Επιδόθηκε η Απόφαση του ΣτΕ: Ο Υπουργός Παιδείας για το θέμα της επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων

Ο Υπουργός Παιδείας σήμερα σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΕΡΤ "Πρώτο Πρόγραμμα" αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων. Παράλληλα σήμερα επιδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας η ομόφωνη ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της υπουργικής απόφασης βάσει την οποίας έγινε η επιλογή των νυν Διευθυντών όλων των σχολείων της χώρας. Ανεξάρτητα αν ο Υπουργός Παιδείας υποστηρίζει

ότι δεν γνωρίζει, παρά μόνο από δημοσιεύματα, την Απόφαση του ΣτΕ είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει πάρει εδώ και καιρό τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επανέλθει το παλιότερο σύστημα, με διαφοροποιημένη μοριοδότηση αντικειμενικών προσόντων και συνέντευξης και θα αυξηθεί ο αριθμός των μελών του οργάνου που θα βαθμολογεί. Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει σε γενικές γραμμές ένα σχέδιο για το μέλλον όπου οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου θα κάνουν ένα είδος περιγραφικής αξιολόγησης στους διευθυντές η οποία θα λαμβάνεται υπόψη στις μελλοντικές κρίσεις. Όπως καταλαβαίνει κανείς η αξιολόγηση των διευθυντών από τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου διδασκόντων νομιμοποιεί και το ακριβώς ανάποδο.

Ας δουμε όμως τι είπε ο Κώστας Γαβρόγλου:

ΔΗΜ: Τι θα γίνει με θέμα της επιλογής των Διευθυντών; Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μας έχει κοινοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ) αλλά επειδή έχουν διαρρεύσει διάφορα στοιχεία και στο τύπο, αυτή απόφαση θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η μυστική ψηφοφορία των Συλλόγων Διδασκόντων στα σχολεία... που η μυστική ψηφοφορία έπαιρνε ένα ποσοστό στη μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών για τον διορισμό τους.

ΔΗΜ: Άρα θα πρέπει να είναι δημόσια; Να μην είναι μυστική;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε το μυστικό κατά την απόφαση του ΣτΕ, θεωρείται ότι κρύβει τις δυνατότητες αξιολόγησης και αξιοκρατίας, γιατί ψηφίζεται για ένα άτομο χωρίς να το δικαιολογήσετε. Αυτό είναι η ουσία. Και άρα είναι η προϋπηρεσία που μετράει , τα αντικειμενικά προσόντα και τα πτυχία και το τρίτο ήταν η ψηφοφορία του Σ.Δ. Αυτό είναι κάτι πολύ δημοκρατικό η εμπλοκή του Συλλόγου, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα, εμείς είναι απολύτως σαφές ότι θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ και θα προχωρήσουμε σε ένα νέο τρόπο διορισμού των Διευθυντών.

Οι Διευθυντές έτσι κι αλλιώς λήγει η θητείας τους στο τέλος Ιουνίου...πάντοτε όταν βγαίνει μια απόφαση του ΣτΕ έχεις ένας χρόνο προσαρμογής στην απόφαση. Άρα και σήμερα που λέει ο λόγος να μας κοινοποιηθεί νομίζουμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα νομικό ως προς την παραμονή και μετά θα συμμορφωθούμε.

Εδώ όμως πρέπει να πω ότι ταυτοχρόνως πρέπει να προβλέψουμε και έναν επί της ουσίας ρόλο στο Σύλλογο Διδασκόντων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Σ.Δ πρέπει να παίζει έναν πολύ πολύ βασικό ρόλο ως προς τις αυτοαξιολογήσεις της σχολικής μονάδας, ως προς την αποτίμηση του έργου του Διευθυντή. Ο Διευθυντής είναι συνέχεια εκεί, το έργο του πρέπει να αποτιμάται.

Κώστας Γαβρόγλουεπιλογή διευθυντώνκρίσειςΔιευθυντές σχολείωνδιευθυντές σχολικών μονάδωνΔιευθυντές
Keywords
Τυχαία Θέματα