Μεταβατική «προληπτική» χρηματοδότηση, μόνιμη η αντιλαϊκή εποπτεία

Το στήσιμο της γραμμής «προληπτικής» κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ήταν στην ατζέντα των διαβουλεύσεων του Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με μια σειρά από υψηλόβαθμους παράγοντες της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει» και ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις

συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η λύση της αξιοποίησης του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ύψους πάνω από 11 δισ. ευρώ, τα οποία με τον προηγούμενο σχεδιασμό προορίζονταν για την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μεταφορά κεφαλαίων που ήδη εμφανίζονται στο ελληνικό κρατικό χρέος και τα οποία πλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, θα μεταφερθούν στο νέο μηχανισμό «προληπτικής» χρηματοδότησης, στον οποίο τον πρώτο ρόλο θα έχει η ΕΕ, με το ΔΝΤ να αναλαμβάνει ρόλο «τεχνικού συμβούλου» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη «μεταβατική» φάση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η στήριξη θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας διεξόδου για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, «χωρίς την ευθύνη» των ελληνικών κυβερνήσεων. Στα παζάρια βρίσκεται η διάρκεια του νέου προγράμματος «στήριξης», είτε για 1 χρόνο (θέση την οποία έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση) είτε για 2 χρόνια που υποστηρίζει η ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «αξιολογήσεις» από την πλευρά της «μεταλλαγμένης» τρόικας προδιαγράφονται να διενεργούνται ανά εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της μόνιμης ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας αποτελεί την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία αναφέρονται ο πρωθυπουργός και οι παράγοντες της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα δεδομένη τόσο η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές του Νοέμβρη, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκέμβρη. Αλλες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να ξαναβάζει στο τραπέζι το ζήτημα της διαμόρφωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (19% ή 21%), ενδεχόμενο που θα απογειώσει σε νέα ύψη τη φοροληστεία στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά) που επιβαρύνονται με ΦΠΑ στο 13%.

Πηγή: Ριζοσπάστης, 25/10/2014

Tags: συγκυβέρνησηΕ.Ε.χρηματοδότησηεποπτεία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα