Μεσογειακή διατροφή: «Συνταγή» κατά της άνοιας

Mπορεί η μνήμη να θεωρείται κατά την αγαπημένη Δημουλά το κύριο όνομα των θλίψεων. Ωστόσο η επιστήμη προδήλως θα διαφωνήσει μαζί της, αφού η μνήμη συνεργάζεται με τη λήθη. Και όταν η μνήμη παραφορτώνεται και περνάει τα δεδομένα της στη λήθη, τότε η λήθη γίνεται το κύριο όνομα των θλίψεων. Όλων των« θλίψεων» που οδηγούν στην άνοια. Τη νόσο για την οποία οι μέχρι τώρα μελέτες δεν δείχνουν φως

στο τούνελ για την ίαση της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Παρόλα αυτά όλο και περισσότερες φωνές από την ιατρική κοινότητα συγκλίνουν στην άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, κυρίως στην πρόληψη. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν επιστήμονες του Χάρβαρντ, στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική. Ο ερευνητές του Χάρβαρντ βασίστηκαν σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε σε 27.000 άτομα στη Βοστώνη και πρόκειται να δημοσιευθεί στο European Journal of Epidemiology.

Όπως δηλώνει στο «Πρακτορείο» η ομότιμη καθηγήτρια Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου, που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας της στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, «κι εμείς, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, έχουμε βρει ανάλογα αποτελέσματα από την έρευνα EPIC, ότι δηλαδή η μεσογειακή διατροφή έχει θετικά στοιχεία για την πρόληψη της άνοιας».

Μικρότερα ποσοστά άνοιας στην Ελλάδα

Αλλά και η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), για την άνοια στη χώρα μας, κατέδειξε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακή διατροφής σχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Σκαρμέα «η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εκτιμάται σε 4,6% των ατόμων άνω των 65 ετών, ποσοστό που σε άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αγγίζει το ή και ξεπερνάει το 6%.»

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

Τι λογίζεται όμως μεσογειακή διατροφή και τι ακριβώς περιλαμβάνει; Άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nutrients που συνυπογράφει η κα Αντωνία Τριχοπούλου, με επιστήμονες από το τμήμα Διατροφής και Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αλλά και από το πανεπιστήμιο Ναβάρα της Ισπανίας, αναφέρει ότι η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει: «Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτοκομικά κυρίως τυρί και γιαούρτι με μέτρο, ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας δύο φορές το μήνα, και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολλά μικροστοιχεία».

Μαγικές τροφές

Η νευρολόγος, ψυχίατρος, θεολόγος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη, χαρακτηρίζει ως σούπερ τροφές, που έχουν ανασταλτική δράση στην άνοια, το σκόρδο, το μάγκο, την παπάγια, τα καρύδια, τα σταφύλια, τα μούρα, το μήλο, την κανέλα, το μαύρο πιπέρι, την κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι, τον καφέ, το κόκκινο κρασί και το μπρόκολο. Όσον αφορά τον κρόκο που είναι γνωστή η δράση του κατά της άνοιας, επικαλούμενη και δικές της μελέτες, αναφέρει ότι 125 mg κρόκου την ημέρα «διατηρούν» τον ασθενή για τουλάχιστον ένα χρόνο. «Θα είναι καλό να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή μικρή ποσότητα από αυτά τα στοιχεία και για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία, εκεί που χρειάζεται», καταλήγει η κα Τσολάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

άνοιαδιατροφήμεσογειακή διατροφή Tweet Stickers: Υγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα