Ο υπουργός έκανε... διδακτορικό στην πρόκληση έντασης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ Η προσπάθεια του υπ. Παιδείας να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο προκάλεσε «μίνι κυβερνητική θύελλα» και υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθα-ρίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξει καμία παρέκκλιση

Ανω-κάτω έκανε την κυβέρνηση ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με την απόφασή του να αναστείλει νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή

με πλειοψηφία 255 βουλευτών. Το παρασκήνιο της υπόθεσης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και δημιούργησε «μίνι κυβερνητική θύελλα», με την Αννα Διαμαντοπούλου να «αστράφτει και να βροντά»!

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρύτανης... άδειασε και το υπουργικό συμβούλιο χάριν των πρυτάνεων που έστησαν αντάρτικο στο νόμο-πλαίσιο, ενώ έφερε σε αμηχανία και τη ΝΔ, που λέγεται ότι προόριζε τον υπουργό για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ελλιπής ενημέρωση
Παραβιάζοντας κάθε πρωτόκολλο συνεργασίας των υπουργών με τον πρωθυπουργό κι αφού φρόντισε να ενημερώσει ελλιπώς το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μπαμπινιώτης πήρε πρωτοβουλίες. Αποσυνέδεσε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο, απόφαση που ουσιαστικά καταργούσε τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Eντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Γ. Μπαμπινιώτη να αναστείλει τον νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε από τη Βουλή με πλειοψηφία 255 βουλευτών.

Λίγες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις του, στην περίφημη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, ο υπ. Παιδείας πήγε στου Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Γ. Παγουλάτο. Τον ενημέρωσε για το πρόβλημα χρηματοδότησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ύστερα και από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, καθώς και για την Επιτροπή που θα μελετούσε τις τροποποιήσεις του νόμου. Μόνο που δεν τα είπε όλα...

Παρ\' όλα αυτά, όμως, ο ίδιος θεώρησε ότι είχε την πλήρη έγκριση του πρωθυπουργού, φροντίζοντας να ακουστεί αυτό στη διάρκεια της συνέντευξης (όλοι θυμούνται άλλωστε ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, μίλησε αμέσως για τις τροποποιήσεις που είχε στο μυαλό του).

Η ανακοίνωση της κατάργησης του 4009/2011 άφησε άναυδο το Πρωθυπουργικό Γραφείο, με τον κ. Λουκά Παπαδήμο να πληροφορείται τις ενέργειες του υπουργού του από τα ΜΜΕ!

Ακολούθησε πανικός και επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν την νυν υπ. Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, να καβγαδίζει άγρια στο τηλέφωνο με τον κ. Μπαμπινιώτη. Η συνομιλία διήρκεσε μία ολόκληρη ώρα και κάποια στιγμή η υπουργός του αντιπρότεινε: «Εμείς να τους δώσουμε τα χρήματα, αλλά αυτοί να δεσμευθούν ότι θα κάνουν τα συμβούλια διοίκησης αμέσως μετά».

Από τα 194 πανεπιστήμια της ΕΕ που βρίσκονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα παγκοσμίως, η Ελλάδα διαθέτει μόλις δύο.

Κατόπιν, ο κ. Παπαδήμος τηλεφώνησε στον υπουργό ξεκαθαρίζοντάς του ότι ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί και δεν θα υπάρξει καμία α

Keywords
Τυχαία Θέματα