Μαθήματα και ώρες από Β και Γ ανάθεση - 200 αναπληρωτές μαθηματικοί στην ενισχυτική των ΕΠΑΛ

Στο πλαίσιο γραπτής απάντησης στη Βουλή που έδωσε ο Κώστας Γαβρόγλου σε ερώτηση για την υποβάθμιση της μαθηματικής παιδείας που κατατέθηκε από την κ. Κακλαμάνη παρατέθηκαν και στοιχεία για το ποσοστό Β και Γ αναθέσεων σειράς μαθημάτων.

Περαιτέρω, ο Υπουργός επισημαίνει ότι μαθηματική εκπαίδευση αποτελεί για όλους τους μαθητές και μαθήτριες έναν κρίσιμο παράγοντα για τη ζωή τους και όχι μόνο για αυτούς που η συνέχιση των σπουδών απαιτεί πρόσθετη μαθηματική προετοιμασία. Και προκειμένου οι μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν

στην κοινωνία ενεργά ως πληροφορημένοι πολίτες, πρέπει να έχουν έναν υψηλό βαθμό κατανόησης των Μαθηματικών. Ασφαλώς και σε πολλά τμήματα των ΑΕΙ διδάσκονται Μαθηματικά. Ωστόσο ο τρόπος που διδάσκονται αυτά και εν τέλει ο στόχος διδασκαλίας τους είναι πρωταρχικά προσανατολισμένος στη στήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικότητας που κάθε σχολή προσφέρει στους φοιτητές, κάτι που διαφέρει εντελώς με την εκπαίδευση που παρέχεται στους φοιτητές των μαθηματικών τμημάτων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η διδασκαλία του μαθήματος των Μαθηματικών να καλύπτεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από μαθηματικούς.

Για τον λόγο αυτό η διδασκαλία του μαθήματος από εκπαιδευτικούς άλλης ειδικότητας προβλέπεται στα ΕΠΑΛ μόνο σε γ΄ ανάθεση, δηλαδή όταν έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα διδασκαλίας από εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ03.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης με την αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ασφαλώς θα προκύψει και η αναβάθμιση της διδασκαλίας των Μαθηματικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε και την εισαγωγή του νέου διδακτικού πακέτου Μαθηματικών της Ε΄ Δημοτικού, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διερευνητικές δραστηριότητες.

Επίσης, σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, από τη σχολική χρονιά 2018-19, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», εφαρμόζεται ένας νέος θεσμός, η εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στη γλώσσα και τα μαθηματικά. Πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας που υλοποιείται εντός του διδακτικού ωραρίου με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται ο γλωσσικός και αριθμητικός γραμματισμός. Με βάση αυτό το πρόγραμμα προβλέπεται και η πρόσληψη περίπου 200 αναπληρωτών ΠΕ03.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι στο πλαίσιο της ανακήρυξης του έτους 2018 ως έτους των Μαθηματικών, το ΙΕΠ ενθαρρύνει πρωτοβουλίες και εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράμματα σύνδεσης του κόσμου της εμπειρίας των μαθητών/τριών με τα μαθηματικά περιεχόμενα, τα οποία φωτίζουν το κρυμμένο δυναμικό των Μαθηματικών.

ανάθεση μαθημάτωνβ ανάθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα