Ο Νόμος που φέρνει τα πάνω κάτω στις Διδακτορικές Σπουδές

Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε ο νόμος 4485/2017 που αφορά την Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις. Σύμφωνα με αυτόν εάν ο Επιβλέπον Καθηγητής της Διδακτορικής Έρευνας έχει συνταξιοδοτηθεί χάνει το δικαίωμα ορισμού της επταμελούς επιτροπής και το δικαίωμα ψήφου κατά την παρουσίαση-ολοκλήρωση του Διδακτορικού. Το ίδιο ισχύει για όλα τα αφυπηρετήσαντα μέλη της τριμελούς επιτροπής, καθώς ούτε αυτά έχουν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με τα σχέδια του νέου νόμου οι καθηγητές που ξεκίνησαν την επίβλεψη του Διδακτορικού σε περίπτωση

συνταξιοδότησης αντικαθίστανται από ισάριθμα μέλη που ορίζει η Γενική Συνέλευση του εκάστοτε τμήματος.

Αυτή η αλλαγή φέρνει τα πάνω κάτω καθώς αλλάζει εντελώς τον κανονισμό λειτουργιάς ενός προγράμματος σπουδών. Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του οποίου ο Επιβλέπον Καθηγητής έχει συνταξιοδοτηθεί, αναγκάζεται να αλλάξει Καθηγητή Επίβλεψης της Έρευνας χωρίς να τον επιλέξει καθώς αυτός ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Ο καθηγητής με τον οποίο ξεκίνησε την έρευνα χάνει τα δικαιώματά του και δεν έχει ούτε το δικαίωμα ψήφου. Κατά συνέπεια, ο καθηγητής που συνεργάστηκε με το φοιτητή και δρομολόγησε την έρευνα του, δεν μπορεί πια ούτε να ψηφίσει υπέρ ή κατά αυτής της έρευνας.

Θύματα του νόμου 4485/2017 είναι οι Υποψήφιοι Διδάκτορες των οποίων οι Καθηγητές έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ενώ ολοκληρώσουν την Διδακτορική Διατριβή (διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον 3 χρόνια σπουδών) πρέπει να συνεργαστούν εκ νέου με τον Επιβλέποντα Καθηγητή που όρισε η Γενική Συνέλευση. Ο Καθηγητής αυτός μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές απόψεις για την έρευνα και να βάλει τον φοιτητή να την ξεκινήσει από την αρχή. Έτσι, η έρευνα που έγινε τα προηγούμενα έτη πάει χαμένη και ο κόπος των φοιτητών εξατμίζεται. Ο νόμος 4485/2017 λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση δεκάδων ερευνών και αδικεί τους Υποψήφιους Διδάκτορες που ξεκίνησαν τις σπουδές τους πριν τον Αύγουστο του 2017.

Ομάδα Φοιτητών του ΑΠΘ

Ομάδα Φοιτητών του ΑΠΘδιδακτορικές σπουδέςδιδακτορικόνόμος
Keywords
Τυχαία Θέματα