Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές με την ενοποίηση

Κοινωνία

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ

Ενα επικουρικό ταμείο «γίγαντα» με 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους αλλά και κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται ακόμα και ανά τρίμηνο με βάση τα οικονομικά δεδομένα.

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνει τα επικουρικά ταμεία που θα υπαχθούν υποχρεωτικά στον νέο φορέα.

Σημειώνεται πως στο ΕΤΕΑ «μεταφέρθηκαν» τα επικουρικά του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ,

ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ) και το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί) από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Επτά Ταμεία είχαν ζητήσει εξαίρεση και κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική τους κατάσταση. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, τέσσερα από αυτά δεν κατάφεραν να πείσουν για την οικονομική τους βιωσιμότητα και θα πάρουν τον... δρόμο για το ΕΤΕΑ.

Αντιθέτως, έχει οριστικά ληφθεί η απόφαση για εξαίρεση από το Ενιαίο Επικουρικό των φορέων των Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και του Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ). Ωστόσο, με βάση τη νομοθεσία, όσοι επικουρικοί φορείς εξαιρεθούν από την ενοποίηση θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Η τελευταία εκκρεμότητα του υπουργείου Εργασίας αφορά την τύχη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Πληροφορίες χθες από το υπουργείο ανέφεραν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαίρεσής του αρκεί να εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα (στέλεχος του υπουργείου έκανε λόγο για πιθανότητες 80% προς 20%).

Στον νέο φορέα -με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις- θα μπορούν να γίνονται ακόμα και ανά τρίμηνο μειώσεις ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, καθώς υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος. Δηλαδή, κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα θα μειώνονται αυτομάτως οι συντάξεις.

«Πιλότος» αναμένεται να είναι το καθεστώς που ισχύει ήδη στο Δημόσιο, με τις επικουρικές να μην ξεπερνούν το 20% του συντάξιμου μισθού. Στα υπόλοιπα επικουρικά σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να φτάνει έως και το 40% .

Ουσιαστικά στην επικουρική ασφάλιση θα εφαρμοστούν δύο «ταχύτητες» στις περικοπές:

1. Αμεσες μειώσεις σε όσες περιπτώσεις τα επικουρικά ταμεία έχουν ελλείμματα.

2. Νέος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015 με τα εξής χαρακτηριστικά:

Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα, όπου πηγαίνουν οι εισφορές του. Αυτό ισχύει για όλες τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2001, οπότε και υπήρξε μηχανογράφηση.Η σύνταξη για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό καθεστώς. Για τα χρόνια μετά το 2015 θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι κοινός για όλους.Ειδικότερα, από 1ης Ιανουαρίου 2015 το ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι το αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει ή μετά επιθυμεί να «μεταβιβάζεται» στους κληρονόμους. Στη δεύτερη περίπτωση θα παίρνει χαμηλότερη σύνταξη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΣΕΕ
Παρέμβαση στο θέμα της καταβολής επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες έκανε η ΓΣΕΕ, που έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Μεταξύ άλλων ζητά να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των ασφαλιστικών φορέων και του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως ο φορέας είσπραξης των εισφορών -δηλαδή το Ταμείο- θα πρέπει να είναι και ο φορέας αναγνώρισης του δικαιώματος. Στον ΟΑΕΔ προτείνεται να ανατεθεί μόνο η αρμοδιότητα καταβολής του βοηθήματος. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο και αναμένεται να καλύψει 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Απώλειες επί τέσσερα από τα Μνημόνια

Μέχρι και τέσσερις επικουρικές συντάξεις έχουν χάσει μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι εξαιτίας μιας σειράς περικοπών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησαν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων με μεγάλους χαμένους όσους εισπράττουν πάνω από 300 ευρώ και καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό των μισθωτών).

Αναλυτικά οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που έχουν ήδη εφαρμοστεί, είναι οι εξής:

Μείωση 3% έως 10% στο ποσό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της σύνταξης.Μείωση 30% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ. Στο ΤΑΥΤΕΚΩ η περικοπή είναι 15%.Μείωση 10% έως 20% στις συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά τα εξής Ταμεία: ΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ.Μείωση 5% έως 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ (από 1ης Ιανουαρίου). Είναι η πρώτη περικοπή που λαμβάνει υπόψη το σύνολο της σύνταξης που καταβάλλεται, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ταμείο κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου (σημειώνεται πως ανάλογη ρύθμιση έχει υπάρξει και στα ταμεία κύριας ασφάλισης).

Ενδεικτικό των απωλειών είναι το εξής παράδειγμα: Συνταξιούχος έχει επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ 450 ευρώ. Αρχικά το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 5%, δηλαδή περιορίστηκε στα 427,5 ευρώ.

Στη συνέχεια το τμήμα του ποσού άνω των 150 ευρώ -δηλαδή τα 277,5 ευρώ- μειώθηκε κατά 30% (απώλεια 83,25 ευρώ). Το ποσό που υπερβαίνει τα 200 ευρώ μειώθηκε για μία ακόμα φορά πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 800 ευρώ, θα υποστεί μία ακόμα περικοπή στο άθροισμα των δύο συντάξεων. Η μείωση θα αφορά το συνολικό ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης και θα είναι 5%. Παράλληλα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος χάνει φέτος άλλα 900 ευρώ από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΕΘΝΟΣ

Tags: νέες μειώσειςεπικουρικές συντάξειςταμεία
Keywords
Αναζητήσεις
υπολογισμος επικουρικης συνταξης ετεαμ παραδειγματα, υπολογ.συνταξης.μτπυ
Τυχαία Θέματα