Οι απόψεις για κάθε χρήση του κύριου Βαρουφάκη

Κοινωνία

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: alfavita.gr

Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008 τα πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών, των ειδήσεων αλλά και της αριστεράς ενίοτε, κατακλύζονται από "ρήτορες" της οικονομικής επιστήμης που με τις αναλύσεις τους ξεπηδούν αστραπιαία από την αφάνεια.

Τα ευήκοα ώτα των προβληματισμένων τηλεθεατών και αναγνωστών εντυπωσιάζονται από τις αποκαλύψεις που ξεδιαλύνουν με αριστοτεχνικό τρόπο τα "κρυφά" αίτια της οικονομικής κρίσης, πετροβολώντας πάντα τις λάθος πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε

κυβέρνηση. Προβάλουν την πανεπιστημιακή- ακαδημαϊκή- τεχνοκρατική ιδιότητά τους για να δώσουν τη βαρύτητα της ουδετερότητας στις απόψεις τους. Πρόκειται για ένα είδος κρατικών ευγενών που αντλούν την πεποίθηση της νομιμότητάς τους από τους ακαδημαϊκούς τους τίτλους, ενώ την ίδια στιγμή έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν "δεξιά ή αριστερά" ανάλογα με τις συγκυρίες.

Το παρελθόν, οι ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές είναι στο απυρόβλητο και σίγουρα δε χρήζουν εξέτασης. Τι γίνεται όμως όταν αναλαμβάνουν τον υπεύθυνο ρόλο κυβερνητικής διαχείρισης; Συνήθως προσγειώνονται ομαλά αναθεωρώντας πολλές από τις προηγούμενες θέσεις τους. Και είναι πάλι τότε που ξεπηδάει ένας νέος σοφός ρήτορας μέσα από τα πάνελ κάνοντας προβλέψεις για τη διάλυση του Ευρώ, των ταμείων και συνολικά της κοινωνίας προβάλλοντας μια τεχνοκρατική λύση που ο ίδιος έχει στο τσεπάκι.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε άλλους Κοινωνικούς Φορείς, για έξι συνεχείς θητείες και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ Γεώργιος Κουτρουμάνος. Όλοι θυμόμαστε τι έκανε όταν έπιασε το τιμόνι του υπουργείου εργασίας, εφαρμόζοντας τις πιο εξοντωτικές, αντεργατικές πολιτικές.

Το αγαπημένο παιδί των εκπομπών που παρακολουθείται στενά μέχρι και για τις δηλώσεις του στο twitter εδώ και αρκετό καιρό, είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Παραθέτουμε σύντομα, σημεία της διαδρομής του και των επιλογών που θα έπρεπε να προβληματίζουν όσους σπεύδουν να τον ακούσουν όταν εμφανίζεται.

Πρόσφατα παραδέχτηκε την συμμετοχή του στο Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία στο βιογραφικό του είναι η θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που κατείχε από το 2004 μέχρι και το 2006. Δηλώνει παρ' όλα αυτά: «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται». Εργάζεται ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Valve, για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα». Κλάδος όχι και τόσο αθώος θα λέγαμε και με αρκετές επικρίσεις από κοινωνιολόγους και ερευνητές για το πως επηρεάζει τους νέους σήμερα. Όλα αυτά ως στοιχεία για τον προβληματισμό και την βαθύτερη επεξεργασία των ζητημάτων που βάζουν οι «ειδικοί» κάθε φορά πάνω και έξω από αυτούς που βιώνουν τις αντικειμενικές συνθήκες της κρίσης.

Tags: Βαρουφάκηςοικονομολόγοικριτική
Keywords
Τυχαία Θέματα