Ογκώδεις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία

Ογκώδεις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ΑσίαΠορείες διαμαρτυρίας από χιλιάδες εργαζομένους Επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά είναι εφέτος η Ευρώπη, η οποία χειμάζεται από την οικονομική κρίση και
την ανεργία.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν προγραμματιστεί εργατικές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Ισπανία θα γίνει στη Μαδρίτη, το μεσημέρι, ενώ τα συνδικάτα στην Πορτογαλία θα διαδηλώσουν το απόγευμα.

Διαδηλώσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία και μεγάλες πόλεις της Ασίας

Πορείες και διαμαρτυρίες θα γίνουν επίσης στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και σε μεγάλες πόλεις της Ασίας.

Στη Ρωσία, εθνικιστές, κομμουνιστές και αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν θα διοργανώσουν ξεχωριστές πορείες.

Το κίνημα Κατάληψης της Γουόλ Στριτ καλεί σε διαδηλώσεις κατά της οικονομικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα για την Πρωτομαγιά.

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Κίνημα Κατάληψης ζητά μία Ημέρα χωρίς το 99%, την 1η Μαΐου του 2012», αναφερόμενο στο σύνθημά του ότι το πλούσιο 1% κυριαρχεί επί του ανίσχυρου 99%.

Η κύρια διαδήλωσή του θα γίνει το απόγευμα, σε ώρα αιχμής, στη Νέα Υόρκη.Το κίνημα Κατάληψης έχει διοργανώσει επίσης μεγάλη διαδήλωση στη γέφυρα Golden Gate, στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτή την Πρωτομαγιά θέλουμε να δούμε ογκώδεις, ισχυρές διαμαρτυρίες, που δεν θα τις έχουν ξαναδεί τα αφεντικά», ανακοίνωσε το κίνημα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Οκλαντ, Μελβούρνη, Μπανγκόκ και Σεούλ.

Ο προεκλογικός πυρετός κατεβάζει στους δρόμους τους υποψηφίους

Σε συγκέντρωση στο Παρίσι, η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν αναμένεται να πει στους ψηφοφόρους της ποιον υποψήφιο θα πρέπει να στηρίξουν στον κρίσιμο, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.

Η Λεπέν θα ηγηθεί πορείας στο Παρίσι, προς το άγαλμα της Ζαν ντ\' Αρκ, σύμβολου εθνικής ανεξαρτησίας για την Ακρα Δεξιά.

Το BBC μεταδίδει ότι το πιθανότερο είναι πως θα συμβουλεύσει τους ψηφοφόρους της να κάνουν αποχή.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα λάβει μέρος σε διαδήλωση στην πλατεία Τροκαντερό, ενώ τα γαλλικά συνδικάτα θα κάνουν πορεία προς τη Βαστίλη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε την πορεία των οπαδών του παράδειγμα «πραγματικής δουλειάς».

Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι ο Σαρκοζί είναι μάλλον ο πρόεδρος της «πραγματικής ανεργίας».
ΤΟ ΒΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα