Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πάνω από τη ΔΕΗ

Αρθρογράφος: Φ.Κ

Δεν είμαι εργαζόμενος στη ΔΕΗ, για να με κατηγορήσει κάποιος ότι μεροληπτώ, δεν έχω κάποιο μέλος της οικογένειάς μου να εργάζεται εκεί. Είμαι απλός πολίτης, ένας φτωχοποιημένος πολίτης στην εποχή της κρίσης που ζούμε όλοι. Είμαι πολίτης μιας χώρας που παρόλη την δεινή κατάσταση που της έχουν επιβάλει να υπομένει, στέκεται ακόμα στα πόδια της και τρικλίζοντας προσπαθεί να πάει λίγο πιο πέρα, να υπάρξει, να ζήσει, να εξελιχθεί όπως είναι ο ιστορικός προορισμός όλων. Μιας χώρας που παρόλη την τέτοια

κατάσταση της παράγει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που ενοχλεί τους δανειστές και τους ντόπιους φίλους τους –κάτι από τα ελάχιστα που παράγει σαν δημόσιο προϊόν και που είναι ακόμα το προϊόν αυτό δημόσιο αγαθό, αφού η τιμή του προϊόντος είναι από τα φθηνότερα της Ευρώπης, είναι αναγκαίο , το χρησιμοποιούν όλοι και έτσι μπορεί να χαρακτηρίζεται ακόμα « δημόσιο αγαθό».

Ξέρω ότι εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας στήθηκε αυτή η Δημόσια επιχείρηση με πολύ κόπο από την πλευρά των εργατών, πάρα πολύ δουλεία, και πολύ δημόσιο χρήμα παραγόμενο πάλι από την εργασία των πολιτών αυτής της χώρας. Στήθηκε όλη αυτή η τεράστιων διαστάσεων επιχείρηση με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τα δίκτυα διανομής, τα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών κλπ. Όλο αυτό συνιστά και μια τεράστια οικονομική αξία που αφού η επιχείρηση είναι κρατική και δημόσια, ο πλούτος είναι ανταποδοτικός, ισχυροποιεί από την μια μεριά την οικονομική υπόσταση της χώρας και επιστρέφει στην κοινωνία με την μορφή φθηνής οικονομικής ενέργειας. Και είναι πραγματικά φθηνή αν αφαιρέσει κανείς από το λογαριασμό που κάθε φορά κρατάμε στα χέρια μας όλες τις επιπρόσθετες χρεώσεις Δήμων, διαφόρων φόρων και παρακρατήσεων που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί και να εκβιάζεται κυριολεκτικά ο πολίτης να πληρώσει για να έχει ηλεκτρική ενέργεια που του είναι εντελώς απαραίτητη πια σήμερα για την διαβίωσή του, επιπρόσθετες χρεώσεις που φουσκώνουν τόσο το λογαριασμό έως και στο διπλάσιο και παραπάνω της αξίας του ρεύματος και κάνουν πια αδύνατη την εξόφληση του.
Αυτή είναι η μια σκληρή αλήθεια, η άλλη είναι η γνωστή ιστορία της κακοδιοίκησης των κρατικών επιχειρήσεων που ισχύει βέβαια και στην περίπτωση της ΔΕΗ όπου διοικητικά συμβούλια διευθύνοντες σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι, μεγαλοστελέχη και ανώτερα διευθυντικά στελέχη των πολύτιμων πραγματικά κρατικών επιχειρήσεων τα καταφέρνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο κάθε φορά, να δημιουργούν τεράστια χρέη, «να ρίχνουν έξω το καράβι» της κρατικής επιχείρησης». Δηλαδή κι εντελώς αδαείς να έβαζε κανείς στη θέση αυτή δεν θα τα κατάφερναν χειρότερα- με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο και πώληση η κάθε δημόσια επιχείρηση και τα κάθε λογής κοράκια να καραδοκούν να αρπάξουν το υποτιθέμενο πτώμα.
Τα πτώματα όμως στην περίπτωση των δημόσιων κρατικών επιχειρήσεων δεν είναι νεκρά. Εμπεριέχουν ακόμα και στην κατάσταση της καταστολής που τα έχουν καταντήσει μια τεράστια αξία: Αυτή που περιγράψαμε στην αρχή: Την υπεραξία της ανθρώπινης εργασίας που τα δημιούργησε και τα συντηρεί, την υπεραξία των υποδομών τους, της υπεραξία της παραγωγής και της ενδυνάμει παραγωγής που εμπεριέχουν και είναι υπαρκτό προϊόν, οικονομική αξία τεράστια που τα κοράκια προσπαθούν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν, να μουτζουρώσουν, να ασχημύνουν να λερώσουν,για να μειωθεί στα μάτια των πολιτών η αξία αυτή κι έτσι ανώδυνα και φτηνά να γλιστρήσει στην τσέπη τους, να την αρπάξουν και να την ιδιοποιηθούν.
Δεν είναι μακριά μας τα γεγονότα με την απόπειρα ιδιωτών να πουλήσουν το κρατικό ρεύμα για λογαριασμό τους -κατόπιν συμφωνίας με την ΔΕΗ βέβαια για να μην είναι λέει μονωπολιακή-, ιδιώτες που η αδηφαγία τους ήταν τόση που δεν αρκέστηκαν στο κέρδος της διαφοράς πώλησης του ρεύματος της συμφωνίας που είχαν κάνει με την ΔΕΗ, αλλά κατάκλεψαν τους «πελάτες» τους που ξεγελάστηκαν από τις ωραίες τους διαφημίσεις και σαν κύριοι κατέθεσαν τα κλοπιμαία σε τράπεζες του εξωτερικού , -μαφιόζικες μέθοδοι- και τα γλέντισαν "κατά το δοκούν". Ας το πάρουμε είδηση μια για πάντα;
Αυτή είναι η ιδιωτικοποίηση και κάθε τι που ιδιωτικοποιείται αυτό το τέλος θα έχει για τον πολίτη. Το έχει αποδείξει η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Γαλλία, στη Λατινική Αμερική και σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου όχι μόνο νερό δεν είχαν αλλά πανάκριβες και βρώμικες σταγόνες, αλλά δεν τους επιτρέπουν να συλλέξουν και το νερό της βροχής (δείτε την εξαιρετική ταινία «Ούτε την βροχή» και το ντοκιμαντέρ για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Γαλλία και τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα.) Επίσης να μην ξεχνάμε την μεγάλη αποτυχία της ιδιωτικοποίησης των τραίνων στην Αγγλία (με τη λαίλαπα του θατσερισμού) με τους εκτροχιασμούς, τα επανωτά ατυχήματα, την χρεοκοπία της επιχείρησης και την επαναφορά των τραίνων στην κρατική διαχείριση.

Μετα απ΄όλα αυτα καλό είναι να θυμηθούμε ότι δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες λέγοντας «ιδιωτικό» εννοούσαν το "καθυστερημένο" , το ηλίθιο, το ανόητο, ανίκανο να διαχειριστεί τα κοινά. Οι Άγγλοι πήραν την λέξη σχεδόν αυτούσια και έφτιαξαν το” idiot” και τα σύγχρονα νεοφιλελεύθερα κοράκια την έκαναν θεό και μας την πλασάρουν ως σωτηρία!
Ναι είναι σωτηρία: για αυτούς όμως, τις λαίμαργες ορέξεις τους για άφθονο και ακοπίαστο χρήμα και ταυτόχρονα είναι καταστροφή και τεράστια απώλεια για τους πολίτες όπως περίτρανα έχει αποδειχτεί.
Γιατί λοιπόν να πουλήσουμε στα κοράκια την ΔΕΗ μας, γιατί να τους παραδώσουμε την περιουσία του λαού στο πιάτο παρασυρόμενοι από τις σειρήνες κι ευχαριστώντας τους κι από πάνω για αυτή την αισχρή κλοπή;
Γιατί να θέλουμε να μας περιγελάσουν άλλη μια φορά με μια ακόμα απατηλή ιδιωτικοποίηση; Γιατί να θέλουμε η τιμή της κιλοβατώρας να αυξηθεί κατακόρυφα αν «πωληθούν» - χαριστούν στην ουσία οι μονάδες παραγωγής;
Γιατί να θέλουμε οι ίδιοι με τα χέρια μας να κόψουμε εντελώς το ένα πληγωμένο ποδάρι της χώρας μας αντί να το γιατρέψουμε να σταθεί στα πόδια της και μαζί της και μείς;
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτά ακριβώς: Την «μνημονιακή δέσμευση» της χώρας μας να πουλήσει, ξεπουλήσει, εξευτελίσει κάθε τι που μας απέμεινε, τα υπάρχοντά της, να πουλήσει τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ και τα δίκτυα κατανομής ρεύματος. Με λίγες δεκάρες μπρός στην τεράστια αξία της, κοράκια μαζεύτηκαν- όπως είπε και ο υπουργός- να την αρπάξουν.

Έλεος «αριστερή» κυβέρνηση!Μια μας τα λέτε έτσι και μια γιουβέτσι. Εσείς δεν κυβερνάτε; Από ποιούς περιμένετε να διαχειριστούν σωστά τα πράγματα; Δείξτε λίγη αξιοπρέπεια και πολιτική εντιμότητα . Πείτε ΟΧΙ στην πράξη αυτή, Κυρίαρχη χώρα είμαστε. Κυβέρνηση κυρίαρχου κράτους είστε!. Σήμερα είναι η ΔΕΗ, αύριο το νερό, ετοιμάζετε και τα σχολεία! Πού θα φτάσει αυτό; Όσο πιο πολύ σκύβεις το κεφάλι , τόσο ευκολότερα στο κόβουν. Γιατί; Δεν σκέπτεστε το καθήκον σας, τους πολίτες, δεν σκέπτεστε τα παιδιά μας: Τι χώρα τους παραδίδουμε;
Αν αφήσουμε να γίνει αυτό δεν θα έχουμε χάσει μόνο την τεράστια αξία της ΔΕΗ: οικονομική, στρατηγική, δυναμική, γεωπολιτική αν θες- σαν μια από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής στα Βαλκάνια, θα έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος της ηθικής μας υπόστασης και της αξιοπρέπειάς μας , θα έχουμε χάσει και την ηλεκτρική μας ενέργεια γιατί στα χέρια των ιδιωτών το ρεύμα θα γίνει παντεσπάνι που πολύ λίγοι θα μπορούν να φάνε. Θα έχουμε χάσει εναπομείνασα ποιότητα ζωής αφού χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν αργά ή γρήγορα στο σκοτάδι.
Ας πούμε όλοι άμεσα και έγκαιρα: ΟΧΙ στις ορέξεις των κορακιών που ορέγονται την ΔΕΗ και σπεύδουν να την αρπάξουν με ψίχουλα και στα αντικοινωνικά τους σχέδια.
ΟΧΙ στο ξεπούλημα- χάρισμα της ΔΕΗ μας, ανήκει σε όλους εμάς τους πολίτες και σε κανέναν άλλον.
ΟΧΙ στις εκβιαστικές μνημονικές δεσμεύσεις που τεμαχίζουν και χαρίζουν τον δημόσιο πλούτο μας συνεχώς.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΗ , με αληθινό έλεγχο των διοικούντων, με ανακλήσεις και τιμωρία διεφθαρμένων, με εκσυγχρονισμό της παραγωγής και χρήση της άφθονης ηλιακής ενέργειας της χώρας μας για καθαρό και πάμφθηνο ρεύμα. Ναι στην αξιοπρεπή ζωή της ΔΕΗ και όλων μας.
Αξίζουμε μια καλή ζωή, ανθρώπινη, αξιοπρεπή ζωή και μόνο με την ύπαρξη, τη βελτίωση, την πρόσβαση, την ακώλυτη και έλλογη χρήση των δημόσιων αγαθών μπορούμε και δικαιούμαστε να την έχουμε κι όχι ιδιωτικοποιώντας τα πάντα και ποδοπατώντας ο ένας τον άλλο μήπως και καταφέρουμε να έχουμε πρόσβαση στο οτιδήποτε πανάκριβο, αμφιβόλου αξίας, ιδιωτικό αγαθό. Οχι στα πρόχειρα ξεπουλήματα των μεγάλων δημόσιων αξιών που τίποτα κοινωνικά και συλλογικά καλό δεν μπορούν να επιτύχουν και να στηρίξουν. ()

Φ. Δ Εκπαιδευτικός

Ετικέτες: ΔΕΗξεπούλημα
Keywords
Τυχαία Θέματα