Ο φασισμός στο ποδόσφαιρο: Η σκοτεινή πλευρά των γηπέδων...

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

Νεονάζι υπάρχουν συγκαλυμμένοι σε ομάδες με τεράστια βάση οπαδών...

Οι Ρωμαίοι έχουν στις τάξεις τους αρκετούς νοσταλγούς του φασισμού και το καθιστούν συχνά-πυκνά σαφές. Στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στα τέλη του Οκτωβρίου, η κάμερα συνέλαβε αρκετούς από αυτούς να χαιρετούν με το δεξί χέρι προτεταμένο. Οι "πράσινοι" οπαδοί μάλιστα προσπάθησαν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί τους, ωστόσο αυτό

αποφεύχθηκε και τελικά έγιναν επεισόδια -μόνο- με την αστυνομία. Στην επίσκεψη του Παναθηναϊκού στη Ρώμη δεν υπήρξε μετακίνηση οργανωμένων και τα πράγματα κύλησαν ομαλά.Οι κερκίδες των γηπέδων, πέραν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν για δημιουργία συλλογικοτήτων και κινήσεις έκφρασης αλληλεγγύης, συχνά προσφέρουν καταφύγιο σε ακροδεξιά "γκρουπ". Το τελευταίο διάστημα, αυτό έγινε απόλυτα κατανοητό με τους αντίπαλους του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, την ιταλική Λάτσιο και την αγγλική Τότεναμ...

Δεν έγινε όμως το ίδιο και στο ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ιταλίας της Τότεναμ, μιας ομάδας που έχει ιστορικά δεσμούς με την εβραϊκή κοινότητα. Χούλιγκαν των "λατσιάλι" επιτέθηκαν σε Άγγλους οπαδούς που ήταν σε μπαρ της πόλης, μαχαιρώνοντας κάποιους από αυτούς. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης φώναξαν αντισημιτικά συνθήματα, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, όχι τόσο λόγω του ενδιαφέροντός τους για τον παλαιστινιακό λαό, όσο λόγω του μίσους τους προς τους Εβραίους.

Τρεις ημέρες μετά, η Τότεναμ υποδεχόταν τη Γουέστ Χαμ για την Πρέμιερ Λιγκ Αγγλίας σε ένα παραδοσιακό λονδρέζικο ντέρμπι. Οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ, κυρίως την εποχή της ανόδου του χουλιγκανισμού στο νησί, ήταν διαβόητοι και έχουν αποτελέσει θέμα για σχετικές ταινίες. Μπορεί να μην έχουν ιστορικά δεσμούς με ακροδεξιά κινήματα, ωστόσο, στην αναμέτρηση με τα "Σπιρούνια", έδωσαν... ρέστα! Χαιρέτησαν ναζιστικά, φώναξαν "ο Αδόλφος Χίτλερ έρχεται για εσάς", όπως και συνθήματα υποστήριξης στη... Λάτσιο.

Μάλιστα, αγγλικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάποιοι ακροδεξιοί οπαδοί της Γουέστ Χαμ ταξίδεψαν στη Ρώμη για να "χτυπήσουν" μαζί με τους Ιταλούς ομοϊδεάτες τους. Στο τέλος του ματς με την Τότεναμ, όταν ηττήθηκαν με 3-1, οι γηπεδούχοι τους φώναζαν "μπορούμε να παίζουμε αντίπαλοί σας κάθε βδομάδα;". Εκείνοι απάντησαν αμέσως με το "μπορούμε να σας μαχαιρώνουμε κάθε βδομάδα;"!

Ανάλογα συνθήματα έχουν ακουστεί κατά καιρούς και από οπαδούς άλλων λονδρέζικων συλλόγων. Υπάρχουν φορές που οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν είναι τόσο θέμα ιδεολογιών, αλλά γίνονται για να προκαλέσουν τους απέναντι. Τις περισσότερες, όμως, αυτοί που τις πραγματοποιούν το κάνουν γιατί το πιστεύουν. Οι επίσης οι διαβόητοι χούλιγκαν της Μίλγουολ, είχαν διασυνδέσεις με το Εθνικό Μέτωπο.

Ανάλογοι πυρήνες υπάρχουν σε κερκίδες αρκετών ομάδων σε όλη την Ευρώπη. Πολλές φορές χρησιμοποιούν την κάλυψη τ

Keywords
Τυχαία Θέματα