Με 4.000 συμμετέχοντες το έκτακτο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Θα ακολουθηθούν πιστά οι καταστατικές διαδικασίες για την εκλογή των νέων αντιπροσώπων στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι θα γίνουν οι συνελεύσεις των κομματικών οργανώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συνέδρων αναμένεται να φθάσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 4.000, δηλαδή περίπου ένα στα δέκα μέλη του κόμματος θα είναι και σύνεδρος!

Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, στις πρώτες συζητήσεις

που έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία και σε άτυπες συσκέψεις μεταξύ στελεχών όλων των ιδεολογικών τάσεων, φιλοδοξία όλων είναι το έκτακτο συνέδριο, λόγω και της ιστορικής σημασίας του, να αποτελέσει σταθμό και να διακριθεί για την οργανωτική του αρτιότητα.

Οι αρχικές πληροφορίες που μιλούσαν για διεύρυνση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή νέων μελών ίσχυσαν αλλά μόνο για τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες, καθώς, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι πόρτες του κόμματος έκλεισαν και δεν εγγράφονται νέα μέλη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε κάποια κινητικότητα αυτές τις ημέρες, υπήρξαν νέες εγγραφές, όχι όμως μαζικές.

Οσοι έγιναν μέλη μέχρι την περασμένη Παρασκευή θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Μέχρι στιγμής, ανέφεραν κομματικές πηγές, δεν είναι δυνατό να γίνει «ιδεολογική απογραφή», δεν μπορεί δηλαδή να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα για το ποιες τάσεις ισχυροποιήθηκαν ή αποδυναμώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Η αβεβαιότητα επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τόπο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ενώ όλοι ανέμεναν ισχυροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας, ακόμη και την επικράτησή της, κυριάρχησε πλήρως ο κ. Τσίπρας.

Συνθετικό κείμενο

Από τις 17 Αυγούστου θα εκκινήσουν οι κομματικές διαδικασίες, θα εκδοθούν οι κανονισμοί, ενώ θα αρχίσει η σύνταξη των θέσεων, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο. Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η τάση να υπάρξει ένα συνθετικό κείμενο θέσεων που να τεθεί σε δημόσιο διάλογο, ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και πιστεύουν ότι θα κατατεθούν ξεχωριστά κείμενα.

Ολα αυτά φαντάζουν ως μια τεχνική διαδικασία που στερείται πολιτικού περιεχομένου, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέσα από οργανωτικές διαδικασίες και θέσεις δημιουργούνται συμμαχίες που εν δυνάμει μπορούν να επηρεάσουν και τις ισορροπίες.

Στο καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει πολύ ισχυρή βάση υποστηρικτών, ενώ και πάλι κρίσιμης σημασίας για τις ψηφοφορίες θα είναι η στάση της κίνησης των «53» που πρόσφερε καθοριστική στήριξη στον πρωθυπουργό στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτή τη φορά όμως, αναφέρουν στελέχη της κίνησης, θα υπάρξουν όροι προς τον κ. Τσίπρα προκειμένου να συνεχίσουν να τον στηρίζουν.

Οι όροι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι πολιτικοί και προγραμματικοί. Οι «53» προτίθενται να ζητήσουν σειρά δεσμεύσεων από τον πρωθυπουργό, όπως η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, οι αλλαγές σε υπουργεία, η υιοθέτηση νέων προγραμματικών θέσεων κ.ά.

Η κίνηση των «53» είναι απολύτως αποστασιοποιημένη από την Αριστερή Πλατφόρμα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό. Αυτό όμως που απασχολεί πολλά κομματικά στελέχη δεν είναι τόσο το συνέδριο των δύο ή τριών ημερών αλλά τι θα προηγηθεί και τι θα ακολουθήσει, γιατί θεωρούν ότι οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί από πριν και απλώς στο συνέδριο θα επιβεβαιωθούν.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Ως προς την Αριστερή Πλατφόρμα, θεωρείται βέβαιο ότι ήδη έχει πάρει τον δικό της δρόμο, ενώ προβληματισμός επικρατεί ως προς την τελική απόφαση που θα πάρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν δηλαδή θα συμπορευθεί με τον κ. Λαφαζάνη ή θα ακολουθήσει δική της πορεία. Κορυφαία στελέχη της Πλατφόρμας θα πραγματοποιήσουν πολλές περιοδείες και θα οξύνουν την αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα μετά την ψήφιση του Μνημονίου, αλλά προς το παρόν ο κ. Λαφαζάνης δεν έχει πάρει απόφαση σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί τις δυνάμεις που επηρεάζει.

Κεντρικός πάντως στόχος είναι να αντληθούν δυνάμεις από το «Οχι» στο δημοψήφισμα, να δημιουργηθεί ένα «Μέτωπο του Οχι» που μέχρι τις εκλογές θα πάρει τη μορφή κόμματος. Η πρόεδρος της Βουλής γνωρίζει ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι στην ίδια θέση και, κατά συνέπεια, σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει απολύτως φυσιολογικό να πάρει αποφάσεις. Αν δηλαδή θα αμβλύνει τις θέσεις της και θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα συμμαχήσει με την Πλατφόρμα ή αν θα ιδρύσει δικό της κόμμα.

Προβληματισμός για την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Μία από τις μεγαλύτερες σε πολιτική σημασία προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, είναι η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, ως είθισται, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το δίλημμα των συνεργατών του, προφανώς και του ιδίου, είναι ο χαρακτήρας της επίσκεψης του κ. Τσίπρα: αν δηλαδή θα κάνει μια απολογητική ομιλία, δεδομένης της κατάρρευσης του προγράμματος που εξήγγειλε πέρυσι και του έδωσε την αναγκαία ώθηση για να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ή θα παρουσιάσει κάτι νέο.

Με νέες ιδεολογικές αναφορές, νέο προγραμματικό λόγο και νέα ανοίγματα προς κοινωνικά στρώματα και πολιτικές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει νέο πλαίσιο συμμαχιών. Κυβερνητικοί παράγοντες προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική συμμαχιών, έχοντας ως δεδομένο ότι οι εκλογές, όποτε και να γίνουν, είναι πολύ πιθανό να μην αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και να αποδυναμώσουν τους ΑΝΕΛ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο προβληματισμός για τα ανοίγματα που θα κάνει ο κ. Τσίπρας έχει πολιτική σημασία, ενώ οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, πολλά νέα κόμματα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να έχει περισσότερες επιλογές.

Πηγή: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tags: ΣΥΡΙΖΑσυνέδριοΣύνεδροι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα