Οι αποσπάσεις μετατρέπονται σε μηχανισμό ομηρίας

Tweet

Δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ακόμα και αυτών που οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί έγκαιρα και έχουν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να μετατρέψει τις αποσπάσεις σε καθεστώς ομηρίας για τους εκπαιδευτικούς και ρουσφετολογικό μηχανισμό. Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως προχτές από τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι «δυστυχώς, μέχρι σήμερα πολύ λίγοι από τους εκπαιδευτικούς έχουν πάρει απόσπαση, ώστε να βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους και κοντά στις περιοχές που διαμένουν με τις οικογένειές τους. Ετσι, λοιπόν, σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με αρκετούς εκπαιδευτικούς, των οποίων οι αποσπάσεις έχουν μεν εγκριθεί από το Νοέμβριο κιόλας, αλλά ακόμη παραμένουν στο σχολείο που τοποθετήθηκαν στην αρχή της χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί στην αποδέσμευσή τους, επικαλούμενο το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει πρώτα να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Οι αποσπάσεις ωστόσο έχουν εγκριθεί για τα σχολεία όπου υπάρχουν κενά».

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε: «Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος» οι αποσπάσεις δεν ξεπέρασαν το 3,5% του προσωπικού από 8% που ήταν και πρόσθεσε πως «η κριτική - αν θέλετε - θα έπρεπε να είναι στο γιατί δεν είναι ακόμη πιο χαμηλά. Ομως, δεν ήταν εύκολα να πας κατευθείαν από το 8% στο 1%. Ενδεχομένως, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φτάσουμε και εκεί», ενώ για να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος και της Παιδείας έφτασε να τα βάλει και με τις εγκύους εκπαιδευτικούς, λέγοντας: «Για τις επαπειλούμενες κυήσεις - μια και μου δίνεται η ευκαιρία - να πω ότι πρέπει και αυτό το θέμα να το εξετάσουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλούμενων κυήσεων από ό,τι είναι σε όλη την Ευρώπη. Για κάποιους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για κάποιους, όμως, έχει βρεθεί ένα μηχανισμός ουσιαστικά για να παίρνουν την απόσπαση όπως την επιθυμούν». Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού «ντροπή και αίσχος».

Ριζοσπάστης, 18/1/2014

Tags: αποσπάσεις Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα