Νέα Δημοσκόπηση: Ισοπαλία Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, γκρεμίζεται η Χρυσή Αυγή

Tweet

Σε έρευνα του το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο - Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς παρουσιάζει την δημοσκόπηση που έκανε για τις Ευρωεκλογές

1. Η εκλογική απήχηση της ΝΔ από τη μία και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μετρήθηκαν ως ισοδύναμες (20.5% επί

των εγκύρων). Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν πως τα δύο κόμματα αθροιστικά δε θα κινηθούν πάνω από το 50% στις εκλογές του Μαΐου με την πρόβλεψη του νικητή ωστόσο να μοιάζει αδύνατη στην παρούσα στιγμή. Σημειώνεται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια οριακή υπεροχή σε βάρος της ΝΔ της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας μεταξύ εκείνων των ψηφοφόρων που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη (22.5% έναντι 21.5%) και οι οποίοι αποτελούν το 72% του δείγματος της έρευνας.

2. Η εκλογική απήχηση του Ποταμιού, ενός νέου κόμματος για το οποίο δεν υπάρχουν προηγούμενες εκλογικές σταθερές, μοιάζει να είναι υψηλή (14.5%) αλλά ταυτόχρονα λιγότερο βέβαιη, όπως άλλωστε μαρτυρά και το χαμηλότερο οριακά ποσοστό του Ποταμιού μεταξύ των βέβαιων ψηφοφόρων. Το γεγονός ότι το Ποτάμι δέχεται εισροές από τους ψηφοφόρους μεγάλου αριθμού κομμάτων διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων καθιστά την εκλογική επίδοση που θα καταγράψει τον επόμενο μήνα λιγότερο ασφαλή.

3. Η πρόβλεψη της τάξης μεγέθους της απήχησης των υπολοίπων κομμάτων μοιάζει να είναι πιο εύκολη, καθώς οι εκτιμήσεις των ποσοστών πρόθεσης ψήφου για αυτά δεν εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στο χρόνο και, επιπρόσθετα, τα υπόλοιπα κόμματα είναι περισσότερο οικεία στο εκλογικό ακροατήριο. Εξαίρεση αποτελεί σε ένα βαθμό η εκτίμηση της απήχησης της Χρυσής Αυγής, καθώς η εκδήλωση προτίμησης για το κόμμα αυτό φαίνεται να συναρτάται της εκάστοτε συγκυρίας αναφορικά με τα θέματα ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών και μελών του κόμματος, τα οποία και επιδρούν με προφανή τρόπο στην ευθεία παραδοχή της προτίμησης για το κόμμα αυτό.

Tags: Νέα δημοσκόπηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα