Οι δύο αναγνώσεις της οικονομίας

Επιμένουν τα ελληνικά ΜΜΕ στην θετική ανάγνωση της ελληνικής οικονομίας, αντιστρέφοντας όπως και στην περίπτωση των stress trest την πραγματικότητα. Στη σημερινή περίπτωση, η εκμετάλλευση των στοιχείων για τις θετικές προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ, ξέχωρα από οποιαδήποτε οικονομική εξέλιξη στον υπόλοιπο κόσμο αλλά κυρίως την Ευρώπη, δημιούργησε τους αισιόδοξους τίτλους που κόσμησαν τις φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες και πιθανόν τα αυριανά καθημερινά φύλλα.

Τα στοιχεία των φθινοπωρινών

προβλέψεων μόνο ως θετικά δεν αναγνώστηκαν από τους ξένους αναλυτές. όμως, καθώς τα στοιχεία ψαλιδίζουν τις μέχρι πρότινος προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ευρωπαικής οικονομίας στο 0.8% για το 2014 από 1.2%, με τον πήχη της ανάπτυξης να αναμένεται να βρεθεί στο - όχι και τόσο αισιόδοξο- 1.1% το 2015.

Ο Γενικός Διευθυντής των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι προειδοποίησε οτι “για το δεύτερο μισό του έτους, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ΕΕ θα είναι μέτρια, ενώ στην ευρωζώνη θα είναι σχεδόν στάσιμη”.

Ο Μπούτι προειδοποίησε ότι οι τέσσερις “μεγάλοι” της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:

“Ανάμεσα στα μεγαλύτερα κράτη της ζώνης του ευρώ, βλέπουμε την ανάπτυξη να αυξάνεται στην Ισπανία όπου η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, στη Γερμανία να μένει στάσιμη μετά από ένα πολύ ισχυρό πρώτο τρίμηνο, παρατεταμένη στασιμότητα στη Γαλλία και την συστολή της στην Ιταλία” δήλωσε.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα η ισχνή και αδύναμη τάση ανάκαμψης της ευρωζώνης, η οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί στη μέγκενη των γεωπολιτικών συγκρούσεων και του νομισματικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι Κεντρικές τράπεζες της πρώτης και της τρίτης οικονομίας του κόσμου (ΗΠΑ - Ιαπωνία).

Η Ιταλική οικονομία προβλέπεται να συμπιεστεί στο 0,4% για φέτος, χαμηλότερα από το όριο του 0,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές έξι μήνες νωρίτερα.

Η ανάπτυξη για την ηγέτιδα χώρα της ευρώπης, τη Γερμανία, προβλέπεται μικρότερη από το προβλεπόμενο κατά 1.8% στο 1.3% για φέτος, ενώ για την επόμενη χρονιά οι εκτιμήσεις υπερδιπλασιάζονται από το 2% στο 1.1%.

Η αρνητική εικόνα δεν σταματάει στη Γαλλία, όπου η Κομισιόν βλέπει στασιμότητα με 0.3% ανάπτυξη αντί για 1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το 2015 δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ το οικονομικό τοπίο καθώς τα στοιχεία αναφέρουν ως προβλεπόμενο ύψος το 0.7% , έναντι των αρκετά φιλόδοξων αρχικών εκτιμήσεων για 1.5% ανάπτυξη.

Φωτεινή εξαίρεση είναι η Ιρλανδία με τις προσδοκίες να αγγίζουν το 4.6% ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε οτι έντονη θα παραμείνει η κρίση στην εργασία καθώς μικρή είναι πρόοδος που αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα δύο χρόνια στην περιοχή.

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γιέρκι Κατάινεν παραδέχτηκε ότι “η οικονομική και εργασιακή κατάσταση δεν βελτιώνεται αρκετά γρήγορα”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι η κατάσταση ανάμεσα στις χώρες του ευρώ παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής: “Θέλουμε να τηρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό γίνεται επίσης για την ανάπτυξη, και αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να απορρίψουμε μια αντιπαράθεση που θέτει την λιτότητα ενάντια στην ανάπτυξη. Αυτό είναι λάθος και δεν υπάρχει περιθώριο να το κάνουμε”.

Tags: οικονομίαΕυρώπηΕυρωπαϊκή Ένωση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα