοσπαστική εκπαιδευτική ενότηταΠΥΣΠΕ δυτικής Θεσσαλονίκης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα