Οχι στη νέα υποβάθμιση της πληροφορικής στο Λύκειο, του Δημήτρη Ναστούλα

Tweet

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ : «Τι έχεις Γιάννη, ότι είχα πάντα !!!»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε τα μαθήματα επιλογής στην Α΄ Λυκείου δεν θα εξεταστούν μέσω της Τράπεζας θεμάτων.

(Είμαι

Καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης με 20 χρόνια υπηρεσία και φέτος διδάσκω το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α΄ Λυκείου. Και οι παρακάτω απόψεις αφορούν μόνο το μάθημα της ειδικότητας μου).

Ένα τεράστιο ΟΥΦ !!!!, ακούστηκε από τα στόματα των καθηγητών Πληροφορικής που διδάσκουν το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α΄ Λυκείου. Εκτός αν δεν άκουσα καλά !!!

Γιατί κάποια αντίδραση από Καθηγητή/τρια, Σύμβουλο Πληροφορικής, ΠΕΚΑΠ, κτλ δεν είδα στους 4-5 εκπαιδευτικούς δικτυακούς τόπους μέσω των οποίων ενημερώνονται όλοι οι καθηγητές (εκτός αν κάνω λάθος και δεν είδα σχετικά άρθρα).

Για ακόμη μια φορά κάποιοι σκέφτονται και ορέγονται να υποβαθμίσουν το μάθημα της Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Αυτή τη φορά στην Α΄ Λυκείου με το πρόσχημα ότι είναι μάθημα επιλογής.

Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να εξαιρεθεί το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α’ Λυκείου από τον τρόπο εξέτασης που ισχύει για τα υπόλοιπα μαθήματα στην Α’ Λυκείου.

Ως μάθημα επιλογής θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τα υποχρεωτικά. Στο επιλογής ο μαθητής δείχνει την κλίση του και αποφασίζει με βάση τα προσωπικά του ενδιαφέροντα ποιο μάθημα θα παρακολουθήσει.

Η εμπειρία μου από την φετινή χρονιά, καταργήθηκε η εργαστηριακή μορφή του μαθήματος και διδάσκω στο εργαστήριο με 26 μαθητές. Το μόνο που κρατάει τους μαθητές εντός των μαθησιακών πλαισίων είναι οι εξετάσεις μέσω Τράπεζας θεμάτων.

Αν καταργηθεί η εξέταση του μαθήματος μέσω της Τράπεζας θεμάτων, τότε το μάθημα στα μάτια των μαθητών και γονέων, υποβιβάζεται άμεσα σε μάθημα 2ης κατηγορίας.

Του χρόνου πως θα κάνουμε μάθημα μέσα στο εργαστήριο; Πως θα το αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς τους;

Το μάθημα θα ξαναγίνει το πάρεργο που ήταν στο «παλιό» Λύκειο, αλλά η απαξίωση του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όταν οι μαθητές εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα μέσω Τράπεζας θεμάτων τι ενδιαφέρον και ποια βαρύτητα θα δώσουν σε ένα μάθημα 2ης κατηγορίας που εξετάζεται από τον καθηγητή/τρια τους;

Με ποια επιχειρηματολογία το Υπουργείο σκέφτεται να εξαιρέσει το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής από τις εξετάσεις με Τράπεζα θεμάτων.

· Δεν υπάρχουν άξιοι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής να δημιουργήσουν τα θέματα;

· Δεν επαρκεί η διδακτέα/εξεταστέα ύλη για την έκδοση επαρκών θεμάτων;

· Η ποιότητα της διδακτέας/εξεταστέας ύλης είναι ανεπαρκής για το Λύκειο;

· Είναι πρόβλημα η εξέταση των μαθητών/τριών σε πρακτικό επίπεδο (στο εργαστήριο);

Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, για να ψαρέψει αντιδράσεις, δεν αναφέρει τους λόγους αυτής της εξαίρεσης του μαθήματος από τις εξετάσεις μέσω της Τράπεζας θεμάτων.

Αν η πρακτική (εργαστηριακή) εξέταση αποτελεί πρόβλημα. Αυτό μπορεί να λυθεί με εξέταση των μαθητών σε μικρές ομάδες. Σ’ αυτό το σημείο οι Καθηγητές/τριες Πληροφορικής θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και παρ’ όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν να υποστηρίξουν το κύρος του μαθήματος. Επιπλέον το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» έχει αναλάβει μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ την δημιουργία της υποδομής για την «Πιστοποίηση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ». Ας την αξιοποιήσουν!

Δεν πρέπει να αφήσουμε να υποβιβαστεί το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α’ Λυκείου σε μάθημα 2ης κατηγορίας, αλλά να επιμείνουμε να αναβαθμιστεί σε υποχρεωτικό μάθημα Γενικής παιδείας και να εξετάζεται μέσω της Τράπεζας θεμάτων.

Δεν ξέρω πόσοι από τους συναδέλφους συμφωνούν με τις παραπάνω απόψεις.

Γι’ αυτό, προτείνω:

Η ΠΕΚΑΠ να προσκαλέσει όλους τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής να αποφασίσουν μέσω μια ψηφοφορίας. Στο ερώτημα:

«Θέλετε να εξετάζεται το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α’ Λυκείου μέσω της Τράπεζας θεμάτων; (ΝΑΙ ή ΟΧΙ).

Και οι συνάδελφοι να αποφασίσουν άμεσα χωρίς ενδιάμεσους διαμεσολαβητές για την τύχη του μαθήματος αλλά και του κλάδου στην εκπαίδευση.

Η τεχνογνωσία υπάρχει, η διασφάλιση της αξιόπιστης ψηφοφορίας μπορεί να γίνει. Και το εγχείρημα μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Μετά η ΠΕΚΑΠ ας πάρει τα όποια αποτελέσματα και ας τα πάει στο Υπουργείο και στο ΙΕΠ για να τα λάβουν υπόψη τους πριν αποφασίσουν οτιδήποτε.

Μπορούμε και πρέπει να αποφασίσουμε μόνοι μας, πριν αποφασίζουν άλλοι για μας.

Εγώ για προσωπική χρήση έχω δημιουργήσει μια ψηφοφορία (συγνώμη για τα greeklish). Όποιος θέλει ας καταθέσει την γνώμη του.

Δημήτρης Ναστούλας

Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20.01

Tags: Δημήτρης Ναστούλας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα