Με πρόταση 5 σημείων, η Ελλάδα στο Eurogroup της Τετάρτης

Με πέντε βασικά σημεία-προτάσεις μεταβαίνει η ελληνική πλευρά στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Στόχος η επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου επιδιώκοντας αυτή η συμφωνία να παραταθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η Αυγή, η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει:

-Συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

-Το 30% των

«τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.

-Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.

-Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps.

-Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η συμφωνία- γέφυρα να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τους ίδιους, επίσης, να αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας χθες τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του τεχνικού σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και για τις επαφές με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.

Η αναφορά του κ. Δραγασάκη κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή ήδη υπήρξαν δημοσιεύματα για κρυφή ατζέντα και επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι οι προτάσεις Βαρουφάκη στο αυριανό Eurogroup θα έπρεπε να παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις του Βερολίνου παραμένουν, ωστόσο στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το γεγονός ότι «κάθε πρωτοβουλία της Αθήνας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, αυξάνει την πίεση σε διεθνές επίπεδο προς τη Γερμανία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Tags: eurogroupΒαρουφάκηςΔραγασάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα