Νέο χτύπημα στην παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων

Τροποποιήσεις στον τρόπο απόδοσης της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας στους φοιτητές και τους αποφοίτους που επιθυμούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί φέρνει το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις υποστηρικτικές δομές εκπαίδευσης, διατηρώντας την ουσία του προηγούμενου σχετικού νόμου της Α. Διαμαντοπούλου που προώθησε το πέταγμα της επάρκειας εκτός των πτυχίων των καθηγητικών σχολών.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του σημερινού Ριζοσπάστη,

με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας η αρμοδιότητα για την απόδοση βεβαίωσης επάρκειας μεταφέρεται εξολοκλήρου στα Τμήματα των ΑΕΙ, τα οποία θα απονέμουν την επάρκεια μετά από παρακολούθηση ομάδας σχετικών μαθημάτων (τα Τμήματα θα αποφασίζουν ποια μαθήματα θα είναι αυτά), είτε εντός του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών είτε σε «ειδικό πρόγραμμα σπουδών» που θα συγκροτούν, και θα απευθύνεται και σε αποφοίτους άλλων Τμημάτων ή προηγούμενων ετών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως τα μαθήματα αυτά θα παρέχονται δωρεάν, αλλά στο άρθρο που κατατέθηκε δεν προβλέπεται ρητά κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο ορίζει ακόμα ότι τα Τμήματα θα αποφασίζουν το αν θα χορηγούν βεβαίωση επάρκειας σε αποφοίτους τους από παλιότερα έτη χωρίς παρακολούθηση της ομάδας μαθημάτων, δημιουργώντας ερωτήματα για το αν θα κληθούν και οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί να πάρουν εκ νέου βεβαιώσεις επάρκειας. Εξαιρούνται πάντως από την υποχρέωση να λάβουν βεβαίωση επάρκειας όσοι έχουν λάβει μέχρι τώρα βεβαίωση, σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, και όσοι έχουν εισαχθεί σε παιδαγωγικές σχολές ή άλλες που διατηρούν στο πτυχίο τους την επάρκεια. Σύμφωνα με την τροπολογία, τέλος, καταργούνται τα προγράμματα παροχής επάρκειας που είχαν φτιάξει τα ΑΕΙ σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, μόλις ολοκληρώσουν τη φοίτηση οι ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές.

Αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καθώς και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ανακοινώσεις τους ότι το υπουργείο Παιδείας διατηρεί και ενισχύει την ουσία του νόμου Διαμαντοπούλου, ενώ οι σκόπιμα ασαφείς διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι: «Δεν είναι δεδομένο για κανέναν ότι το πτυχίο και μόνο αρκεί για να εργαστεί στην εκπαίδευση (...) Τα μαθήματα που θα χρειάζεται να παρακολουθήσουν οι φοιτητές προκειμένου να τους πιστοποιηθεί η παιδαγωγική επάρκεια δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος του προγράμματος σπουδών τους (...) Οσοι έχουν ήδη αποφοιτήσει, δεν θεωρείται δεδομένο ότι έχουν ήδη (από τα χρόνια των σπουδών τους και με βάση το πτυχίο τους) την παιδαγωγική επάρκεια».

Κόντρα στο πέταγμα της επάρκειας εκτός πτυχίου, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτούν:

Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής - διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.
Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στη δουλειά. Κατάργηση όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.
Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση».

παιδαγωγική επάρκεια
Keywords
Τυχαία Θέματα