Με αίμα και παρατυπίες το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο

Tweet

Συρρέουν στις κάλπες οι Αιγύπτιοι πολίτες για να πάρουν θέση στο συνταγματικό δημοψήφισμα που διεξάγεται. Μέσα σε ένα κλίμα έντασης, με επιθέσεις σε εκλογικά τμημάτα, βόμβες σε δημόσια κτήρια, διαδηλωτές στους δρόμους και έναν νεκρό οπαδό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο διορισμένος από το στρατό, Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι κινητοποιεί τις

στρατιωτικές δυνάμεις για να εξασφαλίσει την διεξαγωγή τους. Οι στρατιωτικές δυνάμεις, επιτίθενται με δακρυγόνα για να διαλύσουν το σώμα των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες. Την ίδια στιγμή, η μουσουλμανική αδελφότητα καλεί σε μποϊκοτάζ που αυτόματα αυτό το μεταφράζει με ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που οι Αιγύπτιοι ψήφισαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μετά την ιστορική εξέγερση κατά του Μ. Μουμπάρακ.

Το δημοψήφισμα γίνεται μετά από ένα διάστημα μεγάλης αναταραχής και εντάσεων ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τις δυνάμεις του στρατού οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα, τον Ιούλιο. Η Αμερικάνικη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου είναι πιο εμφανής από ποτέ ,με τον επικεφαλή του πραξικοπήματος και αρχηγό του στρατού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σισί να επιδιώκει την «θεσμική» κατοχύρωση, που θα σφραγίσει, το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην περιοχή. Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει το εάν ο στρατηγός Αλ Σίσι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Επί ποδός, 200.000 στρατιώτες «προστατεύουν» τη διαδικασία, όπου ήδη εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών, ενώ μικροεπιθέσεις συμβολικού χαρακτήρα, σε εκλογικά τμήματα προσπαθούν να μποϋκοτάρουν την προσέλευση στις κάλπες.

Το σίγουρο είναι όπως όλα δείχνουν, οι κοινωνικές αντιδράσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Αίγυπτο και στις χώρες της αραβικής άνοιξης καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η συνταγή της πολιτικής σταθερότητας και ένα πολιτικό υποκείμενο που να στηρίζει τα συμφέροντα των εξεγερμένων πολιτών.

Tags: Αίγυπτοςδημοψήφισμαεκλογές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα