Οι «αξιόπιστες» λίστες της μοριοδότησης, της Χρύσας Βαϊνανίδη

Tweet

Οι «αξιόπιστες» λίστες της μοριοδότησης ΕλλάδαΨευδείς δηλώσεις προσόντων, διαφορές στους τελικούς καταλόγους και περίεργες «απουσίες» διευθυντών, γενικών διευθυντών και εργαζομένων. της Χρύσας Βαϊνανίδη

Προβληματισμό εγείρουν οι ενστάσεις των διοικητικών υπαλλήλων σχετικά με τις περιβόητες λίστες μοριοδότητησης του ΑΣΕΠ, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκαν σε γενικές συνελεύσεις, αλλά και κατά τη διάρκεια του δημοσίου διαλόγου: ψευδή στοιχεία, απουσία ονομάτων, διαφορές στην κατάταξη μεταξύ προσωρινής και τελικής λίστας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά κατά πόσον οι λίστες αυτές μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες. Πόσοo μάλλον να αποτελέσουν κριτήριο ώστε 1,150 διοικητικοί υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων, τα τυπικά προσόντα που συμπλήρωσαν ορισμένοι εργαζόμενοι ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους πίνακες υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις υπαλλήλων που δήλωσαν παραπάνω αριθμό τέκνων ή ότι είναι κάτοχοι πτυχίου ξένης γλώσσας -ενώ δεν είναι- προκειμένου να εμφανιστούν ψηλότερα στις λίστες της μοριοδότησης. Επιπλέον, υπάλληλοι έχουν δηλώσει ότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ (ακόμη και πριν ιδρυθεί το ΑΣΕΠ), με αποτέλεσμα να παίρνουν 20 μόρια παραπάνω από τους υπόλοιπους και να εκτοξεύονται πολύ υψηλά στον πίνακα της κατάταξης.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι από τις λίστες μοριοδότησης, λείπουν, περιέργως, ονόματα διευθυντών και γενικών διευθυντών. Απόδειξη αποτελεί, το ότι ο Δ/ντής του Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και υπάρχει στον πίνακα μοριοδότησης κάτι που όπως φαίνεται δεν έκαναν οι υπόλοιποι. Η διαδικασία προβλέπει ότι από τη μοριοδότηση δεν εξαιρείται κανένας υπάλληλος που ανήκει στις υπό κατάργηση κατηγορίες ή από εκείνες που οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αντιθέτως, εφόσον μοριοδοτηθούν όλοι οι υπάλληλοι των εν λόγω κατηγοριών και σχηματιστεί η τελική κατάταξη, γίνονται οι όποιες εξαιρέσεις. Έχουν παρατηρηθεί επίσης μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» υπαλλήλων που ενώ υπήρχαν στις προσωρινές κατατάξεις, δεν υπάρχουν στις τελικές.

Διορισμοί και οικογενειοκρατία

Το ζήτημα της οικογενειοκρατίας και του πελατειακού συστήματος, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί αλλά διαιωνίζεται με την προστασία συνδικαλιστικών και πολιτικών συμφερόντων. Πρώην μέλος ΔΕΠ, πρώην Προϊστάμενος Γραμματείας ΕΚΠΑ, φέρεται να έχει διορίσει τόσους υπαλλήλους από τον τόπο καταγωγής του, την Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που πλέον δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα της Δημοκρατίας (την Πέμπτη 5/12) αναφέρει ότι ο Παναγιώτης Φωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών (ΕΛΚΕ), φέρεται να «συνεργάζεται με συνολικά με εννέα ανίψια του (από τη δική του μεριά και της συζύγου του) και δύο από τις συζύγους των ανιψιών του. Μάλιστα πληροφορίες από αναφέρουν ότι στο «μεγάλο σόι» του κ. Φωτόπουλου ανήκει και ο Δημήτρης Σακκάτος (ανιψιός της συζύγου του).

Η σιωπή συνιστά παραδοχή;

Ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 ενστάσεις με το Υπουργείο να εγγυάται τη διεξοδική εξέταση των στοιχείων, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και με σοβαρό ενδεχόμενο οι λίστες να είναι «λανθασμένες» ή «πειραγμένες».
Γιατί επομένως επικρατεί σιωπή απέναντι σε αυτές τις δημόσιες κατηγορίες;

Και αν πράγματι το ένα θέμα είναι οι αναξιόπιστες λίστες της διαθεσιμότητας, το άλλο είναι σίγουρα να εξεταστεί ποιοι προσελήφθησαν στα Ιδρύματα χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα, από ποιους και με ποιες διαδικασίες. Μόνο έτσι θα πείσει το Υπουργείο Παιδείας ότι εξορθολογισμός δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά ουσιαστικός έλεγχος και αξιοκρατική επιλογή των εργαζομένων.

stokokkino.gr

Tags: Χρύσα Βαϊνανίδη Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα