Ο «θαυμαστός» κόσμος της βιομηχανίας κρέατος!

Κοινωνία


Του Τάσου Σαραντή

Τα περισσότερα τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από βιομηχανοποιημένες μονάδες εντατικής εκτροφής. Το κρέας και γαλακτοκομικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Μεταξύ των ετών 1997 και 2007, στη βιομηχανία εκτροφής των ΗΠΑ προστίθενται κάθε μέρα 4.600 χοίροι, 650 αγελάδες για γαλακτοπαραγωγή, 139.200 κοτόπουλα για κρεατοπαραγωγή και 1.100 βοοειδή.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η βιομηχανική ζωική παραγωγή αντιπροσωπεύει πλέον το 72% της συνολικής παραγωγής πουλερικών, το 43% της παραγωγής

αυγών, και το 55% της παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Αν και εργοστασιακές μονάδες παρέχουν μεγάλες ποσότητες σχετικά φτηνού κρέατος, το σχετικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό, και υγειονομικό κόστος για τους ανθρώπους είναι υψηλά. Οι μονάδες παραγωγής απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και σιτηρά που αποτελούν τη βάση των ζωοτροφών.

Η παραγωγή των ζωοτροφών ευθύνεται για το περίπου 75% της χρήσης ενέργειας που σχετίζονται με τη βιομηχανική γεωργία. Η αυξανόμενη σε ποσότητα διατροφή των ζώων απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και, επιπλέον, καταλαμβάνει καλλιεργήσιμη γη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για την καλλιέργεια τροφίμων. Υπολογίζεται ότι το 23% του συνόλου των υδάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία πηγαίνει στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου.

Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή κρέατος δημιουργεί επίσης τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τον αέρα και το νερό και απειλούν την υγεία του ανθρώπου και της άγριας ζωής.

Ορισμένες μεγάλες εργοστασιακές μονάδες παράγουν πιο πολλά απόβλητα και από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Η κτηνοτροφική βιομηχανία είναι, επίσης, υπεύθυνη για περίπου το 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο από τον τομέα μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή κρέατος δείχνει μια σχετική στασιμότητα, αφού ανήλθε σε 297 εκατομμύρια τόνους το 2011, μια αύξηση της τάξης του 0,8%, σε σχέση με το 2010. Μέχρι το τέλος του 2012, η παραγωγή κρέατος προβλέπεται να φτάσει σε 302 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,6%, σε σχέση με το 2011.

Αυτά είναι σχετικά χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη: το 2010, η παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 2,6%, και από το 2001, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 20%. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η ξηρασία ρεκόρ στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, οι φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία και το Πακιστάν, οι ασθένειες, καθώς και η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών το 2011 και το 2012, ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην περιορισμένη παραγωγή.

Εξάλλου, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε ελαφρώς σε όλο τον κόσμο το 2011, από 42,5 κιλά ανά άτομο το 2010, σε 42,3 κιλά. Από το 1995, όμως, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 15% συνολικά.

Εντούτοις, η κατανάλωση στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκε κατά 25% στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ στις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκε κατά μόλις 2%. Η αύξηση της κατανάλωσης δεν ήταν καθολική μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στο Νίγηρα και σε πολλές άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος παραμένει χαμηλή.

Και ενώ η διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος στις αναπτυσσόμενες και βιομηχανικές χώρες συρρικνώνεται, εξακολουθεί να παραμένει υψηλή: ο μέσος άνθρωπος σε μια αναπτυσσόμενη χώρα έφαγε 32,3 κιλά κρέατος το 2011, ενώ στις βιομηχανικές χώρες οι άνθρωποι έτρωγαν κατά μέσον όρο 78,9 κιλά. Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα του 2010 μέχρι το τέλος του 2012, με κατά κεφαλήν μειωμένη κατανάλωση στις βιομηχανικές χώρες σε 78,4 κιλά, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται σε 32,8 κιλά.

Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών για τα προϊόντα με βάση το κρέας και η εμφάνιση νέων και επαναλαμβανόμενων ζωονόσων το 2011 ήταν καταλυτικός για τον περιορισμό της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος.

Οι ζωονόσοι είναι ασθένειες που μεταδίδονται μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων. Το 2011 αφθώδης πυρετός εντοπίστηκε στην Παραγουάη, η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Ρωσία, η κλασική πανώλη των χοίρων στο Μεξικό, και η γρίπη των πτηνών (H5N1) σε όλη την Ασία. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ζωικού Κεφαλαίου, οι ζωονόσοι προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο, ενώ περίπου το 75% του συνόλου των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών σήμερα προέρχονται από ζώα ή ζωικά προϊόντα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: βιομηχανίεςκρέαςβιομηχανική παραγωγήχοιρινόζωοτροφέςκόστοςαπόβληταυγείακατανάλωση
Keywords
Τυχαία Θέματα